Zachranovani zniceneho lega - diskuse

Založil Colonel32, 11.07.2005, 11:55:36

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

peki

Lego používá v rámci propagace v prodejnách modely které jsou slepené, jde i o celkem běžné (a malé) sety. Co se s tímto materiálem děje po deinstalaci výlohy je věc druhá.

Typ lepidla nevím, ale je to něco podobného jako na plastové modely letadel (mírně to naleptá materiál)

Osobně bych to nerozebíral, energie do toho investované nebude odpovídat dosaženému výsledku. Nechal bych to pro nějaké dioráma nebo to nabídl k prodeji někomu kdo to využije pro nějaké dioráma.

Vzít si z toho poučení do budoucna, před nákupem se ujistit že nejde o slepený set (většinou se na to nikdo neptá, protože "automaticky" předpokládá....Po nákupu stav zkontrolovat. V případě uvedení v omyl (pokud jsi se zeptal a on odpověděl = definoval stav prodávané věci) reklamovat.

Vasyk

Citace od: Strider kdy 31.08.2025, 11:33:47Ahoj, zjistil jsem, že set 70618, který jsem před pár lety koupil od nějakého chytráka, je slepený. Měl by někdo tip na postup a chemikálii, která by ho dokázala rozlepit bez výrazného poškození kostek? Děkuji.

Lepidlo bylo zřejmě nanášeno většinou zvenčí na už postavený model velice tenkým aplikátorem - na spojích je vidět rovný poleptaný pásek 0,5mm široký. Na některé díly bylo aplikováno před sestavením.

Lepidlo naleptalo kostky. Jde o velmi pevné slepení. Při pokusu mechanicky oddělit, se kostky většinou ulomí.

Napadlo mě, jestli to možná není nějaký výstavní model slepený zaměstnanci Lega. Nevíte náhodou, jaký tip lepidla tam používají?

Na lepení se používá průmyslové rozpouštědlo, kostky jsou naleptáním spojené. Tudíž rozdělání modelu je takměr nemožné bez zničení již zničených kostek. Nechat model jak je, buď prodat nebo vystavit a příště lépe číst popis prodeje nebo se zeptat. Tento tvůj model je takto konečný a nic s ním neuděláš.