Včera jsem začal stavět 42054 Claas Xerion a vyloženě jsem se zaměřil na vazbové funkce, jak fungují, co je špatně a tak podobně. No a po třech hodinách jsem se dostal zhruba na patnáctou stranu návodu, což jednoznačně poukazuje na fakt, že se v programu s technic díly nestaví zrovna nejlépe.
Začnu pěkně popořadě:
Díky lištám, které ohraničují hlavní stavební prostor rovnou ze tří stran (lišta na pravé straně by snad měla jít vypnout, respektive skrýt, ale zatím jsem to nezkoušel), je stavění větších celků na menších monitorech zbytečně komplikované. Hodně vypovídá tento obrázek

Moc nechápu, proč v dnešní době, kdy se snad jiné než širokoúhlé monitory nedělají, umístili paletu dílů na spodní stranu, ono by jí na boku (ideálně na levém) bylo rozhodně mnohem lépe.
Paleta dílů je standardní tak jak ji známe z jiných programů vyjma LDD a odpovídá řazení na serveru bricklink. Také jsem narazil na to, že každý díl má při rozkliknutí dvě možnosti, jednak přiřazení do některé z vlastních složek, kterých lze vytvořit dle libosti, nebo Smazat což bohužel v klasické paletě nejde (funguje pouze to pouze ve vlastní složce) a je to škoda, protože by tak odpadlo zdlouhavé vytváření vlastních složek a člověk by se tak zbavil dílů, o kterých ví že je nebude potřebovat. Ony ty díly by se nemusely smazat v pravém slova smyslu, spíše by se jen přesunuly do složky nepožívané, odkud by si je člověk mohl kdykoliv jedním klikem vrátit. Myslím, že by takovouto funkci ocenilo dost lidí. Díly se na stavební plochu dostávají přetažením, což není zrovna dle mého gusta, ale je to o zvyku.
Na pravém panelu se nachází paleta barev a nástroj pro vytváření kroků pro případnou tvorbu stavebních návodů. Tento nástroj jsem v minulosti moc nepožíval, ale zvědavost mi v tomto případě nedala a tak se jej snažím využívat jak to jen jde. Ovládání je jednoduché a přesouvání dílu z jednoho kroku do druhého se provádí jen obyčejným přetažením. Přetáhnout lze naráz hned několik položek, navíc je tento nástroj provázaný se stavebním prostorem, takže když označím díl ve stavebním prostoru označí se i v seznamu dílů a naopak.
Na paletě barev kvituji možnost vytvoření vlastní paletky mnou nejpožívanějších barev, což zejména mi, jako technic staviteli, značně ulehčí práci. Také se mi líbí, že se každá barva použitá při stavbě vypisuje do samostatné paletky, a nemusím ji potom hledat.
Horní panel nástrojů toho (snad jen zatím moc) nenabízí a funkce, které tam zatím jsou, není dle mého názoru potřeba nijak sáhodlouze popisovat, jelikož dělají přesně to k čemu jsou určené.
Nastavit lze v podstatě jen kvalita vykreslení a bohužel jsem nikde nenarazil ani na přepínání s perspektivy do pravoúhlého promítání, což beru jako opravdu hodně hrubou chybu. Mimochodem přepínat mezi různými pohledy(nárys, půdorys, bokorys...), lze pomocí numerické klávesnice, avšak vždy zůstává perspektiva
A dostáváme se k tomu největšímu zlu: kolize a vazby.
Kolize s technic díly prakticky nefungují, občas to sice něco najde, ale to je velice sporadické a obvykle jde o korektně umístěné díly takže chyba je vesměs v definici dílu samotném. Jako jeden příklad za všechny uvedu díl
18948, který jednak nejde automatickýma vazbama nasadit na axle, a když se ho nakonec podaří nasadit manuálně, tak zase program řve, že je díl v kolizi. Bushe, půlbushe a prakticky všechno co je možné posouvat po axlích můžete v ose mezi sebou prolínat dle libosti a program nejenže neudělá ani píp co se kolize týče, ale ani se nesnaží na sebe vazbit čela dílů. Celkově mi chování vazeb připomíná JBrickBuilder, jehož vývoj byl ještě v plenkách ukončen a asi nebudu daleko od pravdy, když si troufnu tvrdit, že tyto dva programy tvořil jeden a tentýž člověk, nebo se tvůrce tímto programem nechal hodně inspirovat.
To by bylo takové moje prvotní shrnutí, ke kterému budu přidávat další poznatky