Clení (a někdy i klení)

Založil Jindroush, 20.01.2007, 16:51:31

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Jindroush

Sem zvědav na celnici a tak 20% navrch, když nebudeš mít štěstí...

(Nikdy sem nepřišel na to, co pustěj a co ne)
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

hxigor

Cla sa nebojím, sú to nejaké smiešne percentá (1-2?), horšia je 19% DPH.
Ale na colnicu som zvedavý aj ja, musím zaklopať na drevo, doteraz som nemal problém. A to som cez Ebay doviezol aj iné veci - hádam najväčia a najdrahšia vec bol A1 plotter, potreboval som ho na súčiastky. Pôvodne mi ho ani nechceli dať, pretože vraj je zakázané dovážať použitú elektroniku - spravila to 200korunáčka, ktorá mi vypadla z peňaženky rovno na stôl pred colníka >:D

Pre istotu však vždy mám zo sebou falošný doklad, na ktorom je uvedená malá cena tovaru a väčšia časť hodnoty je poštovné. S predávajúcim sa dohodnem, nech doklad nedáva do balíka a je to vybavené - na poštovné nemôžu vyrúbiť ani clo ani DPH a je to  8) Aj keď niekedy vysvetliť colníkovi, že hodnota balíka 200 Euro neznamená, že tovar stojí 200 Euro zaberie niekedy hodnú chvíľu...

Veď potom napíšem, ako som dopadol!
-=: 8527 -Mindstorms NXT & 8421-Crane Truck :=-

rdk

Citace od: hxigor kdy 20.01.2007, 17:02:07
na poštovné nemôžu vyrúbiť ani clo ani DPH a je to  8) Aj keď niekedy vysvetliť colníkovi, že hodnota balíka 200 Euro neznamená, že tovar stojí 200 Euro zaberie niekedy hodnú chvíľu...

Pokud by ti ale vysmahli clo+dph, tak ho samozřejmě zaplatíš i z poštovného!!

hxigor

Prečo by sa malo platiť clo a dph aj z poštovného? Poštovné platil odosielateľ, nie ja. To, že je zarátané aj poštovné do poistnej sumy neznamená, že taká je hodnota balíka. Zatiaľ nikdy som nemusel platiť dph ani clo na poštovné!

rdk

Citace od: hxigor kdy 20.01.2007, 18:06:06
Prečo by sa malo platiť clo a dph aj z poštovného? Poštovné platil odosielateľ, nie ja. To, že je zarátané aj poštovné do poistnej sumy neznamená, že taká je hodnota balíka. Zatiaľ nikdy som nemusel platiť dph ani clo na poštovné!

Já měl pocit, že se to do toho počítá... Mně ještě celníci nikdy nic nechytli. ;)

hxigor

No sám som zvedavý, ako to celé dopadne...

rdk

Takže, z webu celní správy:

Základem pro vyměření cla je celní hodnota. Do celní hodnoty zboží, které má obchodní povahu, se kromě vlastní hodnoty zboží započítává poštovné v celkové výši. Nezapočítávají se poštovní poplatky, které by měly být vybrány za úkony provedené v zemi dovozu. Jedná-li se však o zásilky neobchodní povahy, tj. zboží určené výhradně k soukromému nebo osobnímu použití příjemce nebo jeho rodinných příslušníků, nezahrnuje se poštovné do celní hodnoty zboží. Toto ustanovení se týká výhradně zásilek podaných k poštovní přepravě, netýká se zásilek zasílaných prostřednictvím kurýrních služeb.

Do základu pro vyměření daně z přidané hodnoty při dovozu zboží se kromě celní hodnoty a připadajícího cla a spotřební daně vždy zahrnují i náklady na přepravu, tedy i poštovné.

hxigor

Áno, nejak takto je to aj u nás. Keď sa jedná o dovoz tovaru na neobchodné účely, t.j. pre vlastnú potrebu, clo a dph sa platí len z tovaru a poštovné sa nezapočítava.

rdk

Citace od: hxigor kdy 20.01.2007, 18:38:37
Keď sa jedná o dovoz tovaru na neobchodné účely, t.j. pre vlastnú potrebu, clo a dph sa platí len z tovaru a poštovné sa nezapočítava.

To ti neuvěřím, dokud mi nedáš odkaz na důvěryhodnou stránku, kde se o tom píše. Web české celní správy to na obchodní a neobchodní nerozlišuje. 8)

hxigor

Citace od: rdk kdy 20.01.2007, 18:41:33
Citace od: hxigor kdy 20.01.2007, 18:38:37
Keď sa jedná o dovoz tovaru na neobchodné účely, t.j. pre vlastnú potrebu, clo a dph sa platí len z tovaru a poštovné sa nezapočítava.

To ti neuvěřím, dokud mi nedáš odkaz na důvěryhodnou stránku, kde se o tom píše. Web české celní správy to na obchodní a neobchodní nerozlišuje. 8)

No písal si to aj ty v tvojom príspevku:
Jedná-li se však o zásilky neobchodní povahy, tj. zboží určené výhradně k soukromému nebo osobnímu použití příjemce nebo jeho rodinných příslušníků, nezahrnuje se poštovné do celní hodnoty zboží.

rdk

Citace od: hxigor kdy 20.01.2007, 18:45:33
Jedná-li se však o zásilky neobchodní povahy, tj. zboží určené výhradně k soukromému nebo osobnímu použití příjemce nebo jeho rodinných příslušníků, nezahrnuje se poštovné do celní hodnoty zboží.

Mícháš hrušky a jabka. ;D

Ano, poštovné se nezahrne do celní hodnoty -> neplatí se z něj clo. JENŽE, pak sečtou "celní hodnotu" a poštovné (a další) a z toho vypočítaj DPH.

Přečti si ten matoucí text celní správy pořádně. ;)

matny

Mám pred sebou rozhodnutie v colnom konaní a musím konštatovať, že poštovné nie je zahrnuté v rámci colného dlhu - inak vždy majú colníci problém určiť výšku cla, niekedy mi to tam pripadá ako na trhovisku  ;D

Naposledy mi z USA prišli 3 sety - clo som platil len z dvoch setov len preto, že tretí sa im zdal moc malý  ;D  >:D   Sadzba 3,5% + DPH

hxigor

Matny - dík za info, som zvedavý, ako dopadnem ja...

Niečo je ale zle, pretože predávajúci odmietol moju platbu a pritom peniaze mi z účtu odišli ???

***Banana.com

Citace od: rdk kdy 20.01.2007, 18:49:14
Ano, poštovné se nezahrne do celní hodnoty -> neplatí se z něj clo. JENŽE, pak sečtou "celní hodnotu" a poštovné (a další) a z toho vypočítaj DPH.

Přečti si ten matoucí text celní správy pořádně. ;)

Mně když přišly 2 ks 10001 MISB z USA, bylo to bez cla a DPH počítali pouze z hodnoty setu. Na poštovné DPH nedávají.

hxigor

Áno, do určitej hodnoty je dokonca všetko bez cla. Nepamätám si však, aká presne je tá hranica.

Môj problém sa vyriešil, platba bola akceptovaná - predávajúci ju pôvodne odmietol kvôli tomu, lebo si myslel, že Slovakia je v Afrike a do Afriky sa bojí tovar poslať  ;D ;D ;D
Teraz už len počkať do budúceho týždňa, kým príde balík  :'(

matny

Citace od: hxigor kdy 20.01.2007, 19:46:11
Môj problém sa vyriešil, platba bola akceptovaná - predávajúci ju pôvodne odmietol kvôli tomu, lebo si myslel, že Slovakia je v Afrike a do Afriky sa bojí tovar poslať  ;D ;D ;D

Typický američan  ;D

rdk

Citace od: hxigor kdy 20.01.2007, 19:46:11
Áno, do určitej hodnoty je dokonca všetko bez cla. Nepamätám si však, aká presne je tá hranica.

22 nebo 45 euro podle odesílatele.

Každopádně díky za info všem. Celní správa tedy má na netu zavádějící informace...

hxigor

Hurá, NXT je doma  >:D >:D >:D
Z USA trvala cesta týždeň (USPS Global Express), dnes som našiel v schránke oznámenie, že sa mám dostaviť na poštu. Tak som zašiel, v peňaženke 3tisíc slovenských dukátov na clo a DPH. Podal som papierik, teta postavila balík na policu a vypisovala papiere a vtedy mi srdce od radosti poskočilo - na balíku obrovská nálepka "Bez colného dlhu". Hodil som 2 podpisy, zobral krabicu a vykračoval domov s úsmevom na tvári. Takže som neplatil ani clo, ani DPH - a úplne legálne ;D