Skladování kostek ve složeném stavu

Založil Leguán, 22.12.2005, 14:44:43

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Leguán

Zajímalo by mě, jaké máte zkušenosti/názory se skladováním kostek ne po jednotlivých kostičkách ale v sestavených blocích/sloupech apod.

Zabírají tak mnohem méně místa a je to přehlednější, ale zajímalo by mě, jestli u plastu Lega nehrozí něco jako třeba tečení u hliníku, kdy namáhané spoje za delší čas povolí.

Jinak já zatím takhle skladuju asi rok a zatím jsem nezaznamenal žádný problém.

Colonel32

u me doma to jindrous videl, a rekl mi, ze je to nejvetsi prasarna, kterou clovek muze legu udelat, ze o tom byl na lugnetu clanek

Jindroush

Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Jindroush

Jinak je téměř jisté, že některé typy spojení Technic dílů, které nejsou 100% košer, se už nikdy nerozpojí. Taky když jsou naražený třeba half-bushe na Technic axle piny, tak jdou po čase dolů strašně špatně a zůstávají po nich rýhy.

A taky mi praskly oba tlumiče, co u 8448 otvírají dveře...

otaznik

Citace od: Jindroush kdy 22.12.2005, 15:13:48
Jinak je téměř jisté, že některé typy spojení Technic dílů, které nejsou 100% košer, se už nikdy nerozpojí. Taky když jsou naražený třeba half-bushe na Technic axle piny, tak jdou po čase dolů strašně špatně a zůstávají po nich rýhy.

A taky mi praskly oba tlumiče, co u 8448 otvírají dveře...
Takže myslíš LEGO přechovávat zásadně a za všech okolností rozložené?

Jindroush

No je to určitě nejbezpečnější. Ale je nutno právě přihlédnout i k těm jiným hlediskům.

Takže já mám některé modely sestavené a sestavené i zůstanou... Ale ty písty v tom 8448 mě mrzej, nečekal jsem to.

otaznik

Citace od: Jindroush kdy 23.12.2005, 19:54:29
No je to určitě nejbezpečnější. Ale je nutno právě přihlédnout i k těm jiným hlediskům.

A k jakým hlediskům?
Maximálně tak k tomu, že se mi to nechce stavět vícekrát (třeba takový F1 Williams), ale jestli opravdu hrozí poničení kostek, tak přes svátky všechny složené LEGA rozeberu (asi 50....)

Jindroush

To jiné hledisko je místo na skladování, lenost, krása výstavky atd.

Rozhodně mám dva díly (tenkej beam a technic plate) do sebe zakouslý tak, že to IMO bez použití nějakejch krutejch páčidel nejde od sebe. Ty study jsou totiž zacvaklý do technic děr, který to sice umožňujou, ale je to lehce prasárnička  ;)

otaznik

No, když jsem viděl ten obrázek slepice výše v tomto tématu, tak mi tedy přejel mráz po zádech. Tohle kdyby se stalo všem mým postaveným modelům, tak bych tedy věru nebyl rád.

Leguán

Ta slepice je síla, ale já nedávno rozebral asi 20 let sestavený model z dětství, a neprasklo tam vůbec nic. Jediný co jsem pozoroval, že ty kostky teď drží míň pevně u sebe než nové (= dají se od sebe oddělit podstatně menší silou), jenže nevím, jestli je to tím že byly složené.

Může to taky třeba být tím, že jsme si s nima jako děti opravdu často hráli tak jsou prostě hodně jetý, nebo degenerací materiálu časem ke které by došlo i v rozloženém stavu, nebo i tím že byly třeba z trochu jiného materiálu než dnes atd.

Máte někdo takhle starý kostky? Držej vám taky u sebe míň než ty dnešní?

otaznik

IMHO je zrovna tohle způsobené opotřebením.

Pedro

Nejstarší kostky mám cca 15 let a problém popsaný u "slepice" jsem měl pouze u jedné 1x2 http://peeron.com/cgi-bin/invcgis/psearch?query=3004&limit=none a to jsem pokládal za "výrobní vadu". Samozřejmě, občas některý dílek praskne, ale není to masový jev v případě, že se ke kostkám chováte "ohleduplně".

Možné závěry:
a) slepice je "konkurence"
b) měl jsem "štěstí"

Mnohem větší problém je "žloutnutí" starých Kostek.
Já jsem to pro sebe vyřešil tak, že když mám mnoho zažloutlých (zežloutlých) kostek jedné barvy beru je jako nový odstín (což je no pure lego).

Leguán

Schválně, kolik myslíte, že se ušetří místa skladováním kostek po blocích?

Teď jsem si udělal takovej malej experiment. Vzal jsem prázdnou přihrádku o vnitřních rozměrech zhruba 19 x 27 cm a hloubce asi 6 a půl centimetru. Nasypal jsem do ní jednotlivé kostky 2 x 4. Hezky jsem je upěchoval a nahoře zarovnal, aby byla přihrádka maximálně plná a přitom šla zasunout. Pak jsem kostky spočítal a bylo jich 339.

Ve druhé části pokusu jsem kostky pospojoval do sloupů a vyložil s nimi celou přihrádku. Kostky jsem spočítal a bylo jich 34 sloupků po 19 kostkách, takže celkem 646.

To znamená, že ve složeném stavu se mi do přihrádky vešlo o 91% kostek víc. Nebo opačně, v rozloženém stavu se vešlo jenom 52% toho co ve složeném. To znamená, že ušetřím zhruba polovinu místa. To už je slušná úspora, na stejném prostoru mít 2x tolik Lega, ne?

A to nemluvím o přehlednosti.

rdk

No ale té strašné práce se secvakáváním a pak s rozděláváním komínků...

cembry

Presne tak, je s tim spousta prace a uz to pak ani nevypada jako lego. Teda aspon ja z toho nemam takovej ten prijemnej pocit, jako kdyz prohrabuju krabici s kostkama  ;D

muzzo

IMHO: "Slepice má ptačí chřipku.  ;D Ale je nad slunce jasné, že u vešech stavební materiálů pracující s proměnným napětím dojde  časem k trvalým změnám. Takže u kostek, které jsou často a dlouhodobě vystavovány tečnému napětí, dojde k deformaci a roztažení. To jestli prasknou nebo ne, je dáno vztahem mezi pružností a pevností použitého materiálu."  :D

Teddy Bear

Zajimave tema!
Uz bezim rozdelat sety v krabicich!
...
mam tam, ale i SW sety (vetsinou upraveny k jeste vetsi dokonalosti) a ty proste ''rozbit'' nemuzu!
Myslite, ze to jeste par let vydrzi?

Buďte sami sebou!!!

muzzo

Pár let jo, nešiřme fóbii, abychom pak raději z Lega vůbec nic nestavěli, abychom ho neopotřebovali. ;D

Teddy Bear

Buďte sami sebou!!!

J_BOB

Citace od: Teddy Bear kdy 24.12.2005, 12:57:05
mam tam, ale i SW sety (vetsinou upraveny k jeste vetsi dokonalosti) a ty proste ''rozbit'' nemuzu!
ja to chcem vyriesit tak, ze asa naucim CADit, povrchne to hodim do CADu, aby som vedel co a ako, a potom budem inventarizovat  :):'(
"You underestimate the power of the dark side. If you will not fight, then you will meet your destiny."
— Luke Skywalker and Darth Vader

TomG

Citace od: J_BOB kdy 25.12.2005, 21:21:13
Citace od: Teddy Bear kdy 24.12.2005, 12:57:05
ja to chcem vyriesit tak, ze asa naucim CADit, povrchne to hodim do CADu, aby som vedel co a ako, a potom budem inventarizovat  :):'(

Tak to mas do duchodu co delat :)
Only the best can survive.

J_BOB

takze moja predstava, ze to urobim cez prazdniny, teda do 3.1 asi nebude moc realna co?   :-[
"You underestimate the power of the dark side. If you will not fight, then you will meet your destiny."
— Luke Skywalker and Darth Vader

Hana129

Tak takovouhle prasklinu jak u slepice jsem včera objevila u kostky 1x1
u záchranného autobusu Harryho Pottera, který jsme koupili loni v srpnu. Ve složeném stavu byl asi 2 měsíce.....tak nevím, že by chyba materiálu?
:'( škoda, protože ta kostička má zrovna takovou nestandardní fialovou barvu.

corelxt

mno prasklinky sem nasel uz i u novyhoho saura (akce BILLA).. jednou postavenej a na bricku 1x2 je krupla stena... a jak sem tak na to koukal.. tak se material uz moc nelisi od matrose megablocks..

Jenčula

Souhlasím, já sice (naštěstí) žádné popraskané kostky nemám, ale když vezmu kostky z 20 let starého setu (mám i starší) a "dnešní" kostky, tak se nemohu ubránit dojmu, že se někde začalo šetřit... :-\

Abychom se jednou nedočkali lega ze stejného materiálu jako byly lžičky od soudruhů z NDR  :( :( to by bylo nadělení...  >:D

Raistlin M

Vzhledem k velkému počtu špatně zabarvených kostek v setech v poslední době a "tajemství" ve složení nové šedé, mi připadne zcela jsné (i ve světle praskajících nových kostek), že Lego najelo na levnou "kolej".
Já po svých experimentech (nechtěných) se starou šedou a kysličníkem, už asi vím své. Stará šedá po kysličníkové lázni totiž volně přejde v novou. To je myslím to tajemství nového odstínu. Prostě v těch starých bylo zjevně něco navíc.
Lego šetří. Úspory na levnějším pigmentu musí být vcelku slušné. V těch praskajících kostkách bude asi také něčeho méně. ;)

otaznik

LEGO už začalo vyrábět něco v Číně. Na nových krabicích je mimojiné made in China.

Jindroush

V Číně se vyrábí plyšovosti, příšery (Dinos, draci do Duplo, Galidor) a Clikits (letos končej...).

Hansel

Také nedoporučuji skladovat složené. Před měsícem jsem si koupil 4506, z kostek jsem si postavil komínek o do několika dnů jich většina popraskala >:(
Nejvíce mi vadí tyto dílky: , většina mi jich po chvíli vpředu dole popraská. Jakou s tím máte zkušenost? Není to jen záležitost poslední doby, nijak je nezatěžuji, jen stavím. Docela mě odrazuzje je používat :-\
Mé dílo se rozrostlo o další kus.
I když mírně infantilní :)

ass

Citace od: Hansel kdy 03.03.2006, 16:22:23
Nejvíce mi vadí tyto dílky: , většina mi jich po chvíli vpředu dole popraská. Jakou s tím máte zkušenost? Není to jen záležitost poslední doby, nijak je nezatěžuji, jen stavím. Docela mě odrazuzje je používat :-\

Ty starší, co mám, mám taky dole naprasklý, ale nový jsou zatim ok. A u 8421 je taky Made in China, ale i Czech Republic atd atd... Už z toho nemám tak dobrej pocit, jako když tam bylo jen Made in Denmark.