(Vlastní) Větrný mlýn

Založil JimB, 02.07.2009, 14:44:08

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

JimB

Před třemi měsíci jsem koupil 250 hnědých tiles 1x4 a přemýšlel co z nich postavím. Rozhodl jsem se pro větrný mlýn, protože tahle studie je využitelná pro výstavu v Roztokách.
Technické vybavení: V základně je battery box, XL motor, PF receiver. Tělo mlýna obsahuje M motor, který otáčí lopatkami rychlostí 15 otáček/min, je zpřevodovaný do pomala a funguje bez problému. Hůře je na tom XL motor, ten by teoreticky měl otáčet celým mlýnem v úhlu 180° (nikoliv 360° protože jinak by nestačil kabel k M motoru). Ve skutečnosti je příliš slabý a protáčí se přes momentové kolo. Nezkoušel jsem momentové kolo nahradit pevným, nevím zdali by se tím nepoškodil XL motor.

Hlavním konstrukčním problémem mlýna je střecha. Testoval jsem několik variant a žádná mi nesedí. Nejlepší z testovaných je asi verze na fotkách, na tu však nemám díly ve správné barvě a střecha nemá dostatečný přesah. Uvítám jakékoliv návrhy na zlepšení střechy.

Co se naopak povedlo je vůz tažený koněm. Původně jsem chtěl dělat žebřiňák, ale žebřiny padly na plot kolem mlýna, takže jsem nakonec vymyslel tohle.

A teď už konečně fotky, ty se tentokrát nepovedly, prostě jsem nenašel dostatečně velké jednolité pozadí.
1 - pohled z úhlopříčky
2 - pohled zezadu
3 - pohled z vrchu
4 - prostranství před mlýnem
5 - mlynářův dům
6 - mlynářův dům zezadu
7 - interiér domu, všimněte si nasoleného masa na šňůře
8 - královi rytíři jedou doplnit sýpky, mlynářův syn se připravuje nabídnout své zboží

EDIT: Fotky uploadovány na BS, prohlédnout si je můžete zde
Moje BS galerie k prohlédnutí zde

maeror

Je pravda, že s tou střechou by to něco chtělo, ale lopatky mne dostaly, ty jsou zpracované nádherně!

JimB

Další várka fotek, detaily vozu a ukázka konstrukce těla mlýna. Ještě jednou žádám o nápady na zlepšení střechy.

9, 10, 11 - vůz
12 - střecha zevnitř
13, 14 - pohled na konstrukci mlýna, celé to drží pohromadě díky centrální axle

maeror

Střecha do špičky asi udělat jde (co z Lega nejde, že ;)), ale být tebou, ušetřím si nervy, posunu osu vrtule výš (do střechy) a střechu udělám klasickou - stejně jako to je na mém prvním setu, který jsem kdy měl - 362. Ostatně některé skutečné mlýny to měly podobně - viz třeba tady.

BTW: Vůz ze sedaček je moc pěkný nápadem i designem.

5o

Voz sa aj mne páči, bočnice zo sedadiel sú výborný nápad.
Ale pes na reťazi je síce praktický, ale pripnutý zhora vyzerá trochu divne. Áno, beriem na vedomie, že vymyslieť obojok bude niečo zložitejšie. Mne psy behajú voľne po priestore a dokonca som im ešte nespravil búdu. Idem sa hambiť do kúta.
Preto lebo Lego...

Šejmus

Střecha se mi líbí! Ale pokud chceš něco zkusit, a zbyli ti tiles tak je tam zkus přicvakat ještě na ty šedý plošky :)
Fool of a Took!

MwK

Krásna stavba! :D
Tie detajly sú úžasné... ;)
(BOL) Som STAR WARS maňiak a zberateľ !!! >:D
Asi som už poriadny AFOL ... prežívam dark age ...

JimB

Díky za ohlasy a tipy na střechu. :D

Před chvílí jsem vyzkoušel Šejmusovy tiles a výsledek je překvapivě dobrý. Dokonce až tak, že nejspíš bude použit jako finální. Zítra sem dám fotky.

Citace od: 5o kdy 02.07.2009, 16:21:40
...Ale pes na reťazi je síce praktický, ale pripnutý zhora vyzerá trochu divne...

Při stavbě jsem si toho všiml, ale tak nějak mě nic lepšího nenapadlo. Snad jen uvázat obyčejný provázek kolem krku.

Citace od: maeror kdy 02.07.2009, 16:06:13
Střecha do špičky asi udělat jde (co z Lega nejde, že ;)), ale být tebou, ušetřím si nervy, posunu osu vrtule výš (do střechy) a střechu udělám klasickou - stejně jako to je na mém prvním setu, který jsem kdy měl - 362. Ostatně některé skutečné mlýny to měly podobně - viz třeba tady.

Kdybych posunul vrtuli (?) do střechy, tak mi nevystačí kabel k M motoru. Ideálně by střecha měla mít tvar kužele a měla by alespoň o jeden stud přesahovat stěny mlýna.

Micho

Aj bez motorizace výborná prácička. Pár myšlienok, ako tu už iní písali je veľmi dobre spracované (bočnice na voze, tiles ako steny mlyna, spracovanie lopatiek ...). Supr.  8) 8) 8)

JimB

Posílám pár fotek výše zmíněných tiles od Šejmuse. Myslím, že tahle verze je dostačující i pro výstavu v Roztokách. Ještě si pohrávám s myšlenkou vyměnit barvu ze světle šedé na černou. Co vy na to?

Marty713

:o Teď už to nemá chybu. ;) Je to fakt pěkný. Černá by možná byla lepší, ale mám obavy, aby to nebylo moc tmavý. Tmavě šedá by nebyla uplně mimo, co ty na to?

Aki

Citace od: JimB kdy 03.07.2009, 12:29:50
Ještě si pohrávám s myšlenkou vyměnit barvu ze světle šedé na černou. Co vy na to?
A co tu střechu udělat doškovou?
Třeba nějak takhle:

Edit: Došková je ta žlutá....

5o

Toto vidím prvýkrát. A vyzerá to zujímavo, aj keď toľko plutiev je pekná investícia. S tými mojimi 20-timi dieru do sveta nespravím, ale ktovie čo čas prinesie.
Preto lebo Lego...

JimB

Aki: Ta došková by byla dost drahá v jiné než žluté barvě. Kromě toho se do kužele postavit nejspíš nedá. Více mě zaujaly ty ploutve, vypadají dobře a nejsou až tak drahé. Do kužele je ale stejně nepostavím.

Márty: Na světle šedou střechu mi chybí jen dvě křídla, na černou mám taky nějaký základ, ale na tmavě šedou mám jenom pár tiles a to je vše.

Aki

Citace od: JimB kdy 03.07.2009, 17:29:31
Aki: Ta došková by byla dost drahá v jiné než žluté barvě. Kromě toho se do kužele postavit nejspíš nedá.
Tak když došky tak jedině žluté. K tomu tvému větřáku by to šlo bezproblémů. Do kužele by to ale postavit opravdu nešlo, tvar střechy by byl stejný jako máš nyní, ale bylo by to rozhodně lepší, nežli ty šedé tile.
Citace od: JimB kdy 03.07.2009, 17:29:31
Více mě zaujaly ty ploutve, vypadají dobře a nejsou až tak drahé. Do kužele je ale stejně nepostavím.
Proč ne? Použij stejnou techniku jako má linhi na zastřešení kulatých věží. Navíc pokuď použiješ ploutve místo linhiho šindelů, tak tě to vyjde i podstatně levněji (budeš jich potřebavat poloviční množství oproti linhimu). ;)

Ryxe

Vypadá to opravdu moc pěkně, ta střecha mi přijde takhle v pohodě, detaily máš promakaný a ty lopatky jsou opravdu dokonalý, takže moc, moc chválím ;)

JimB

Citace od: Aki kdy 03.07.2009, 17:52:30
Tak když došky tak jedině žluté. K tomu tvému větřáku by to šlo bezproblémů. Do kužele by to ale postavit opravdu nešlo, tvar střechy by byl stejný jako máš nyní, ale bylo by to rozhodně lepší, nežli ty šedé tile.
...
Žlutá barva mi tam vůbec nesedí, nejlepší by byla asi dark tan. V dark tan ale neexistují křídla použitá jako podklad pro došky. Nad linhiho technikou jsem uvažoval, ve spojení s ploutvemi sice ne, nakonec jsem ji zavrhl jako časově (BL nákupy) a finančně náročnou. Momentálně potřebuji prioritně koupit spoustu jiných dílků, nicméně v budoucnu si nějaké ploutve opatřím. Do výstavy to nejspíš nebude.

otaznik

Citace od: JimB kdy 03.07.2009, 12:29:50
Posílám pár fotek výše zmíněných tiles od Šejmuse. Myslím, že tahle verze je dostačující i pro výstavu v Roztokách. Ještě si pohrávám s myšlenkou vyměnit barvu ze světle šedé na černou. Co vy na to?
První varianta je mnohem lepší, tohle se mi nelíbí, ta střecha teď působí velmi divně.
Vůz má zásadní chybu v tom, že se mu neotáčí první "náprava".

Pes na řetězu se mi líbí, i když je řetěz tom horním studu.

gearcs

Parádní stavba! Vyjeté koleje, lopatky mlýna a další věci, které se mi fakt líbí. Působí to dohromady velmi hezky :)