Žlutá a šedá - různé odstíny

Založil tomaslambo, 28.02.2013, 08:47:17

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

tomaslambo

Od Vánoc se mi do rukou dostala třetí nová stavebnice (9395, 9397, 42000) a při včerejší stavbě 42000 jsem si všiml, že se u pístů v motoru (4112203) vyskytují dva různé odstíny žluté (v jednom setu) a na koncovém dílu klikové hřídele (4119474) je další úplně jiný odstín žluté. Sestavím klikovku, chci sestavit motor a ejhle, úhlová spojka pro blok motoru (4205761) má jiný odstín světle šedé než všechny ostatní šedé díly. Osobně mi to nijak zvlášť nevadí, ale zajímalo by mě jestli má někdo další podobné zkušenosti

Luky1987

Klasika, lze to pozorovat u téměř každé barvy.
Na vodě u Lipno Pointu jsem pozoroval čtyři různé odstíny modré, kostky kupované od stejného člověka v jednom balení.
U té žluté to jde vidět taky hodně.

Hana129

No mě ty barvy hodně štvou  :(, reklamovat se to nedá. A prodávat je to taky takové nepříjemné. Někdy to přebírám jak popelka a něco musím i vyřazovat.
Hodně velké rozdíly jsou u žluté, bílé, ale je taky problém s lime, pearl gold, u modré a šedé jsem si toho ještě tak moc nevšimla.

Thrawn

Mě se to teď stalo u setu 9490, sandtroopeři mají odlišnou šedou navybavení. Stejné dílky, různý odstín.
History is on the move, Captain. Those who cannot keep up will be left behind, to watch from a distance. And those who stand in our way will not watch at all.

pecco

Ja mám v sete 3221 LEGO City Truck pri Yellow Panel 1 x 6 x 5 3 odtiene žltej.  :o

tomaslambo

Je mi jasné že nejde ohlídat úplně přesný odstín barev u takového množství dílů, (navíc hodně záleží na vstupní surovině, kterou si asi lego nevyrábí samo), ale spíše mě udivilo, že jsou takové rozdíly u jednoho typu plastu v takovém krátkém časovém horizontu. Třeba díl 4119474, který mám v 9397 už je snad úplně jiná barva.

DarkDrago

Nevím jaké jsou pracovní postupy při výrobě jednotlivých dílků a to všechno okolo, ale je mi jasné, že na každý díl je samostatná forma, nebo skupinu dílů, no a do každé formy se asi míchají barvy samostatně. Pak se jen sesypou určité dílky k sobě a je.
Znám to z modelařiny. I když si armáda předepsala určitou barvu (přesného označení), tak se jednotlivé stroje mohly lišit, místem výroby, nebo co rok.
Někdy se hold přihodí o kýbl víc nebo míň barvy...
Dračí páni s mocí ohně...

tomaslambo

Nemůžeš srovnávat armádu (nejen tu naši) a LEGO. V armádě neuvidíš jak někdo poskakuje kolem ZELENÉHO BVP se vzorníkem RAL ;D

DarkDrago

Dobře v naší a mnoha dalších armádách na odstínech nezáleží (pokud to neletí moc dorůžova). Němci za II sv by určitě vyřadili tank kvůli špatnému odstínu šedi.
Ale jako modeláře mě už párkrát sprdli za to, že můj Sherman byl až moc olivový.
No to všechno je asi jedno  ;D
Co se týče toho LEGA tak je to tak že u plastu toho stačí opravdu málo aby se odstín lišil. Taky je možnost, že některé dílky jsou z jiných továren a mají hold jiný odstín kvůli vybledlému vzorkovníku.  ;)
Dračí páni s mocí ohně...

tomaslambo

Tak v tom je zakopaný pes. Vybledlý vzorkovník, tím se všechno vysvětluje ;D

Plutoone

Je to hračka pro děti. Sice drahá, ale pro děti. To že si s ní hrajou hnidopichové jako jsme my na barevné škále nic nezmění. Taky jsem si různých odstínů všiml. Ale je mi to více méně jedno. Nikdo z nás nedokázal to co chlapci a dívky od LEGO. Tak skopme uši a nepoukazujme na naprosté malichernosti.

Cavelon

Nie som ovca v stáde, aby som sklápal uši. Za svoje peniaze chcem určitú kvalitu. Keby mi to bolo jedno, tak si kupujem čínske sr. LEGO v minulosti úspešne dokázalo, že sa to dá - v setoch, vyrobených aj s desaťročnými odstupmi sa kedysi nachádzali kocky presne rovnakého odtieňu. Tento úpadok kvality je práveže dôsledkom mlčania "spokojných zákazníkov" a chorobná honba za maximalizáciou zisku súčasnej (do žumpy smerujúcej) civilizácie.

Drobuliatko

S Cavelonom do bodky suhlasim! Uplne so vsetkym od prvej vety po poslednu. Doslova!

Thrawn

History is on the move, Captain. Those who cannot keep up will be left behind, to watch from a distance. And those who stand in our way will not watch at all.

MeNadruhou

Mě se barevná zkušenost přihodila u setu ferari FI racers, U tohoto setu mě to vážně vadilo, už jsem tu o tom taky někde psal,
Štvalo mě to hodně, 4 odstíny červené v jednom červeném setu, který navíc podle katalogu stojí 5600. jestli ale byli u jednoho dílu různé odstíny, to nevím, natolik jsem to nezkoumal.
Když se na to ještě posvítí UV diodkou po tmě, tak se objeví rozdíl u dvou na oko stejně vypadajících barev.
Nekouřím a nepiju - bez kostiček nežiju!   //  http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?m=MeNadruhou

germik

Nemůže to být třeba tím že se díly vyrábějí na víc místech? U různých dílů u technicu bych třeba taky bral, že různé materiály se obarví jinak. Já osobně teda moc barvy nezkoumám, ale semo/tamo to vidět je. Pro mě jako stavitele to ale není tak špatné - na krajinu se nějaká ta rozmanitost hodí. Ono holt u toho objemu v jakém se Lego vyrábí to není jen tak správně uhodnout - kor třeba po x letech - jestli se nemýlím tak pokud je směs jednou nabarvená tak už asi barva přimíchávat nejde, takže když se vejde do nějaké té tolerance, nechce se jim to asi všecho vyhazovat...
,,Dont underestimate the power od Melon!"
Moje Brickshelf galerie - http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?msearch=germik

Plutoone

Po nějakém čase stejnak kostky změní barvu a pokud vám to tak vadí udělejte to co nespokojený zákazník. Nekupujte si LEGO.

bacik

Veľký výrobcovia už nekupujú farebný plast. Špeciálny dávkovač dávkuje do šneku k základnému materiálu príslušné farbivo. A odchýlky sú buď zámer alebo ignorácia. ( Keď som bol s novou Fábiou na oprave laku, tak nastriekali vzorku, čakali až uschne a spektrometrom preverili zhodu farieb. A pritom to bola tá najbežnejšia červená. Ale neignorovali to, tak ako TLC. )

blindmelon

Re:
No a co bysme chtěli, když je to Made in Hungary, Czech Republic, Mexico, China a sem tam Denmark. Neumím si představit, že by to bylo snahou ušetřit. Není to náhodou tak, že se některé díly vyrábí na sklad, tam leží 2-3 roky a pak se dostanou do setu? Mimo barev mi přijde, že dělají neustále menší výstupek kolem dokola technic pinů a spoje jsou tak méně spolehlivé.
Hezký den, Blindmelon

MiHo

Ono se o tom tady psalo již před devíti lety, že záměrně sníží kvalitu.
Onen zmiňovaný článek, u nějž již nefunguje odkaz je tady.

blindmelon

Mě daleko více vadí tvarová nepřesnost a rozvolněnost výrobních tolerancí, což má velký vliv na stavbu, už se nedá spolehnout na jednduchá spojení pomocí jednoho studu atd.
Hezký den, Blindmelon

tomaslambo

Když jsem začal toto téma, tak mne nenapadlo, že se rozvine až v takovouto plamennou diskuzi :'(. Lego je drahá hračka, ale myslím že pořád velice kvalitní. Kvalita dílu se různí opotřebením forem a výroba nových není zrovna levnou záležitostí. Ta barva je sice někdy zarážející, ale z vlastní zkušenosti vím že se to může dít. Ve firmě každou chvíli řešíme jiný odstín barvy, třebaže bereme od stejného výrobce, ale stále je to v mezích vzorníku. U barevného plastového granulátu to bude stejné a nedá se s tím nic dělat. Pigment kterým se obarvuje, má taky určité barevné toleravce. Navíc výroba plastu není zrovna laboratorní činnost, takže se ve výsledku může stát, že se sem tam nechtěně dostane nějaká ta barva tam kam by se dostat neměla.

alcarmo

Citace od: miho kdy 28.02.2013, 23:29:17
Ono se o tom tady psalo již před devíti lety, že záměrně sníží kvalitu.
Onen zmiňovaný článek, u nějž již nefunguje odkaz je tady.

Nemyslím si, že se jedná o "záměrné" snížení kvality. Když se na vývoj podíváte, tak v osmdesátých letech se sem dostalo jen pár setů, v devadesátých letech zde bylo několik specializovaných dovozců a jak je to s nabídkou LEGA dnes? A to mluvím jen o České republice.

Celosvětově je ta poptávka obrovská a v posledních letech raketově vzrostla, takže již není únosné kostky vyrábět v jediné továrně v Dánsku s úzkostlivým střežením jakosti každého dílu, to bychom si museli sakra připlatit :) Nevyhnutelně se muselo stát, že se začnou budovat další a další továrny...

Je to zkrátka dobrý byznys  :) A ve vší úctě, společnosti LEGO je úplně šumák, jestli "pár" lidem z ČR, nebo SR vadí barva kostek a přestanou LEGO kupovat, protože celosvětově je to jen kapička v obrovském oceánu  :)

blindmelon

Já myslím, že obava o kvalitu je stejná i v jiných zemích. Tím spíš, že se zvyšuje zájem, by se měli snažit držet a třeba zvyšovat kvalitu (aspoň používané směsi), když jim roste zisk, tak by si mohli dobrovolně víc pustit žilou, ne? ;) Jinak nejde o to, kde je továrna, ale kdo a jak tam dělá kontrolu kvality. Ani připlácet by se nemuselo, když pořídí víc mašin a zaplatí se jim, tak není důvod, proč by musela kvalita klesat s rostoucím objemem výroby.

Šlo by vyrábět i v Číně, ale musela by tam bejt armáda kontrolorů nejlépe z Evropy, aby to mělo tu kvalitu. Samozřejmě z logistického hlediska se výroba tam nevyplatí (zatím) přesunout a podle toho, co jsem slyšel o výrobě v Číně, tak už asi ani do budoucna.
Hezký den, Blindmelon

Thrawn

V současné době by si měli obzvlášť dát pozor na kvalitu. Je to to jediné, co je stále nejvíce odlišuje od výrobků typu "block", "brick" apod.

MeNadruhou

Citace od: alcarmo kdy 01.03.2013, 08:57:11
... a přestanou LEGO kupovat, protože celosvětově je to jen kapička v obrovském oceánu  :)
Řeknu to takhle: On oceán se právě skládá z těch kapiček.
Nekouřím a nepiju - bez kostiček nežiju!   //  http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?m=MeNadruhou

alcarmo

Citace od: MeNadruhou kdy 01.03.2013, 19:38:34
Citace od: alcarmo kdy 01.03.2013, 08:57:11
... a přestanou LEGO kupovat, protože celosvětově je to jen kapička v obrovském oceánu  :)
Řeknu to takhle: On oceán se právě skládá z těch kapiček.

O tom se ale nikdo nedohaduje ;) Stejně ale stojím za tím, že na pár kapičkách nesejde. Ve chvíli, kdy ČR má srovnatelně obyvatel jako třeba Londýn, tak si myslím, že Vaše připomínka ztrácí smysl...

otaznik

Kvalita šla dolů a cena taky, takže z tohohle pohledu je to fér.

Já osobně bych raději dražší LEGO, ale s kvalitou z 80. let.

Jean Vallette

Citace od: otaznik kdy 01.03.2013, 23:29:38

Souhlas.

blindmelon

Citace od: otaznik kdy 01.03.2013, 23:29:38

Přepočteno na dílky asi ano, ale pamatuji si, jak jsem kdysi v Máji (ano, to byl ještě Máj) slintal přes slídová okénka na Airtech Claw Rig a myslím, že tehdy byl za 4 699,- tedy obdobně jako dnes stojí vlajkové modely. Vztaženo k tehdejším platům, je to asi jako kdyby stál dnes 10 tisíc? Samozřejmě je otázka, jestli vyšší počet dílků je nutný, nebo je to daň za možná propracovanější, ale o nic více zábavnější sety. Osobně bych byl za zvýšení kvality aspoň do té míry, aby byl spoleh na spojení pomocí jednoho studu u malých součástí a aby piny pevně držely v otvorech. A také aby nebyly takové odchylky, co se projevují při navrstvení nebo naskládání bricků za sebe. Co se týká barev, jistou toleranci mám, ale u některých dílků už je to přes příliš. Dokonce mám takovou kacířskou myšlenku, že proto hodně lidí staví hrady, protože tam nějaká odchylka v barvě kamene nevadí. :D (Vím, že tobě vadí kombinace starých a nových odstínů).

PS. Ten Claw Rig jsem tehdy nedostal.
Hezký den, Blindmelon