(Vlastní) Hrádek Libnice

Založil Ryxe, 29.07.2009, 17:52:30

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Ryxe

Ahoj, tak po nějaké době představuji svůj další Castle výplod ;). Tentokrát se jedná o takový menší hrádek jednoduchého podlouhlého půdorysu. Jméno dostal lehkým upravením jména Lipnice, což je moc pěkný hrad, který měl poskytnout inspiraci tomuto dílku. Během stavby se však postupně vše měnilo a tak z původní myšlenky vzniklo úplně něco jiného. Z Lipnice zbylo pouze přibližné rozmístění některých budov.
Tím se dostávám i k takovému malému popisu. Hradu by měly dominovat dvě hranolové věže. První věž je napojena na vstupní bránu. Jedná se o obrannou věž, která kryje vstup do hradu. Na tuto věž je napojen novější palác. Druhá věž (ta s náznakem dřevěného patra) plní hlavně obytnou funci, na jejím vrcholu bude uděláno podsebití. Tato věž je pak napojena na starší palác (Zatím není dokončený) u kterého zatím přemýšlím, zdali jeho poslední patro udělám hrázděnné, či kamenné s hrázděným nebo dřevěným ochozem.
Snažil jsem se u této stavby trošičku experimentovat s barvou zdiva a zkusil jsem zkombinovat starou a novou šedou.
Tak jsem zvědav, jak se vám toto dílko bude líbit, či nelíbit ;)

otaznik

Finální stavba by mohla být zajímavá. Nesedí mi postavení věže a brány, zdá se, že by brána nemohla být dostatečně kryta.

otaznik

+ lepší fotky, tyhle vypadají jak dělané mobilem.

linhi

Citace od: otaznik kdy 29.07.2009, 18:10:59
Finální stavba by mohla být zajímavá. Nesedí mi postavení věže a brány, zdá se, že by brána nemohla být dostatečně kryta.

Pokud stavěl podle Lipnice - čemuž to celé odpovídá,tak je opravdu brána takto umístěna.
Ovšem mám dojem že před touto branou byla dříve brána ještě jedna,která už nyní nestojí.

Ryxe

Ano, fotky zrovna valné kvality nejsou a brzy je nahradím novými. Konečně je na cestě nový foťák, tak snad už pak budou vypadat o poznání lépe. Jak psal linhi, podobný systém obranné věže na Lipnici takto je, zkusím se podívat na hmotovou rekonstrukci, zdali byla brána ještě něčím kryta.Přemýšlím ale, že bych nad bránu mohl ještě umístit třeba podsebití či nějaký ochoz.

maeror

Přiznávám, že bez přiznání bych v tom Lipnici nehledal :)

S bránou je to ale opravdu tak, přikládám foto z parkánu i z nádvoří. Nejsem si jist, jestli před bránou stálo ještě něco, terén tam velmi rychle a příkře padá směrem do města, mohla tam být sice nějaká bašta, ale cesta maximálně pro pěší. Jinak běžná přístupová cesta za bránou zatáčí prudce vlevo (při pohledu z nádvoří) a pak klesá podél hradeb, tudíž bylo možné bránit přístup na poměrně dlouhém úseku. (viz 3. fotka - omlouvám se za sníženou kvalitu, ale je to právě udělaná fotografie pohlednice ;)).

Colonel32

Možná bych se snažil si víc vyhrát s cimbuřím, za pomoci nejakých tiles nebo slopes, takhle studovaté to není nic extra.

linhi

Zde je rekonstrukce,model jak vypadal hrad dříve,je vidět i ta brána o které jsem mluvil.Na to že to byl šlechtický a ne královský hrad je to opravdu krasavec. Také je vidět že nyní je vedena cesta jinudy a přetíná hradby v místě u předsunuté bašty.Dříve vedla cesta někde v místech kde je nyní Haškova socha či památník.

Ryxe

Maerore, máš pravdu, původní plán se během stavby začal postupně měnit.Jedna úprava sem, jedna tam a už to začalo vypadat trochu jinak a takto to pokračovalo dál;-) Coloneli, děkuji Ti za připomínku, budu se jí držet.Stávající cimbuří určitě nahradím buď jiným anebo ho nahradím podsebitím.;-) Ještě uvidím.

Ryxe

Po dovolené přibylo pár úprav, tak předhazuji kritice ;). Obytná věž byla zvýšena ještě o jedno patro+přibyl prevét. Starší palác již je téměř dokončen bylo přistavěno další patro a hrázděnný ochoz. Hrázdění jsem zkoušel udělat kombinací tan a hnědé, tak snad to bude lepší než bývalá varianta. Ještě je kolem nového paláce a obranné věže přistavěno takové nižší opevnění, které ještě není úplně dokončené ;)

linhi

Osobně se mě hrozně líbí to podsebití,už se těším na finální verzi - tohle bude v Roztokách?

Ryxe

To podsebití budu ještě dolaďovat, hlavně z vnitřní strany má ještě mouchy.
Hrad v Roztokách nebude. Do Roztok budu připravovat část středověkého města s kostelem do společného Castle dioramatu, tak hrádek po dokončení poskytne velkou část dílků právě na tento projekt ;)

Moc by mě zajímal váš názor na ukončení toho nižšího předsazeného opevnění. Pravděpodobně ho ještě o kousek zvýším, ale jde mi o jednu věc. Buď ho zakončit v úrovni věže (což by vlastně vypadalo jako nyní s tím rozdílem, že bych to místo té provizorní cesty uzavřel a vstup by byl z obranné věže. Nebo ho protáhnout a zahnout ho až k bráně, Tím by se dala brána krýt i ze strany. Co myslíte?

gearcs

Rozhodně až k bráně, směrem k ní se bude zvyšovat, aby to mělo smysl a vyrovnalo rozdíl převýšení, tak to vidím já. Podsebití se mi taktéž líbí. Zapracuj na terénu, spousta stejných šedých BURPů vedle sebe se mi moc nezdá. Přestal jsem používat ty nové dvoubarevné BURPy na skály, protože se to barevně pořádně nedá sladit s ostatními kostkami, ostrý přechod tmavě zelené v šedou skálu pak bije do očí. Hodí se ale dobře jako podpěry pro terén města, kde jsem je teď použil. Kombinace tan/reddish brown je pěkná, otázka je, jak to bylo na tom hradě skutečně. Jsem zvědavý, jak tvoje stavba dopadne :)

Ryxe

Tak jsem opevnění protáhl až k bráně, tak posuďte, zda to je takhle lepší, než předchozí varianta, případně co by se dalo ještě zlepšit ;).
Citace od: gearcs kdy 17.08.2009, 18:01:20
Rozhodně až k bráně, směrem k ní se bude zvyšovat, aby to mělo smysl a vyrovnalo rozdíl převýšení, tak to vidím já. Podsebití se mi taktéž líbí. Zapracuj na terénu, spousta stejných šedých BURPů vedle sebe se mi moc nezdá. Přestal jsem používat ty nové dvoubarevné BURPy na skály, protože se to barevně pořádně nedá sladit s ostatními kostkami, ostrý přechod tmavě zelené v šedou skálu pak bije do očí. Hodí se ale dobře jako podpěry pro terén města, kde jsem je teď použil. Kombinace tan/reddish brown je pěkná, otázka je, jak to bylo na tom hradě skutečně. Jsem zvědavý, jak tvoje stavba dopadne :)

Ano, s těmi novými BURPy máš pravdu. Měl jsem v úmyslu je později překrýt ještě vrstvou tmavě šedých a zelených bricků, aby ta tmavězelená nebyla vidět.  ;) To ale až na konci stavby. Ještě na něj musím objednat dílky, zatím jich už moc nemám a na město se budou také velmi hodit ;)

Hardegon

Je to krásný hrad. A to opravdu. Líbí se mi celá kompozice i stavební techniky.

Jen na mě moc dobře nepůsobí ta hrázděná konstrukce vlevo od brány a ty vystouplé Tile. Jinak fakt super. :)

gearcs

Teď je to krásné, bravo ;)

Aki

Jojo super. Lipnice z toho tedy hodně čiší, ale o to je to zajímavější.

Zatím mám dvě poznámky: Nesedí mi tam ten renesanční štít na budově před "Samsonkou" a pak ta brána - na Lipnici je brána ve vyšší věžové budově. Tím pádem je (byla) nad bránou světnice pro strážné. Ti tam pak měli z boku prevétek a tak. V tvém podání je těsně pod střechou arkýř, který by naznačoval podobnou dispozici, ale střecha je příliš nízko, takže to patro se ti tam tak nějak nevejde.
Možná by se také dalo víc pohrát s ostěním vlastní brány. tři oblouky za sebou mi spíše evokují kostelní portál, než hradní bránu.

PS. parkán je takhle určitě mnohem lepší.

Ryxe

Děkuji moc za vaše názory ;).

Ta hrázděnná budova projde ještě faceliftem a ty tiles bych chtěl zapustit do zdiva. Ale ještě musím dokoupit nějaké tan slopes, abych to takhle mohl udělat.

Jinak Aki, dnes jsem na Tvůj námět začal bránu a její okolí trochu předělávat. Ostění už je jiné a patro nad bránou roste, tak až bude hotovo, dodám fotky ;)

Ryxe

Stavební práce na Libnice jdou pomalu do finále. Nad bránou přibylo patro, kde budou mít obránci světnici. Tím se i o kus zvýšila přilehlá obranná věž. Dále byl vybourán vchod na parkán a téměř hotové je podsebití na obytné věži.