(Vlastní) Motorizované Fiorano 8145 s upraveným PF ovladačem

Založil grohl, 05.02.2008, 11:28:24

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 5 Hosté prohlíží toto téma.

grohl

Po zakoupení 8145 a následném získání 8275 mi bylo jasné, že dalším mým počinem bude motorizace designérského skvostu, jakým beze sporu set 8145 je (po funkční stránce už je to jen standardní Ferrari Racers set). Snažil jsem se, aby bylo do konstrukce zasahováno minimálně a aby se auto pohybovalo aspoň trochu sportovně. Po pokusech s pohonem pomocí jednoho motoru jsem nakonec zvolil ne zase tolik elegantní řešení, ale naprosto funkční. Místo zadní nápravy jsou umístěny dva XL PF motory, z nichž jeden má obrácený převod, aby se dal vůz ovládat jedním ovladačem. Kdyby tomu tak nebylo, motory by musely být ovládány oběma páčkami na jednom kanálu a auto by nemohlo současně jet a otáčet. Motory jsou zpřevodovány v poměru 3 ku 1 z důvodu vyšší rychlosti-zde samozřejmě na úkor výkonu. Kvůli umístění motoru starajícího se o otáčení přední nápravy ustoupilo i z modelu motoru osm válců.

Dálkové ovládání bylo upraveno pro snadnější a intuitivnější kontrolu vozidla. Přidáním volantu k ovladači již není nutné si pamatovat v jaké poloze otáčíte doleva či doprava.

Jakékoliv kritiky a komentáře vítám s otevřenou náručí.
http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?f=299527

Honza D.

A jaké jsou jízdní vlastnosti? Moje zkušenosti se zatáčením jsou špatné - jednak je těžké vyladit převod tak, aby nezatáčel příliš rychle nebo příliš pomalu a i když se to povede, model se špatně ovládá, když je řízení neproporcionální.
Jak to funguje tady?  ;)
Nabízím jednotlivé kostky (základní, střechy, technic, elektro, pneu, vlaky) i stavebnice; seznam najdete na kostky.malozvlkahostiny.net. Vše je nové, nepoužité.

danny01

Citace od: Honza D. kdy 05.02.2008, 11:49:49
Moje zkušenosti se zatáčením jsou špatné - jednak je těžké vyladit převod tak, aby nezatáčel příliš rychle nebo příliš pomalu a i když se to povede, model se špatně ovládá, když je řízení neproporcionální.
Jak to funguje tady?  ;)
Ja mám tú istú skúsenosť. Pokúšal som sa motorizovať 8674 ale narazil som na nasledujúce problémy:
- hmotnosť modelu a z neho vyplývajúci moment zotrvačnosti, takže sa formula zle rozbiehala, alebo chodila veľmi pomaly :(
- zatáčanie je buď rýchle alebo pomalé, nedalo sa to vyladiť :(
Máš an natočené video? Rád by som videl ako sa to správa v praxi ;)
Danny

Honza D.

To je pravda, moment zotrvačnosti je také problém.

Pěkně je vyřešený volant na ovladači, vzpomenout si v té rychlosti, že zatočit doprava ve skutečnosti znamená páčku dolů, to zabere 50% (mé) mozkové kapacity...  :)
Nabízím jednotlivé kostky (základní, střechy, technic, elektro, pneu, vlaky) i stavebnice; seznam najdete na kostky.malozvlkahostiny.net. Vše je nové, nepoužité.

danny01

Citace od: Honza D. kdy 05.02.2008, 12:16:53
To je pravda, moment zotrvačnosti je také problém.

Pěkně je vyřešený volant na ovladači, vzpomenout si v té rychlosti, že zatočit doprava ve skutečnosti znamená páčku dolů, to zabere 50% (mé) mozkové kapacity...  :)
Ten volant je suprový nápad, až sa hambím že ma to nenapadlo  ;D
Danny

grohl

Pravdou je, že otáčení je dost rychlé, ale po troše cviku nemá s ovládáním vozu většinou nikdo problémy. Jedině snad na objíždění kuželů a podobných překážek by bylo auto naprosto nevyhovující.

Video zatím pořízeno nebylo, ale chystám se na něj co nevidět, protože PF prvky musím vyoperovat kvůli dalšímu modelu. Auto jsem testoval venku na parkovišti i ve větším sále a jedinou větší mouchou je nepřesnost přední nápravy, kdy se při couvání přední kola lehce křížila a smýkala po parketách. Na asfaltu se nic takového neprojevovalo.

peter

Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

grohl

Venku kolem deseti metrů, v sále odhaduji tak 20-25 metrů.

danny01

Ja som sám prekvapený, že PF infra má taký dobrý "zárožný" dosah  ;D Je mi jasne že hodne spravia odrazy, ale fakt som sa bál že bude malý dosah. Ja osobne hodnotím Infra ovládanie veľmi pozitívne  ;)
Danny

stambi

Citace od: grohl kdy 05.02.2008, 15:42:50
Venku kolem deseti metrů, v sále odhaduji tak 20-25 metrů.
to mě tedy překvapuje, takových hodnot "maximálně" dosahuju s LEGO RC a nikoliv IR
štambi

grohl

IR hlavně nemá rádo slunce a testovalo se za mrazivého dne, kdy bylo pod mrakem. Jinak délka toho sálu rozhodně dvacet metrů bude. Dost taky záleží na tom, kde je receiver umístěn. Zde má signál přístup k přijímači ze všech stran.