bodovanie setov

Založil supermachina, 12.04.2009, 12:30:42

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

supermachina

ahojte, neviem ako vam ale mne chyba na fore tema bodovanie setov. T.j.v tej teme by kazdy mohol obodovat svoje sety napr.od 1(najhorsi) po 10(najlepsi) a hodnotilo by sa podla tychto kategorii: cena, komplikovanost, vzhlad, spokojnost, na kolko splnil ocakavania...a samozrejme mat spriemerovane hodnoty a nakoniec jednou vetou napisat nazor. Aby ked budem si chciet kupit nejaky set, tak by som isiel na tu temu a tam by som videl, ze su vsetci nadseni dotycnym setom tak by som ho bez zavahania kupil... Co vy na ten napad?

Jindroush

Na tohle se fórum nehodí, byl by v tom bordel, chtělo by to bokem aplikaci s databází. Mám návrh, mám databázi, nejsou ruce, co by to naprgaly (je to celkem dost práce).
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Colonel32

Na tohle ti stačí hodnocení setu na lugnetu, ne?

Není přece nezbytnéněco něco duplikovat, jen aby to bylo v češtině.

Ravenhorn

Tak kdyby na to někdo měl čas a chtěl to udělat. Tak proč ne.  ;D
Castle, Pirates a Star Wars.

Colonel32

Citace od: Ravenhorn kdy 12.04.2009, 14:27:29
Tak kdyby na to někdo měl čas a chtěl to udělat. Tak proč ne.  ;D

Teď si mě rozesmál. Předpokládám, že to budeš právě ty, kdo ten čas a chuť mít bude, že?

Petrjr

Citace od: Colonel32 kdy 12.04.2009, 13:53:51
Na tohle ti stačí hodnocení setu na lugnetu, ne? Není přece nezbytné něco duplikovat, jen aby to bylo v češtině
Jsem stejného názoru. Obzvláště u "číselného" bodového hodnocení.

Jindroush

Ačkoli tyto (lugnet stačí) hlasy mají svoje opodstatnění, myslím si, že by nebylo na škodu mít toto s místními specifiky. Databáze by byla stejná (lugnetí), mohly by tam být české názvy, české ceny, české akce, linky na obchody,  české komentáře, byla by vidět lokální popularita atd...

Petrjr

A Ty máš k dispozici (legálně) i obrázky?

Protože bez obrázků - náhledu i většího prokliku (ačkoli proklik už by mohl jít na BL/lugnet, ...) by to IMHO nebylo použitelné.

EDIT: Vč. zajištění budoucích obrázků a vyřešení duplicitních setů pro různé databáze (ačkoli těch duplicitních je tuším jen velmi málo a většinou jen staré sety - horší je to u parts)

Petrjr

Citace od: Jindroush kdy 12.04.2009, 18:50:00... české ceny, české akce, linky na obchody,  ...
Takže počítáš s neustálým staráním se o databázi?

Jindroush

Mno, kdysi jsem měl s Huwem z Bricksetu dohodu, že můžu linkovat, předpokládám, že by René z Lugnetu taky souhlasil a přes Jana by se snad dalo získat svolení na mirror obrázků z LEGO.com

Ty databáze se dají relativně bezproblémově zesynchronizovat.

Co se týče cen, právě teď se ceníky tvoří ručně stručně a jednomužně a dá se to, co se týče shopů, záleželo by na nich, zda by byli schopni a ochotni vyrábět nějaký datový soubor, který by se importoval.

Pořád se to ale točí kolem toho, že to chce jedno šikovné pilné neprasátko, co umí PHP+MySQL.  8)

supermachina

Esteze som vam dal takeho velkeho chrobaka do hlavy ;D
Mna to napadlo len podla toho, ze som si chcel kupit nejaky set len nebola nijaka recenzia a nevedel som, ci su s tymsetom ludia spokojni...
a mna by naozaj zaujimal nazor "domacich", ktori maju ine vyplaty a "prispevky" od  rodicov ako ti na zapade....
lebo je ine ohodnotit  150eurovy set ked mam mesacny zarobok 900euro ako ked mam vyplatu 400euro....ajked je to ten isty set, asi sa nan bude pozerat kazdy inak a preto je lepsie, keby to vsetci obobdovali a podla toho by sa mi uz lahsie rozhodovalo.... ::)

5o

Keby si napísal, ktorý je to set, ušetril by si si nielen 4 dni, ale aj riešenie tohoto nápadu.

Ber to tak, že nie každý cíti potrebu sa so svojim setom pochváliť a nejde mi v tomto prípade vôbec o pôvod. Sú tu aj zberatelia, ktorý si kúpia napr.15- ročný MISB a nejdú robiť recenziu. Tento set si aj chcú nechať alebo si ho aj postavia, ale takáto recenzia by mala byť potom vo zvláštnom oddelení.
Ja si kupujem sety a diely podľa potreby a hlavne podľa toho či ma niečo zaujme. A nie vždy dám na odporúčenie.
Preto lebo Lego...

germik

To by možná nebylo špatný založit thread, do kterýho by mohl každej napsat o jakej set se zajímá, a počkat na hodnocení uživatelů, protože dělat databázi všech setů, je asi dost náročný a zbytečný. Toto je samozřejmě můj osobní názor. ::) :-\
,,Dont underestimate the power od Melon!"
Moje Brickshelf galerie - http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?msearch=germik

Petrjr

Citace od: petovlk kdy 16.04.2009, 11:15:28...  mna by naozaj zaujimal nazor "domacich", ktori maju ine vyplaty a "prispevky" od  rodicov ako ti na zapade....
No jo. Jenomže i tady na fóru jsou značné rozdíly. Jak věkové, tak příjmové (s možností příjmu), tak s ochotou kolik toho do LEGO vrazit.

Takže když jsem přemýšlel zda a jak, tak mi vyšlo, že aby to mělo rozumnou vypovídající hodnotu, mělo by se uživatelům i povolit udělat si "výčet" preferovaných lidí, od kterých by chtěl vidět známky (případně jim dát větší váhu). Ne jen absolutní souhrn. /A je otázka, zda to pak dělat samostatně či třeba navázat na přátele (buddy?) v SMF./ A zda jen jeden výčet, či více možností. A podobně.

descale

Citace od: germik kdy 16.04.2009, 13:27:32
To by možná nebylo špatný založit thread, do kterýho by mohl každej napsat o jakej set se zajímá, a počkat na hodnocení uživatelů, protože dělat databázi všech setů, je asi dost náročný a zbytečný.

Jsem stejného názoru, že dělat databázi všech setů je zbytečné. Samotný nápad s hodnocením vybraných setů se mi ale líbí. Něco podobného jsem viděl na maďarském AFOL fóru.

Ondrej

Citace od: descale kdy 16.04.2009, 16:49:09
Citace od: germik kdy 16.04.2009, 13:27:32
To by možná nebylo špatný založit thread, do kterýho by mohl každej napsat o jakej set se zajímá, a počkat na hodnocení uživatelů, protože dělat databázi všech setů, je asi dost náročný a zbytečný.

Jsem stejného názoru, že dělat databázi všech setů je zbytečné. Samotný nápad s hodnocením vybraných setů se mi ale líbí. Něco podobného jsem viděl na maďarském AFOL fóru.

Něco jako že by se udělala anketa u každé recenze? To by mohlo stačit ne?

Petrjr

Re: všech setů

Z pohledu programu (je-li dost místa na serveru) je už jedno, jestli to limituješ na pár posledních let a třeba ne-duplo. Nebo jestli tam naházíš všechny. Pokud už máš někde seznam (lugnet, BL, ...), tak při automatizovaném importu už to roli nehraje.

Stejně nějaké dělení (výběr) dle kategorií, roků, ...,  by bylo nutné. Jak při zadávání hodnocení, tak při čtení. Jinak aby se v tom prase vyznalo. IMHO, jen podle čísla setu by to zadávali maximálně fanatici co je znají zpaměti a lidé při čtení, kdyby hledali ten jeden konkrétní set. Což by bylo málo. Je potřeba tam jednoduše nahnat lidi, aby hlasovali, a by jim nedělalo problémy se tam pohybovat. Aby dali co nejvíce hlasů a neodrazovalo je ovládání. Takže nějaký rychlý filtr by stejně být musel. A pak už je pro stroj jedno (je-li rychlý či databáze dobře indexovaná), filtruje-li z roků 2000+ nebo 1966+.

descale

Pokud by se naimportovali všechny sety najednou, tak se obávám, že by lidé ztratili motivaci hlasovat. Přeci jenom, kdyby třeba každý den vždycky jeden člověk založil téma se setem, který ho zajímá (a chtěl by znát názor ostatních na daný set), tak bude účast v hlasování větší.

Jindroush

Jako na každej (lepší) set téma a hlasování, to je pekelná idea.  ::)

Nepřehledné, neprohledatelné, anonymní, brc.

descale

Samozřejmě, že by to bylo rozděleno do kategorií, jak psal Petrjr.
Ten způsob, co mají Maďaři byl jen návrh. Může to být uděláno jako samostatná aplikace obsahující vše co jsi zmínil výše, ale kdo to celý udělá? Hledá se dobrovolník. ;D

Jindroush

Klidně i nedobrovolník, hlavně ať maká...  >:D

Ondrej

Co by to obnášelo? Znalosti z IT nebo jen datlování ?

Jindroush

Prgání PHP/MySQL podle předem daného návrhu.

Petrjr

Citace od: Jindroush kdy 16.04.2009, 20:58:59podle předem daného návrhu.
Plus alnalýzu. Protože ten "předem daný" návrh zase až tak daný není. Je tu příliš otevřených věci.

Namátkou, co mne napadlo:

Jak zajistit rozumnou přístupnost, aby tam lidé chodili. Pokud budou obrázky, jak zamezit robotům ve stahování (než nás vyhodí za šílený traffic). Jak zamezit přímému externímu linkování obrázků (dtto.). Nebudou-li obrázky, bude tam přispívat vůbec někdo nebo to po pár měsících zajde na úbytě či bude skomírat. Jak zajistit stálou atraktivitu a honit tam lidi (ať to nedopadne jako třeba castle mapa a  space mapa - ta sice žije, ale aktivita relativně malá /sorry Peter/). A minimálně to bude chtít předem dobře vymyšlenou (po mnoho let dopředu) neměnnou strukturu URI, i pro případ úprav a rozšíření (které nás teď ani nenapadají), aby se na to dalo linkovat třeba přímo z recenzí a nezavřeli jsme si do budoucna cestu změny (abychom neodstřihli staré odkazy) ...

Jak moc to má být svázané s SMF. Budou se brát jen jména nebo se nějak využije i grafika. Nebo bude i samostatná registrace. A pokud dto bude vázáno na SMF(byť i jen třeba na uživatele), tak kdo se bude starat o úpravy zdrojáků pro nové verze a subverze (konec konců, kolik i pěkných pluginů pro SMF odpadlo, protože už je nikdo neudržoval). Napojí se MySQL tabulky na SMF (a upravovat když SMF udělá změny), nebo budeme udržovat vlastní. A omezíme to jen na MySQL? (Nově SMF má možnost i tuším jiných databází).

Jak bude pro chod zajišťována aktualizace hromadných dat, které nemají obecný import. Seznamy setů jsou dejme tomu OK (lugnet i BL svůj exportní formát mění jen málo, tak se na to dá udělat jedna importní záležitost, klidně na admin úrovni - ale i tak), ale třeba jak tam sypat ceníky. Jednotlivě pro každý set, ručně, či bude jen nějaký hromadný import na začátku každého roku. Jak bude zajištěna synchronizace s novými obrázky. I Lugent přímo linkovat (na obrázky) nelze, lego.com čas od času mění svou strukturu. Takže i přímé linkování externě by nebylo na věky věkův. O správě vlastních obrázků ani nemluvě. Takže bude muset být vymyšlen rozumný obecný mechanismus na obrázky. Nebo zaručen programátor, který kód bude měnit za rok, dva, tři ... a v průběhu, když dojde ke změně struktury externích linků.

a tak dále a tak podobně.

Jindroush

V hrubých obrysech to mám vymyšleno, do detailů jsem nešel, to by bylo plané teoretizování, když nejni roboš.  ;)

Ondrej

Citace od: Jindroush kdy 16.04.2009, 20:58:59
Prgání PHP/MySQL podle předem daného návrhu.

Aha, myslel jsem, že bych pomohl něco nadatlovat ale znalostí v tomhle moc nemám bohužel :(