(Vlastní + synovo) Amburg

Založil maeror, 23.07.2009, 08:54:38

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

maeror

Info:
Na začátku prázdnin jsem staršímu (osmiletému) synkovi slíbil, že mu pomohu se stavbou nějakého hradu, teď mne přiměl také k vyfocení a vystavení, ať mu to můžete zkritizovat :) Když mám nějaké připomínky já, nedá na mne, jen se vždycky ptá, co na to říkají "pánové z počítače" ::)

Jeho požadavky na stavbu byly docela jednoduché:
a) hrad musí vypadat ,,aspoň trochu opravdově"
b) musí mít prevet  :)
c) musí mít vestavěné vitrážové okno
d) musí být kompletně rozebírací (myšleno na patra, ne na jednotlivé kostky!  ;)), aby si v něm mohli kluci hrát s figy.

Celá stavba se podřídila těmto požadavkům, zejména tomu poslednímu, no a také faktu, že pořád ještě nemáme tolik kostek, kolik by bylo potřeba na pořádný hrad, v neposlední řadě pak i tomu, že mladší syn nám fůru kostek znárodnil na stavbu vlastního města.
Pochopitelně má stavba své chyby, spoustu věcí bych udělal jinak (opravdu mi nepište, že mají ve studni nějak moc zelenou vodu  >:D), ale aspoň je podíl na stavbě rozdělený tak 50 na 50 mezi mne a syna, jinak by mne asi vyhnal a postavil nějaký šedivý kvádr. Po dohodě jsme se tedy dohodli, že postavíme Amburg, no a tady máte výsledek.

Historie (ať víte, co se stavělo):
Hrad Amburg byl založen pravděpodobně již na konci 12. století na strmém čedičovém suku nad říčkou Stříbrnou při zemské stezce z Čech do Saska. První písemná zmínka pochází z roku 1224, kdy je již jako strážní hrad prodán Vilémovi z Plauen. Zásadní rozšíření spojené s přestavbou inicioval koncem 13. století tehdejší vlastník Gebhard von Leuchtenberg, lantkrabě z Falkenbergu. Původní obytnou hranolovou věž nechal zvýšit o jedno patro a přebudovat na bergfrit, přístupný z prvního patra nově zbudovaného paláce po snadno stržitelném můstku; těleso paláce pak navázalo na již pozvolněji se svažující zbytky skal na druhém břehu Stříbrné. Gebhard tím velmi změnil dispozici celého hradu - zatímco dříve byla hradní věž přístupná od severu po úzké dřevěné lávce, nyní je příchod veden od jihovýchodu pozvolným stoupáním k hradní bráně. Dostavbou severní hradby uzavírající nádvoří získal hrad velmi atypickou podobu - věž nestojí v čele stavby, ale na jejím konci, a palác tudíž není v zásadě nijak výrazně chráněn. Výměnou ale bylo Gebhardovi mnohem vyšší pohodlí, v neposlední řadě pak třeba také možnost vyhloubit na nádvoří 25 metrů hlubokou studnu, byť její potřebnost je vzhledem k těsnému sousedství Stříbrné značně diskutabilní. Hrad naštěstí nemusel nikdy dokazovat své obranné kvality, vyhnula se mu i třicetiletá války, i když nedaleko hradu prošla císařská vojska generála Holka i švédské oddíly Bannera a Wrangela. Po vymření rodu Leuchtenbergů roku 1646 hrad často střídal majitele, dokud se v roce 1795 nedostal do majetku rodu von Einsiedel, kterým patřil až do roku 1931. Hrabě Haubold Alexandr von Einsiedel z linie Reibersdorf v tomto roce opoustil své zdejší majetky a panství, nicméně následující vlastnící nebyli schopni financovat ani nejnutnější opravy a hrad chátral. Během války byl Amburg omylem bombardován spojeneckými vojsky, naštěstí ale nebyl zásadněji poškozen. Po roce 1945 byl využíván pro nejrůznější účely, od roku 1990 je postupně opravován a zpřístupňován veřejnosti.

Obrázky najdete na Brickshelfu

Hardegon

Opravdu podařený. Líbí se mi to.  8) Jako hrací hrad super. Ale ať je taky nějaká kritika: koně nemají žrádlo  >:(

peter

Věřím, že kluci si opravdu v hradu vyhrají. Mě by jen vadilo, že se mříž na hlavní bráně nedá vytahovat a spouštět - resp. dá, ale jen vytažením rukou do prázdna.
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Ryxe

Zdravím tě syne maerorův,musím tě pochválit, udělali jste s taťkou pěkný kus práce.Hrad opravdu stojí za pochvalu, moc se mi líbí.;-) Samozřejmě opět textový doprovod nemá chybu.Ale co ta voda ve studni?Taková zelená by asi hygienou neprošla:-)

gearcs

No jestli jsi mu nepomáhal moc, tak na jeho věk bomba.

Legomaniak007

jsem slepej nebo tam žádná studna není ??? na žádný fotce nevidím studnu s zelenou vodou ,jen řeku  ;D
Křižáci:království kostičkové :D

peter

Citace od: Legomaniak007 kdy 23.07.2009, 12:28:11
jsem slepej nebo tam žádná studna není ??? na žádný fotce nevidím studnu s zelenou vodou ,jen řeku  ;D

jsi slepej ;D

Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Legomaniak007

Peter:aháá a já hlupák si myslel že je to něco kam davaj ty exkrementy z prevétu  ;D ;D
Křižáci:království kostičkové :D