6472 - Gas N' Wash Express

Založil Vlada, 12.09.2009, 16:27:38

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Vlada

CHARAKTERISTIKA SETU 6472

Kategorie: Lego SYSTEM - Town
Rok vydání: 2001
Počet dílů: 461
Minifig: 3

OBSAH BALENÍ

Set obsahuje celkem osm sáčků s díly, sešitový barevný návod, volně ložený samolepkový aršík a dvě Baseplate.

DOJMY PŘED KOUPÍ

Tento set, který je reedicí k setu 6397 Gas N' Wash Express z roku 1992, jsem koupil především pro doplnění mé Octan sbírky. Na první pohled pěkná benzínová stanice, která obsahuje dva automobily a tři minifigy. Čili mé rozhodování bylo poměrně jednoduché. O minulém víkendu jsem si našel chvilku a set jsem zkompletoval. Než jsem ho ale dal do vitrínky, tak jsem udělal pár fotografií a set zrecenzuji...

Vlada

SAMOTNÁ STAVBA

Stavba je jednoduchá a zabrala mi 90 minut stavění. Návod je poměrně dobře graficky zpracován, avšak mám k němu jednu výhradu. V návodu během stavby nejsou vyznačeny díly, které mají být opatřeny samolepkou. Finální verze stanice, která je už polepená, se vyskytuje až na samotném konci návodu a když už je stanice takto zkompletovaná, tak je polep samolepkami trošku obtížnější...

Stavba jako vždy začíná zkompletováním třech minifigů, z nichž jeden je řidič malého červeného automobilu, druhý minifig v triku Octan, je řidičem odtahového vozidla a třetí, minifigyně, též v triku s logem Octan je obsluhou na stanici. Po sestavení minifigů následuje stavba malého vozíku na přepravu pneumatiky.

Stavba malého červeného vozidla

Jedná se o klasické malé červené čtyřstudové vozidlo s černou střechou. Lze na něm ocenit přítomnost dveří a sedadla. Střecha, která je pomocí Hinge odklopitelná, slouží i jakožto cesta, kterou lze posadit minifiga do sedadla.

Vlada

Stavba odtahového vozidla

Opět se jedná o malý čtyřstudový odtahový automobil. Stavba je započata podvozkovou částí, na které se buduje kabina a uchycení pro navíjecí zařízení. Navíjecí zařízení je pevné konstrukce, kde přes konstrukci, která je tvořená pomocí Hinge, vede z navijáku lano, které je zakončeno šedivým hákem. Hák je možno pevně zafixovat za Black Plate, Modified 1 x 2 with Handle, která se nachází připevněná v podvozkové části. Ještě podotknu, že z navíjecího zařízení je vyvedena Technic oska, která je opatřena malým ráfkem, na který je navlečena malá gumová pneumatika. Dvěma prsty, bez prokluzu, lze snadno lano navíjet či odvíjet.

V zadní části vozidla se nachází i odkladový prostor pro značku se znakem Dej přednost jízdě a malý kontrolní panel pro ovládání navijáku. Co se týče kabinové části, tak ta disponuje dveřmi, ale postrádám zde absenci sedadla. Střecha kabiny je pomocí Hinge odnímatelná a lze tedy snadno po odklopení střechy umístit minifiga do kabiny. Na střeše se nachází i větrací mřížka a dva žluté majáčky.

Vlada

Stavba benzínové stanice OCTAN

Stavba benzínové stanice je započata na dvou Baseplate zelené barvy. Začíná se vytvořením pojezdové plochy do mycí linky, která v počátku zároveň pomocí hladkých Tile obě Baseplate spojuje. Pomalu jsou tvořeny i základy pro úsek, který slouží k zaplacení pohonných hmot (pokladna) a pro úsek, který slouží jako servisní. Místnost, která slouží jako pokladna, je vybavena velmi stroze. V místnosti se nachází jen malý stoleček s kasou a zařízením, které nejspíše slouží k aktivaci mycí linky. Toť vše. Servisní úsek se nachází za touto místností, není nijak zastřešen a je vybaven stojanem na kladivo a na klíč a zařízením na přezutí pneumatik či jen jejich vystředění. Ve zdivu je zapuštěná malá vanička, která mi významově moc smysl nedává. Ale budiž. Kdyby byl k dispozici i vodovodní ventil, tak by to bylo přeci jen lepší a člověku by bylo hned jasné, že se jedná o místo, kde lze provést očistu. Stavba dále pokračuje výstavbou opláštění stanice a postupným kompletováním mycí linky.

Na malém ostrůvku, nacházejícího se na Baseplate a protínajíce přechod pro chodce, se nacházejí dva nosné pilíře, určené pro zastřešení části, kde se nacházejí tři čerpadla pohonných hmot. Čerpadlo disponuje panelem, zobrazující aktuální stav již nečerpaného paliva (i když na slope jsou natištěny vedle sebe jen černé čtverečky), dále ukazatelem (dvě žluté Plate, Round 1x1), že je čerpadlo v provozu, nebo lze to i s jistou nadsázkou považovat za osvětlení stojanu. Ze samého vršku stanice je vyvedena přečerpávací hadice.

Střešní konstrukce je poměrně robustního provedení, avšak líbivá. Škoda jen, že nezasahuje i na druhou polovinu vozovky. V této koncepci je zastřešen prostor jen v levé části u budovy. Celou stanici tvoří zastřešení venkovního prostoru velmi realistickou. V okenních rámech se nacházejí okenní výplně, které jsou vyklopitelné. I když tato možnost u této střechy trošku smysl postrádá...

Vlada

Mycí linka

Mycí linka je jednoduchého provedení, ale z funkčního hlediska jí asi nelze nic vytknout. Mycí linka disponuje třemi kartáči, kde na dva boční kartáče je veden přívod vody pomocí dvou šedých hadic. Tyto hadice se tu nenacházejí jen tak, mají svůj opodstatněný význam. Při projetí vozidla linkou se totiž kartáče automaticky vrátí na svojí původní polohu. Třetí kartáč je plně pohybovatelný do levé či pravé strany a perfektně se tedy přizpůsobí výšce karosérie automobilu. Lze ještě podotknout, že při vjezdu do myčky se nachází semafor.

Vlada

HRATELNOST

Hratelnost tohoto setu je výborná. Lze velmi hezky navodit situace, kdy auto jede na stanici za účelem očisty, kdy auto jede naplnit do nádrže pohonnou hmotu či je potřeba přímo na benzínce vyřešit neočekávanou opravu motoru, výměnu kola či jen třeba dolít olej. Benzínová tanice Octan disponuje také odtahovým vozidlem, to pro případ, kdyby auto nebylo pojízdné a už by nezbývalo jiné východisko... Na kreativitě tohoto setu určitě přímou měrou přispějí i tři minifigové v setu obsaženi. Tedy vlastně jen dva, protože ta třetí je minifigyně...

CO LZE ŘÍCI NA KONEC...

Je to pěkný set pro ty, kteří mají rádi tématický okruh Octan. Svým způsobem je to vhodný set i pro sběratele, kde tento set si v jeho vitrínce určitě své místo najde... Mou Octan sbírku tento set určitě rozšířil a ve vitrínce už své místo také má...  ;)