Články o LEGO v ČR

Založil Jindroush, 23.02.2005, 08:50:57

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 2 Hosté prohlíží toto téma.

JardaL

Carpe diem...

Icewalker

Citace od: Stimpi kdy 31.01.2025, 07:31:36Artchiv: LEGO aneb Historie jedné firmy v kostce

https://art.ceskatelevize.cz/360/artchiv-lego-aneb-historie-jedne-firmy-v-kostce-HCrA7?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR1XstyWaYUpklDHqZ15ypH3nmgy54NK2aOgXYmGVzE4SsNW8rRtTwn2fWg_aem_Dl5GXEcKQyvAlZACZ1oNiA

Líbí se mi, jak je to vybavení kostela barveně provedené. V těch klasických Lego barvách to nevypadá přeplácaně (narozdíl od dnešního stavu, kde by všude byly použity růžová, hnědá, limetková a další...)

Polytechnická výstava fajn, a ty ostatní dobové reportáže jsou opravdu luxusní náhled do tvorby Č(S)T :D
Animované Lego snímky a mnoho dalšího naleznete na dallart.net
Brickshelf výběr

milanv

Citace od: Stimpi kdy 31.01.2025, 07:31:36Artchiv: LEGO aneb Historie jedné firmy v kostce

https://art.ceskatelevize.cz/360/artchiv-lego-aneb-historie-jedne-firmy-v-kostce-HCrA7?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR1XstyWaYUpklDHqZ15ypH3nmgy54NK2aOgXYmGVzE4SsNW8rRtTwn2fWg_aem_Dl5GXEcKQyvAlZACZ1oNiA
Díky za naprosto úžasný odkaz. Jak dobrý text, tak ta videa - jedno zajímavější jak druhé. A samozřejmě připomenutí těch dob... Ty záběry z továrny stavebnice Cheva jsou neskutečné. To je prostě už úplně jiný svět až se mi nechce věřit, že jsem ho zažil, jsem se musel teleportovat, to jinak není možné... Úplně mě mrazí, když mi to takhle něco připomene. A to není zdaleka jen o Legu, ani zdaleka... Ta děcka z reportáže o soutěži s Vlaštovkou (pamatujete ji?) musela mít kulturní šok.
Pán na Žlutém hradě

Colonel32

https://archiv.hn.cz/c1-67635940-alza-chce-zabranit-kseftovani-s-zadanymi-figurkami-lego-na-obalech-zakryje-qr-kod

Alza chce zabránit kšeftování s žádanými figurkami Lego. Na obalech zakryje QR kód

Anatyt

Robia to aj v zahraničí už niektoré obchody.

Colonel32

https://www.forum24.cz/zacalo-to-kradezi-lega-postupne-trojice-napachala-skodu-za-10-milionu-jeji-sef-se-schovaval-na-strome

Začalo to krádeží Lega, postupně trojice napáchala škodu za 10 milionů. Její šéf se schovával na stromě

Colonel32

Časopis VTM (Věda a Technika Mládeži), rok 1988

Borun

hobby

Vočko, smekám před tebou a obdivuji 8)

Colonel32

The man on the left of the picture is Lars Løkke Rasmussen, the Danish Minister for Foreign Affairs, presenting his Egyptian counterpart a gift from Denmark.
In return he was preseted a miniature bust of Tutankhamun.

Muž nalevo na obrázku je Lars Løkke Rasmussen, dánský ministr zahraničních věcí, který předává svému egyptskému protějšku dar z Dánska.
Na oplátku mu byla darována miniaturní busta Tutanchamona.

(přeloženo překladačem)

Anatyt

Anatyt

hobby

Doporučuji přečíst.
Ten článek vystihuje vše, co většina lego fanoušků ("afolů") ví a cítí dávno. Namísto fantazie a kreativity nám lego nabízí hlavně vitrínové kreace, více či méně podařené, někdy sklouzající do kýče či nesmyslu, ovšem každopádně lapač prachu, který po nějaké době bude překážet. Ano, to je dnešní lego a není se co divit - byznis. Čest takovým (a je jich v této komunitě dost), kteří si našli vlastní cestu a udržují jeho původní poslání :).

fanda

Citace od: hobby kdy 08.09.2026, 23:27:25Doporučuji přečíst.
Ten článek vystihuje vše, co většina lego fanoušků ("afolů") ví a cítí dávno. Namísto fantazie a kreativity nám lego nabízí hlavně vitrínové kreace, více či méně podařené, někdy sklouzající do kýče či nesmyslu, ovšem každopádně lapač prachu, který po nějaké době bude překážet. Ano, to je dnešní lego a není se co divit - byznis. Čest takovým (a je jich v této komunitě dost), kteří si našli vlastní cestu a udržují jeho původní poslání :).
Otázkou je, zda není chyba víc v zákaznících, zdá se mi, že jsou stále pohodlnější, až neschopní něco sami stvořit. Vidím to ve všech koníčkách - mladí hrají hry a čumí do mobilu a staří umírají. 
TLG se možná jen příliš snadno přizpůsobuje poptávce - je to však jeho zákonná povinnost, být v zisku.

peki

Citace od: hobby kdy 08.09.2026, 23:27:25Doporučuji přečíst.

Dokonce ti v článku osobně odpovídají cituji: :)

Pamatuji si dobu kdy jsme tu slintali a přáli si velké sety pro dospělé. A iritovalo nás při diskusích s LEGO jejich odpověď. Je to hračka pro děti. Nyní pořád máme hračky pro děti - koupím male stavebnice nebo box kde jsou kostky. A ano shodneme se na tom že Titanic nebo jiné obří sety nejsou vysloveně hračka pro děti.

Lapačem prachu je více věcí které jsou vystaveny ne jen LEGO.
+ souhlas s Fanda. Ono se to potom přenáší když si rodič neumí hrát těžko k tomu povede děti.

yoshimaka

Je to hodně o prioritách. Chci-li model na výstavku, koupím si odpovídající řadu (např. ICONS) a chci-li pošimrat múzu, sáhnu po řadě Classic (či občas i Creator). Možnosti jsou. Ano - např. v řadě Technic IMHO chybí kufříky s díly z 80.-90.let, ale jak již bylo zmíněno: Nebyl zájem. Já se třeba velice těším na 21065, ale zároveň si uvědomuji, že to vlastně ani nemám kam dát...
Lust och fägring stor

Hana129

Pořád je to za mě nej hračka, u které Lego rozšířilo okruh vydávaných stavebnic, podle poptávky. Lego se dá použít nesčetně způsoby, někdo rád staví kreativně, někdo chce zas plánek (i číst plánky a mít trpělivost se stavěním je positivní umění).  ;)

Stimpi

To je asi na širší zamyšlení, jediný co bych dával za vinu legu jsou stále nové díly, které způsobují že ze starých stavebnic nepostavím model nějaké novější.
Osobně mi tohle delší dobu už vrtá hlavou a chybu jsem našel spíš u sebe, kde jsem nejdřív sbíral abych měl dost "materiálu" což se zvrhlo v celkem slušnou sbírku a tak nějak už nezbyl čas na nějaké kreativní stavění.
Sbírka super, ale nedomyslel jsem co vlastně s ní...

Daniel

Citace od: fanda kdy 09.09.2026, 12:30:04...zda není chyba víc v zákaznících, zdá se mi, že jsou stále pohodlnější, až neschopní něco sami stvořit. Vidím to ve všech koníčkách - mladí hrají hry a čumí do mobilu a staří umírají.
TLG se možná jen příliš snadno přizpůsobuje poptávce - je to však jeho zákonná povinnost, být v zisku.
Ano, přesně tak bych to taky viděl! Však když vezmu různé stránky, co prodávají návody, nebo množící se dotazy na návod, když někde člověk prezentuje svůj moc (kolikrát jsem již odpovídal, že návod nemám, nebo naposledy třeba zde na fóru s Otazníkovým vagónem).
Prostě většina lidí je líná vzít kostku do ruky a 100x jí otočit, než na to přijdu sám. Ono je jednodušší říct, neumím tak dobře skládat, postavím si dokonalou stavbu podle návodu, než se postupem let sám vypracovat. Je mi jasné, že ani po letech by se to mnohým nepovedlo, ale když to ani nezkusí, tak je jistota, že se jim to nepovede... A tím se nevědomky ochuzují (dle mého) o to nejlepší - radost z vlastního MOCu ;) .

No a se ziskem TLG je to jasný - ať se to mnohým líbí, nebo nelíbí (viz stále dokola opakující se příspěvky zde - většinou ve slovenštině ;D ), tak to dělají pro sebe velmi dobře (ZISK ROSTE!).

Anatyt

Citace od: Daniel kdy 10.09.2026, 08:59:07Ano, přesně tak bych to taky viděl! Však když vezmu různé stránky, co prodávají návody, nebo množící se dotazy na návod, když někde člověk prezentuje svůj moc (kolikrát jsem již odpovídal, že návod nemám, nebo naposledy třeba zde na fóru s Otazníkovým vagónem).
Prostě většina lidí je líná vzít kostku do ruky a 100x jí otočit, než na to přijdu sám. Ono je jednodušší říct, neumím tak dobře skládat, postavím si dokonalou stavbu podle návodu, než se postupem let sám vypracovat. Je mi jasné, že ani po letech by se to mnohým nepovedlo, ale když to ani nezkusí, tak je jistota, že se jim to nepovede... A tím se nevědomky ochuzují (dle mého) o to nejlepší - radost z vlastního MOCu ;)

1) V dospelosti už človek nemá takú fantáziu, ako v detstve a je to prirodzené. Aj preto je Lego DETSKÁ hračka a len malé percento ľudí stavia MOCy aj v dospelosti.
2) Deti v dnešnej dobe už prestáva baviť tvoriť (všeobecne). Aj preto sa Lego začalo logicky viac a viac orientovať na dospelú klientelu.

Citace od: Daniel kdy 10.09.2026, 08:59:07No a se ziskem TLG je to jasný - ať se to mnohým líbí, nebo nelíbí (viz stále dokola opakující se příspěvky zde - většinou ve slovenštině ;D ), tak to dělají pro sebe velmi dobře (ZISK ROSTE!).

Neregistrujem žeby tu prevládali negatívne reakcie v slovenčine. Napr. ja osobne sem pravidelne dávam výročné správy Lega s pozitívnym konštatovaním, že sa im medziročne darí. Chápať to nemusím, ale držím sa faktov a čísel. Bodka.
Takže poprosím ťa podložiť tvoje tvrdenie "(viz stále dokola opakující se příspěvky zde - většinou ve slovenštině)" faktami tu z fóra. Možno máš pravdu, že tu prevažujú negatívne reakcie zo Slovenska - nedohladával som to teraz - nehádam sa. Len to neregistrujem.