Dálkově ovládaný MiniBUS

Založil peter, 27.01.2017, 18:28:33

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

peter

V loňském roce bylo pro zpestření slavnostního večera, vyhlášení celkových výsledků mistrovství LEGO Technic Truck Trial 2016, připravena malá soutěž. Úkolem bylo sestavit plnně dělkově ovladatelné vozidlo co nejmenších rozměrů. Nechtěl jsem zůstat pozadu a také si konečně se závodníky trochu zasoutěžit a proto jsem si připravil i svůj soutěžní kousek.

Vše jsem podřídil opravdu jednomu a to se pokusit udělat auto opravdu co nejmenší, jak to jen bude možné. Základem tedy bylo do modelu vtěstnat tyto klíčové komponenty:

• BBox
  • 2x motor (pohon / řízení)
  • IR přijímač

Po letmém naskládání mi z toho vzešlo něco vyššího a tak volba padla na patrový autobus. Samozřejmě největším oříškem bylo sestavení přední - zatáčecí nápravy. U modelu jsem se nakonec dostal na 4 study + kola, což mi přišlo jako dostatečné, jelikož i ostatní klíčové komponenty nejsou širší než 4 study. Pro pohon jsem pak zvolil minimotor, který má i příjemné výstupní otáčky i sílu. Motor pohání jen jedno zadní kolo a to z důvodu lepšího poloměru zatáčení, jelikož zde bylo absolutně vyloučeno použití diferenciálu. U přední nápravy jsem nakonec ještě trochu ušetřil místo a tak jsem mohl zakomponovat i dílek, který umožňuje automatické centrování kol, což velmi usnadňuje jízdu.

Samotné závody byly opravdu zábava a myslím si, že pro krátká hospodská setkání jsou ideálním zpestřením ;) Níže přikládám opět dva odkazy, kde si můžete model lépe prohlédnout.

YouTube:

Brickshelf:
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Tomik

Smekám před tebou Petře! Postavit takového prcka, který je dálkově ovládaný a luxusně vypadá, to je opravdu umění. Ten nápad s převodovkou tomu ještě přidává další rozměr.
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

davroman

Petře, je neuvěřitelné do jak malého prostoru jsi dokázal napěchovat tolik funkcí včetně přijímače a BB. Bus je suprový!
Náš BL shop TDH Bricks: https://store.bricklink.com/TDH_Bricks

tomaslambo

Tak to je opravdu pecka. Jak se ti podařilo do tak malého prostoru to všechno nacpat je až neuvěřitelné. Smekám

Vasyk

Super hejblátko !! Mohu použít na domácí ježdění ?

peter

Ale beze všeho, jen je to vysoce návykové. Já si tu jezdím skoro každý den pěkně po stole kolem myšky, klávesnice, skleničky, tužky apod. :D
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

milanv

Petře, tohle je překrásná práce! Skvělá ukázka opravdového designu, "vymazlená" záležitost. V životě bych neřekl, že to půjde takhle "našlapat". A taky díky, že jsi mi ukázl ten Mini motor, neznal jsem ho a netušil jsem, že je na 9V a kompatibilní s PF.

Ještě abych doplnil: sám jsem z těch, kdož se nebojí kombinovat lego s dalšími věcmi a technikou. A právě proto jsem rád, jak jsi i mně i ostatním ukázal, jak se tohoto dá docílit čistě legovým řešením. Ne proto, aby vznikly nějaké hádky co je lepší, ale protože je to INSPIRATIVNÍ. A to hodně. Díky!
Pán na Žlutém hradě

Martins

Skvělá práce a jak píše Milan - výborná inspirace! Díky

Těch autíček ale na tom vašem vyhlašování bylo víc a musela být neméně technicky zajímavá. Pochlubte se taky, kolegové, kolegům...  :D