4) Nákup Lega ze zahraničí - ebay.com a ebay.de
Co je to ebay?
Na tuto otazku bude asi nejjedndušší odpovědět použitím článku z jednoho časopisu (Playboy, srpen 2004 - neptejte se mě, jak jsem k tomu přišel, protože byste mi to stejně nevěřili)
Je to pět stránek o velikosti 300-400 kb, modemisti nechť první přeskočí. Možná se jednou dostanu k tomu, abych to naskenoval znova a kvalitnějc, aby se to dalo pomocí ocrka převést na text, ale v dohledné době s tím nepočítejte.
http://img498.images...g498/5269/eb18zs.jpg
http://img498.images...img498/51/eb23ov.jpg
http://img77.imagesh...mg77/5247/eb33hn.jpg
http://img498.images...g498/6306/eb41yp.jpg
http://img498.images...g498/5830/eb54gj.jpg
Prohlédněte si eBay, seznamte se s prostředím:
Vlezte na
www.ebay.com nebo
www.ebay.de, a dejte vyhlédávat, třeba "lego + číslo vašeho oblíbeného setu", koukněte se kolik lidí předmět nabízí, v jakém stavu každý z těch předmětů je atd. Na základní prolézání účet nepotřebujete, ten je důležitý jen na nákup, prodej, nebo na prohlížení některých důvěrnějších informací.
Založte si účet:
Tak, už jste se dosytosti pokochali, a rozhodli se, že je na čase si něco taky vyhrát. Založte si tedy nakupovací účet (můžete samozřejmě i prodejní, ale tam musíte vyplnit i číslo kreditky a dál jsem se nedostal). Tam musít vyplnit jen nějaké ty základní kontaktní údaje, a hlavně svojí adresu (a tam se nepokoušejte něco zblbnou, protože sem vám to bude většina němců posílat).
Nezávisle na tom, jestli si svůj účet vytvoříte na ebay.com nebo ebay.de, tak váš účet bude platit na všechny ebaye, tz. jak globální (com) tak všechny lokální (de atd..). Předměty, které máte uloženy mezi svoje "sledované" uvidíte vždycky, ať se nacházíte v jakémkoli profilu, a "komentáře" (feedback, Bewertungen) máte taky jen jedny, a každý profil vám zobrazuje celkový součet.
POZOR - Předměty vystavené ne ebay.com lokalizované v německu, a předměty vystavené na ebay.de nejsou ty samé. Bohužel pro německy málo zdatné, ebay.com nedokáže vyhledávat mezi předměty vystavenými na ebay.de . Nejnázornější příklad je, když si na ebay.de najdete nejaký zajímavý předmět, dáte si ho do sledovaných položek, a pak kliknete na "další předměty tohoto prodejce", tak tam uvidíte seznam x položek, včetně té vámi vyhlédnuté. Pokud přijdete na ebay.com, a kliknete na ten předmět ze sledovaných, tak na něj se ještě dostanete, ale pokud kliknete na "další předměty tohoto prodejce", tak vám to zahlásí, že tento prodejce nic neprodává, nezobrazí se tam ani ten předmět, který máte mezi vybranými, a z kterého jste se sem dostali.
Obráceně už to funguje, takže pokud dáte na ebay.de vyhledávat nějaký předmět, tak vám t nejdříve vypíše všechny na ebay.de, a pak to vypíše i ty, které jsou vystavené na ebay.com
Vyhlédněte si předmět ke koupit:
Ebayový účet máte založený, je na čase taky něco vyhrát. Rozhodněte se, o co přesně máte zájem, a dejte daný předmět hledat. Zřejmě nejjednodušší bude zadat do vyhledávacího pole "lego" a číslo setu ( např. "lego 8868" pro ty méně chápavé ). Objeví se vám nějak dlouhý seznam položek, které budou klíčová slova obsahovat, většina aukcí bude přímo tento předmět, některé mohou být třeba aukce 5ti setů dohromady, a z nich jeden bude ten hledaný set, mohou tam být i samostatné návody, samostatné krabice. Některé z těch setů budou nekomletní. U většiny vás to může trknout na první pohled, že tam něco chybí, ale u některých to na pohled prostě nepoznáte.
POZOR - prodejci nic nezakazuje prodávat set nekompletní, leda by jasně napsal, že set "je kompletní", pokud napíše "pokud vím, je set kompletní, ale neručím za to", už je z toho zase venku.
Všechny nabízené předměty si tudíž důkladně prohlédněte.
POZOR - důkladně si přečtěte popis aukce, pokud daným jazykem neumíte, použijte online překladač. Neznalost ( blbost ) neomlouvá. Pokud totiž vyhrajete návod na Imperial Star Destroyer za 250 euro, tak je to jen a jen vaše blbost, a BUDETE HO MUSET ZAPLATIT. Pokud tak neučiníte, a odmítnete zaplatit, dostanete negativní ohodnocení, a to je v případě kupujícího, a ještě s malým celkovým ohodnocením velmi nevýhodné, protože jakýkoli prodávající bude moci bez jakéhokoli kontaktu s vámi rovnou rušit vaše příhozy na své aukce, s odůvodněním, že nechce, aby nespolehlivý člověk přihazoval na jeho aukce. Pokud si myslíte, že tomu utečete, a založíte si nový účet ( jako si to myslel Bryan ), tak to není pravda. Utečete sice platbě za daný "inkriminovaný" předmět, to ano, ale při zakládání nového účtu budete muset vyplnit adresu, a tentokrát už tam asi nebudete moct dát svojí původní, takže si to můžete nechat posílat tak akorát k babičce...
Ještě si zjistit:
Podívejte se na profil prodejce, kolik má hodnocení. Pokud má cekový počet je menší než 10, nebo dokonce nula, riziko, že nic nepošle a vy zůstanete bez peněz a bez věci jen přecijen o něco větší.
Podívejte se, kolik má negativních hodnocení, a za co je dostal.
Podívejte se v popisu, jestli posílá do celého světa, nebo jen do své země. V tom případě s ním musíte předem (předtím, než přihodíte) domluvit, aby vám to poslal do české republiky.
Pokud mu budete psát, tak zdůrazněte, že víte, že do čech je poštovné sice dražší, ale že poštovné stejně platíte vy, jako kupující. Později se můžete začít ohánět i pozitivními komentáři, jaký jste spolehlivý kupec. To zabírá ještě lépe.
Podívejte se na akceptované metody platby, a pokud chcete použít jinou, než jím navrženou metodu (např. platbu v hotovosti) musíte to s ním domluvit. Předem.
Prohlédněte si, jaké předměty daný človek ještě prodává, pokud totiž vyhrajete více aukcí od jednoho člověka, pošle vám to najednou, a vy tak můžete ušetřit na poštovném docelaslušné peníze.
Pokud vyhrajete více aukcí od několika různých prodejců, budete muset zaplatit poštovné každému z nich, ne jen jednomu (nenapadlo mě, že by se na tohle mohl někdo zeptat.. ale stalo se)
ale teď už přistupme k tomu zajímavému...
Jak přihazovat špatně: Vyhlédnout předmět, a 5 dní před koncem umístit svoji nabídku, nejlépe s vysokou rezervou. Každý den se chodit koukat, kdo zase přihodil. Ve chvíli, kdy je vaše cena přebita se rozhodnete, že se vám předmět líbí hodně, že 30 euro je vlastně málo, a že jste ochotni dát 40. Sledovat, až předmět někdo jiný vyžene na 41 euro, a pak si to znova rozmyslet, a dát 50. Ještě několikrát si cenu předmětu rozmyslet, a ještě několikrát přihodit, nejlépe 10x během posledních 5ti minut aukce. Vyhrát předmět za cenu naprosto nesmyslně vysokou.
Jak přihazovat správně: Vyhlédnout předmět, a uložit mezi sledované předměty. Stanovit si svoji maximální cenu pro daný předmět, za jakýchkoli podmínek. 5 minut před koncem aukce přijít, a obhlédnout situaci. Pokud je současná cena vyšší, než váš limit, pouze se dívat. Pokud ne, počkejte na poslední minutu. V posledních cca 40-20 vteřinách (jak vám to vyhovuje, jestli to prošvihnete, je to VAŠE vina, a nemáte právo mě žalovat) přihoďte svoji maximální částku. Nyní V KLIDU vyčkejte konce aukce. Pokud jste vyhráli, mějte radost, pokud ne, berte to sportovně a jděte se poohlédnout po dalším podobném předmětu. Dříve nebo později to vyjde. Nervováním se si nijak nepomůžete. Akorát máte šanci nějaké peníze vyhodit úplně zbytečně.
Druhou možností je pak nahodit svoje maximální ceny (spíše nízké) na co největší počet předmětů a čekat, zda nějaká z nich čistě náhodou neunikne pozornosti ostatních dražitelů.
expertní nastavení: Musíte počítat i s poštovným, které bude činit nějakých 20 euro minimálně. Ale pokud už od jednoho člověka něco vyhrajete, můžete si limit na další předměty o něco zvýšit, protože cena poštovného se pak rozpočítává.
Já vyhrál! Já vyhrál! :
Pokud se v nabídce prodejce, od kterého jste daný předmět vyhráli, nachází další věci, o které byste měli zájem, můžete se samozřejmě zůčastnit. Pokud aukce končí ještě ten večer, není absolutně žádný problém, pokud končí o den nebo týden později, radši napište o svých plánech prodejci, aby vám účet ještě neuzavíral. Jednou jedinkrát se prodejce dožadoval platby za vyhrané předměty rovnou, a pokud vyhraju něco další týden, tak že to doplatím, a on to pošle najednou. Většina prodejců nebude mít problém, znám to z Aukra z vlastní zkušenosti, každý člověk, který něco vyhraje znamená krabici, která se musí zabalit, případně nějaké setkání ve městě... je 100x příjemnější prodat věci za tisícovku jedinému člověku, než dvěma lidem po pětistovce, nemluvě o tom, když někdo vyhraje předmět třeba za dvacet korun.
Pokud už máte vyhráno vše, co vás zaujalo, buď můžete čekat, až se vám prodejce sám ozve, nebo ještě lépe, rovnou mu napsat, že jste připraveni k platbě, a taky si třeba i vyžádat informace, které budete k platbě potřebovat.
Případně ještě naznačit, jestli se má balík poslat obyčejnou poštou, nebo doporučeně, atd..
A teď zaplatit:
Ujistěte se, že máte všechny informace, které k poslání peněz potřebujete, a s jejich posláním příliš neotálejte. Při poslání převodem počítejte 1-2 dny než peníze dorazí, a 2-5 dní, než dorazí předmět (od chvíle, kdy byl posálan) Pokud předmět stále ještě nedorazil, napište prodejci, jestli už mu dorazily peníze a jestli už poslal předmět. Občas se totiž stane, že se mezi "peníze dorazily" a "odeslal jsem předmět" nachází jistá časová prodleva. A taky zkuste zajít na poštu, jestli tam ten balík už čistě náhodou není, a jestli vám ti kreténi ČISTĚ NÁHODOU nezapoměli donést lísteček... já jsem takhle asi tejden uháněl Honzu D, že balík od něj ještě nedorazil, a pak mě čistě náhodou přišla druhá výzva k vyzvednutí zásilky... a kámoš na tom byl ještě hůř, jemu nedonesli výzvu ani jednu a tak po dvou týdnech poslali balík zpátky do Německa... nakonec z České Pošty ty peníze za opakované poslání vymlátil, ale dalo mu to prý zabrat.
Balík právě dorazil:
Tak rychle do toho, rozbalit a zkontrolovat...
Pokud je vše v pořádku, dejte pozitivní hodnocení.
Pokud obsah nebo váha (-1 kg se ještě toleruje, 14 místo 20ti kilo už je problém) krabice neodpovídá POPISU (né nutně obrázku, protože v popisu může být napsáno, že obrázek je jen ilustrační) aukce, nastává fáze vyjednávání (znáte společenskou hru Diplomacie? ). Pokud už vám prodejce dal hodnocení (což by správně měl udělat ve chvíli, kdy dostane peníze), tak jste ve výhodě, neboť můžete v klidu vyhrožovat, ale pokud jste hodnocení ještě nedostali, tak je to horší v tom, že on vám může udělit negativní hodnocení čistě z pomstychtivosti, že vy jste ho dali jemu. Je smutné, že tak jednoduchou věc si eBay stále ještě nedokázala ošéfovat, aby prodejce MUSEL dávat hodnocení jako první. No nic.. nejde vám o to, abyste prodejce totálně oškubali, vždy se dožadujte jen toho, na co máte nárok.
Demonstruju na příkladu: vyhraju na eBayi krabici lega, podle popisu má mít 20 kilo, a mají u toho být návody, ale když zboží dorazí, tak zjišťuji, že krabice má pouze 14 kilo, a návody nikde. Píši proto prodejci, že někde se ztratilo 6 kilo lega, a když jsem za 20kilo zaplatil 300 euro, tak 1 kilo dělá 15 euro, tz. ať mi pošle 90 euro zpátky. Jó, a co je s návodama. Odpověď zní, že v žádném případě mě nechtěl okrást, a že peníze samozřejmě pošle. A na návody že zapoměl, že je má doma. Vzhledem k tomu, že ty návody budou dobré kilo vážit, tak ať pošle návody a 75 euro k tomu (na vlastní náklady, samozřejmě). Stalo se, a vše dorazilo v pořádku. Prodejce ode mě obdržel pozitivní hodnocení, neboť se sice vyskytl problém, ale on k jeho řešení přistoupil zodpovědně.
Pokud balík nedorazil vůbec:
Kontaktujte prodejce, a informujte ho o situaci. Zeptejte se ho, jestli už mu dorazily peníze, a jestli (a kdy) už poslal balík. Pokud neodpovídá vůbec, je velká šance, že vás podvedl, a asi bude nejlepší dát negativní hodnocení. Je teda ještě možnost, že prodejce zemřel, ale potom mu to negativní hodnocení bude jedno.
Pokud odpoví, že peníze stále ještě nedorazili, tak hledejte proč. Pokud jste posílali peníze převodem, ale nechali jste je někoho poslat za vás ze svého účtu, např. kvůli menším poplatkům, je možnost, že peníze už mu dávno dorazily, jen neví, že jsou od vás. Dále se zeptejte znova na číslo účtu, vždycky je možné, že jste se vy nebo on uklikli při jeho psaní.
Pokud jste peníze posílali jako cenné psaní, zajděte na poštu, ať se vám podívají, co se s tou zásilkou stalo, a pokud jí ztratili oni sami, dostanete peníze zpět. Pokud zjistí, že adresát zásilku přijal, tak samozřejmě nedostanete nic. Poplatek za pátrání byl naposledy 50kč, nezávisle na úspěchu, splatný při předání výsledků pátrání.