Činská napodobenina Brick

Založil Mičánek, 08.12.2004, 18:31:58

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Mičánek

Dnes jsem objevil v hračkářství velmi přesné kopie stavebnic Lego. Jsou to Čínské stavebnice BRICK. Byl jsem překvapen jejich velkou shodou s Legem. Koupil jsem 4 z pěti stavebnic které tam měli.
Brick - Lego
0389  - 6431
0390  - 6325
0391  - 6330
0495  - 6615

Balení je v krabicích, které nejsou slepené jako Lego ale dají se volně otevřít. Jsou menší, pěkné barevné a lakované. Plánky jsou menší ale přesné jak u Lega. Kostky jsou bez jakékoliv značky a zůstává na nich kousíček po ulomení z výlisku. Jsou to přesné napodobeniny a jsou více zářivější. Líbil se mi návod u č.0495, kde je potlačena barva už postavených dílků a v plné barvě jsou nové dílky. Na jednom listu je 17-ti stránkový návodu originálu.
Všechny stavebnice jsou z Města roku 1998, jen 0495 je z roku 1996. Tři stavebnice mohu porovnávat s originály. Jsou to přesné napodobeniny, jen v několika detailech se odlišují. Tak například 0391 je vrtulník, který je ve velké stavebnici 6330. postavička je odlišná než v originálu. Nálepka má nápis  Enlighten oproti originálu Cargo, barva motoru je černá, vrtule jsou trochu vylepšené, kolečka jsou odlišná a pilot má dvě páčky. 
Cena stavebnic je také velmi nízká – 0389 za 70,-Kč; 0390 – za 70,-Kč; 0391 – za 150,-Kč; 0495 – za 108,-Kč. Pro srovnání: za 6325 jsem dal 197,-Kč a 6615 299,-Kč.

-------------------
dodány linky na LEGO(R) sety
rob - moderator

otaznik

No, tak to je typická ukázka zlodějiny. Koupil jsem si kdysi jeden set (abych viděl, co to je). Stavebnice je VÝRAZNĚ méně kvalitní než LEGO, všechno je na 100% okopírované včetně plánků a krabiček, prostě něco nechutnýho. Zařekl jsem se, že takovéhle parazity nikdy kupovat nebudu.

Mičánek

Citace od: otaznik kdy 09.12.2004, 10:07:08
Stavebnice je VÝRAZNĚ méně kvalitní než LEGO, všechno je na 100% okopírované včetně plánků a krabiček
Nevím, jestli to nebyla třeba první várka ale ty stavebnice, co jsem koupil já jsou kvalitní a na stejné úrovni jako Lego. Kdybych před tebe postavil složenou stavebnici, tak bys rozdíl poznal tak leda podle jiného odstínu barev.Žádný šmejd, který se rozpadá, to není. Dílky pevně drží.

otaznik

No nevím, jenom když vidím ty barvy....
Prostě bych si to nekoupil.

Mičánek

Citace od: otaznik kdy 09.12.2004, 15:55:23
No nevím, jenom když vidím ty barvy....
Prostě bych si to nekoupil.
Já to koupil jen jako zajímavost a hlavně kvůli postavičkám, protože nemám ve sbírce žádnou napodobeninu.

peter

No teda, musím uznat, že to alespoň podle obrázků vypadá dost dobře. Jak to vypadá s kompatibilitou? Pasují tyto čínské napodobeniny k legu tak dobře jako sami k sobě?
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

KLF

Treba si uvedomit, ze sme tu fandovia firmy LEGO. A nech su uz tie cinske stavebnice akokolvek kvalitne a lacnejsie ako LEGO... je to kopia bez licencie. Ja by som to nikdy nekupil. Mna uz niekolko krat cukalo kupit tie "military" modely od Chevy (ja viem, je to iny system trochu, ale uznajte - je to de facto po vzore LEGA), lebo sa mi vcelku ta seria paci... Alebo tie krasne modely MegaBlocks. Ale nekupil som ! A ani neplanujem. Proste zbieram LEGO. To je akoby nejaky arabsky sejk zbieral Ferrari a niekto mu daruje do zbierky cervene Renault Clio...
Terminated.

otaznik

Citace od: KLF kdy 10.12.2004, 00:19:33
Treba si uvedomit, ze sme tu fandovia firmy LEGO. A nech su uz tie cinske stavebnice akokolvek kvalitne a lacnejsie ako LEGO... je to kopia bez licencie. Ja by som to nikdy nekupil. Mna uz niekolko krat cukalo kupit tie "military" modely od Chevy (ja viem, je to iny system trochu, ale uznajte - je to de facto po vzore LEGA), lebo sa mi vcelku ta seria paci... Alebo tie krasne modely MegaBlocks. Ale nekupil som ! A ani neplanujem. Proste zbieram LEGO. To je akoby nejaky arabsky sejk zbieral Ferrari a niekto mu daruje do zbierky cervene Renault Clio...


Přesně moje slova, kdyby zaplatili LEGU za licenci, pak to bylo v pořádku, ale takhle? Obyčejná zlodějina a napodobenina.

Mičánek

Já to zase beru jako kuriozitu a protože jsem sběratel a né stavitel, mám dílky těchto napodobenin v krabičce a nebudu je míchat s originálními dílky Lego. Když  se budu chlubit  návštěvám svojí sbírkou, budu je ukazovat jako zajímavost mojí sbírky. Nevím, proč se zvedá vlna nevole. Tyto napodobeniny jsou také součást Lega - ta odvrácená strana - a mělo by se o těchto stavebnicích informovat. Mě jako sběratele zajímá vše a chtěl bych vlastnit také několik stavebnic polské COBI. V Brně jsem je zatím neviděl. Stavebnice Cheva není žádná napodobenina Lega. Je podstatně větší a dílky nejsou kompatibilní. S Legem nemá nic společného. Maximálně to, že má také čudlíky. Mimochodem, je to pěknej š...d. Megablock je něco jiného. To už je klon a jeho dílky se mohou kombinovat s Legem. Je propracovaný a na úrovni.
A ještě jedna věc. Kdyby v obchodě byly stavebnice od čtyř firem na stejném systému stavení a byly kompatibilní a ceny tří ostatních byly a polovinu nižší, musela by klesnout cena i té čtvrté firmy, aby se přizpůsobila konkurenci. Do té doby, když nebude větší konkurence, ceny neklesnou.

otaznik

Citace od: Mičánek kdy 10.12.2004, 18:18:32
Já to zase beru jako kuriozitu a protoľe jsem sběratel a né stavitel, mám dílky těchto napodobenin v krabičce a nebudu je míchat s originálními dílky Lego. Kdyľ se budu chlubit návątěvám svojí sbírkou, budu je ukazovat jako zajímavost mojí sbírky. Nevím, proč se zvedá vlna nevole. Tyto napodobeniny jsou také součást Lega - ta odvrácená strana - a mělo by se o těchto stavebnicích informovat. Mě jako sběratele zajímá vąe a chtěl bych vlastnit také několik stavebnic polské COBI. V Brně jsem je zatím neviděl. Stavebnice Cheva není ľádná napodobenina Lega. Je podstatně větąí a dílky nejsou kompatibilní. S Legem nemá nic společného. Maximálně to, ľe má také čudlíky. Mimochodem, je to pěknej ą...d. Megablock je něco jiného. To uľ je klon a jeho dílky se mohou kombinovat s Legem. Je propracovaný a na úrovni.
A jeątě jedna věc. Kdyby v obchodě byly stavebnice od čtyř firem na stejném systému stavení a byly kompatibilní a ceny tří ostatních byly a polovinu niľąí, musela by klesnout cena i té čtvrté firmy, aby se přizpůsobila konkurenci. Do té doby, kdyľ nebude větąí konkurence, ceny neklesnou.


Ten problém je rozhodně složitější než "tyhle stojej tolik, takže kdyby se prodávali vedle sebe bude všechno stát podobně"! LEGO platí za patent, za kvalitnější (VÝRAZNĚ) díly, za designery, za reklamu apod. , kdežto čínská firma to vezme a bez problémů zkopíruje od krabice až k návodu.

Adamsith

Jdou zakoupit i některé Ubango (domorodci) a Piráti. Ale já nic t Bricku nemám a řeknu vám upřímně - nedal bych do toho ani korunu. Radši nic než takovou kopii. Chápu jistou sběratelskou kuriozitnost, ale nechci takové zlodějárny pěněžně podporovat....

Maci

Tak jsem dneska zabrousila do jednoho menšího hračkářství v domění že si koupím některou ze starších stavebnic lego. Paní prodavačka mi ochotně vysvětlila, že lego už nevedou >:D, že se neprodávalo a že místo něj mají podstatně levnější a lepší stavebnici, která je s ním kompatibilní ???. Málem mě ranila mrtvice. Další zlodějárna, tentokrát z Polska! Jsou to samí vojáci styl US army, prostě hnus fialovej. Přesto jsem koupila menší krabici, abych se koukla co je uvnitř. Kostky jdou s legem dohromady, plast je méně pružný, spíš matný, míň kvalitní než u Lega, ale lepší než u většiny stavebnic (Atko, Cheva). Návod nesrozumitelný a model moc nedrží pohromadě, ne kvůli kvalitě kostek, ale prostě kvůli blbé konstrukci.
Lidi co neznají lego se asi nechají přesvědčit, kdyby to nebyl sprostej padělek, je to celkem kvalitní, rozhodně víc než čínský padělek Bricks.
Prodává to v ČR Cobi Wader s.r.o. Jandova 6, Praha 9, tel./fax. 283893347 email: office@cobi-wader.cz. Asi by se jich měl zeptat někdo od Lega jak jim tohle může vůbec projít!
Pokud to chcete vidět tak ti Poláci mají i stránky http://www.cobi.pl/malaarmia/index.html a jsem ochotná to nafotit a  oskenovat a poslat. Zájemci mohu poslat celý model, ať si taky zanadáváte. Teď koukám, že Mičánek psal ,že by to chtěl, když se ozveš, tak pošlu.

Mičánek

#12
Citace od: Maci kdy 11.01.2005, 19:29:23
Zájemci mohu poslat celý model, ať si taky zanadáváte. Teď koukám, že Mičánek psal ,že by to chtěl, když se ozveš, tak pošlu.

Už jsem na tyto stavebnice v Brně také narazil. Koupil jsem dvě s vojenskou tématikou a jednu z kosmu. Musím souhlasit s Robem (http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=142.0), že stavebnice s vojenskou tématikou jsou slušné. Jakákoliv armáda v Legu chybí a tak bude mít COBI s touto tématikou úspěch. Ve vitríně měli sestaveno několik stavebnic a vypadaly velice hezky. Vesmír je přinejmenším trochu zvláštní, hlavně barevné provedení je nevkusné. Mě se také nelíbí.
Kvalita výlisků je ale dobrá a mají dost nových dílků, které by uvítali i stavitelé Lega.
Zaujaly mě hlavně postavičky, protože mají stejnou konstrukci jako Lego. Je to zajímavé zpestření mé sbírky. Nevidím důvod proč nadávat. Kdybych na to měl, tak si tu armádní kolekci koupím celou. Jestli se Ti Maci nelíbí a chceš se jí zbavit, můžeš mi ji klidně poslat.

Micho

Mám už dlohodobejšie skúsenosti s COBI. Vôbec im nechcem robyť reklamu. Legom sa zaoberám asi 3/4 roka a na COBI som narazil v Poprade pred rokom a pol - a práve na vojenskú tematku, čo má vtedy vzhľadom na kvalitu spracovania krabíc celkom zaujalo. Hľadal som pre decká nejakú zaujímavu cenovo prístupnejšiu stavebnicu (namiesto CHEVY - ktorá je relatívne jednoduchá a chlapcov už nebavila).

Neodolal som a nejake 4 stredne veľké a väčšie stavebnice som kúpil (zhruba od 700,-Sk do 1.300,-Sk, keď sa dobre pamätám). Prekvapili má práve veľmi slušnou kvalitou, ktorá bola k LEGU oveľa bližšie ako BRICK, ktorej máme tiež kopec z nejakých obchodných bartrov. Stavebnice veľmi slušne držia pokope (na rozdiel od BRICK) a väčšinu modelov máme doma stále postavené. Cez víkend by som ich mohol nafotiť a zavesiť.


Micho

Ďalej ku COBI: Veľmi dobré je balenie, ktoré je v hrubých kartónových krabiciach (aspoň pri tých stredne veľkých a väčších modeloch) s kvalitnou a pekne prevedenou potlačou. BRICK mal krabice úplne o ničom - tenké, trhali sa. Mimochodom kocky z BRICK sme vyradili bokom, aby sa nám teraz neplietli s LEGOM.

Návody COBI sú tiež veľmi slušne viacstránovo prevedené. Napr. tú v robote mám po ruke jednu stavebnicu - civilnejšiu verziu COBI 1550 Air Service z r.2003 (stála možno 1.200,-Sk ???), ktorá má návod o veľkosti 24,5 cm x 16,5 cm na hrubšom kriedovom papieri (cca 140g) spolu na 12 listoch (teda 24 stranách) v spinkovanom prevedení. Obsahové prevedenie je podebné LEGU. Dokonca by som si dovolil tvrdiť, že návod COBI vydrží viac ako oveľa tenší návod LEGO). Zase niektoré knižky LEGO by sa na hrubšom papieri stáli hrubými bibliami.

Kvalitou spracovania by som COBI prirovnal mozno k MEGA BLOCKS (aspoň podľa posudenia jedného malého modelu, ktrorý majú bratové decká).

Vzhľadom na to, že nechcem podporovať vojenskú tematiku u mojich decák, tak som napriek slušnému prevedeniu COBI ho už ďalej nedopĺňal a presedlal som pred rokom na hlavne LEGO Trains a City.:D

Ku kvalite kociek COBI snáď nabudúce, musím dokončiť ešte jednu tému na zajtrajšie školenie.


Maci

Já myslím, že vůbec není podstatné, jestli to je nebo není kvalitní. Návod na to jak postavit tuhle stavebici vlastní prostě Lego. Že krádež duševního vlastnictví je taky zlodějina, a že zabolí, jsem poznala na vlastní kůži, když mi nějaká slečna z filosof. fakulty UK okopírovala celou diplomku a odevzdala jí pod svým jménem. Mě to stálo tři roky práce a jí 3 hodiny. Efekt stejnej - obě jsme obhájili DP. Od té doby jsem na padělky děsně háklivá. Konkurenci naopak vítám velmi, ale tohle je nekalá konkurence! Proto to v mé sbírce nemá místo. Taky by to mohlo skončit tak, že s tady na "divokém východě", přestane firma Lego namáhat ( viz názor prodavačky, z mého předchozího příspěvku). Za nějaký rok se tu budou prodávat jen samé napodobeniny.

Micho

V princípe to aj ja tak chapem a dávam Ti za pravdu.

Vidím tu ale určitý rozdiel medzi BRICK a COBI. Číňania tvrdo kopírujú stavebnice aj stavebné prvky. COBI má podľa všetkého úplne iné stavebnice s inými návodmi. Má aj mnohé úplne iné stavebné prvky, ktoré sú hodne zaujímavé.

Znova zdôrazňujem - neobhajujem - konštatujem podľa mojich skúsenosti STAV.

Tomášek

Ty napodobeniny BRICK maji i v Brne ve Vagneru.A take je jeste rozdil proti originalu v koleckach-ty od BRICK se mi zdaji takovy vratký  :D .
Procházím DARK AGE.

J_BOB

nahodou, pokrok ;D teraz uz su na obrazkoch na krabickach bricky.....ja mam na tych svojich odfotene orginal lego.....na jednom som dokonca videl lgo napisi :)
"You underestimate the power of the dark side. If you will not fight, then you will meet your destiny."
— Luke Skywalker and Darth Vader

rasik8

Strašně jsem chtěl LEGO s králem Kahukou.
Na Slovensku jsem viděl napodobeninu BRICK s Kahukou. Tak jsem si ho koupil asi za 219 SK a mám ho na výstavce mimo LEGA. Samozdřejmě ,že BRICK nepodporuji a je to nekvalitní a chci aby už to skončilo.
Moje Brickshelf galerie http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?m=Legac
Trains,trains,trains,...,ale jen 9v  http://mafiapage.wz.cz - stránky o MAFII - hře na PC

Colonel32

lepsi nez jednou je to nebrat vubec... kdyz nebude poptavka, zmizi i nabidka

Dickie

Citace od: Colonel32 kdy 02.04.2006, 12:06:18
lepsi nez jednou je to nebrat vubec... kdyz nebude poptavka, zmizi i nabidka

to se lehko řekne...
u manželovy babičky už na nás čeká hromada napodobeniny Dupla. samozřejmě, že jsme hlásili, že jen pravý Lego (potažmo Duplo), ale babička vyrazila nakupovat a "když to Duplo je proti tomuhle tak strašně drahý a prodavačka mi ukazovala, že to pasuje"
Ceterum autem censeo Carthaginem delendam esse.

Colonel32

bohuzel, vetsina lidi je prilis kratkozrakych a zmanipulovatelnych, a ne nadarmo se rika: Nejsem tak bohaty, abych si mohl kupovat levne veci

Dickie

Citace od: Colonel32 kdy 02.04.2006, 13:43:11
bohuzel, vetsina lidi je prilis kratkozrakych a zmanipulovatelnych, a ne nadarmo se rika: Nejsem tak bohaty, abych si mohl kupovat levne veci

no já to vím, ale babičce to nevysvětlíš...
Ceterum autem censeo Carthaginem delendam esse.

Colonel32

#24
mozna bych babicce zkusil vysvetlit, ze takhle ty penize vyhodila uplne zbytecne, misto toho, aby za ne koupila neco uzitecneho

Dickie

Citace od: Colonel32 kdy 02.04.2006, 15:07:13
mozna bych babicce zkusil vysvetlit, ze takhle ty penize vyhodila uplne zbytecne, misto toho, aby za ne koupila neco uzitecneho

"když vy tomu ještě nerozumíte..."  :-\
to bys ji musel znát, ona je těžce bez komentáře...
Ceterum autem censeo Carthaginem delendam esse.

Llevelyn

No klasika..řeším stejnej problém..proč kupuju děťátku tak drahou hračku... :P

Po všech zkušenostech s hračkami různých výrobců je to jasné.. Lego, dřevěné vláčky, gumová zvířata, Bburago autíčka..finito. Stejně si z ničím jiným nehraje..holomek. >:D
Prodej DUPLA a LEGA http://www.mimibazar.cz/bazar.php?user=9365
Dobří holubi se vracejí :-))

Ondra

I já jsem se stal majitelem Čína-lego brick,tak asi před rokem.Nechápu rodiče proč to kupují svým dětem,chápu že rozhodující je cena,ale je to málo kvalitní a po malém  tlaku se to láme a nevím co je lepší dávat peníze za něco co je na jedno použití nebo za něco s čím si vyhraje dítě,jeho dítě a možná ;D i dítě jeho dítěte.P.S "poděkujte" firmě lamps  a.s www.lampshracky.cz za stavebnici břink.

Cavelon

Citace od: ONDRA kdy 30.09.2006, 19:14:01
P.S "poděkujte" firmě lamps  a.s www.lampshracky.cz za stavebnici břink.

O "serióznosti" tejto firmy svädčí veľký nápis na ich úvodnej webstránke:
Internetové stránky jsou v současné době   
v rekonstrukci a jejich funkčnost je velmi   
omezena. Plné zprovoznění bude počátkem   
roku 2006.

;D ;D ;D

tazzy

Ono celkově ty stránky vypadají jako by je dělalo 5tileté dítě