(Vlastní) Porsche 917k

Založil tomaslambo, 30.07.2013, 08:36:55

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Dadoi

tomaslambo

Tak tady je ta slibovaná převodovka. Je to celkem jednoduchý princip a není v tom potřeba hledat žádnou záludnost. Pro lepší pochopení jsem převodovku přestavěl (místo 16-ti zubových kol jsem použil 12-ti zubová kola, aby bylo možno převodovku složit do jedné roviny, princip zůstává stejný, jen se tím změnily převodové poměry)

Popis:
Osy Červená a zelená jsou vstupní a výstupní. Posuvem (o jeden, nebo dva study) žluté osy (musí být uchycena tak, aby se mohla volně otáčet) se mění převod.

Převodové poměry:
Pokud se na obrázek budeme koukat od shora dolů
(12-ti zubová kola)
třetí stupeň - 1:2,7
druhý stupeň - 1:1
první stupeň - 1:0,36

(16-ti zubová kola)
třetí stupeň - 1:1,56
druhý stupeň - 1:1
první stupeň - 1:0,64

PS: kdybych nerenderoval ten obrázek, tak bych to tady vyvěsil už v 6 hodin ;D

milanv

Díky! Pomaličku se snažím učit Technic a tohle je první lego-převodovka, co jsem pochopil :)

EDIT: musí se řešit problémy se zapadáním zubů při změně stupně nebo si to bevel kola samy srovnají?
Pán na Žlutém hradě

tomaslambo

V zásadě se zapadáním problém nebývá, zejména u těch bevel kol, ale u modelu porsche se mi stává, že se to občas mírně zadrhne, zejména pokud není převodovka v pohybu, ale to dávám za vinu použití klasických 16-ti zubových kol. 

Dadoi

Díky moc. Takhle jednoduchý a ještě k tomu funkční gearbox jsem neviděl. Zase jsem se něco přiučil a určitě pokud ti to neva, tvůj princip využiju v nějakém dalším modelu. Líbí se mi hlavně nenáročnost na prostor. Ještě jednou dík.

tomaslambo

Použij jí dle libosti. Osobně jsem ji sám odkoukal někde na netu, když jsem bádal nad tím, jak funguje převodovka u Ming Theinova originálu Porsche 917K, kterou jsem použil jako předlohu.

Foton

To je moc pěkná převodovka, díky za tip!
Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

Dadoi

Dobře dobře. Koukám že převodovka je pomalu populárnější než 917 :D. Tak když už je tady řešíme, tak pro svůj poslední model o pár topiců výš, jsem okoukal a použil tuhle dvourychlostní. Koukněte na to. http://www.youtube.com/watch?v=EzXMghxCr78 myslim si že pro začínající stavitele kteří chtějí použít gearbox je to ideální volba. U ní už se  řeší jen přidělání šaltrpáky :D

tomaslambo

Možná by se hodilo založit nějaké samostatné téma, kde by se lidi podělili o své i cizí technické vychytávky ;)

Je možné, že už tady něco takového bylo, tak se můžeme pokusit toto téma oživit 

Dadoi

Bylo by to lepší ať je tohle téma o tom autě.