Když čínský fake vypadá lépe než Lego originál...

Založil Hacislav, 07.01.2017, 19:21:58

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 3 Hosté prohlíží toto téma.

Hacislav

Když čínský fake vypadá lépe než Lego originál...

Groot

Mám s toho takový divný pocit.
Připadá mi to jako, když mi jeden můj kamarád, náruživý pařan a sběratel počítačových her, vyprávěl že si koupil novou hru v limitované krabicové verzi.
"Včera mi konečně přišla nová krabicovka co jsem kupoval, tak jsem to rozbalil, skouknul co k tomu všechno je atd. Něco vystavil do vytrínky, krabici do skříně, jen instalační DVD jsem ani nevybaloval, o 2h problematické instalace s nejistým vysledkem jsem nestál. Raději jsem si stáhnul, kreklou verzi, protože ta má chyby v instalaci už vyřešené..."

Kvalita tisku je na Lego originálu samozřejmě lepší. Čínská verze má pocitově výrazně horší plast (takový lehčí)
Ale to nic nemění na tom, že čínská verze vypadá mnohem mnohem lepe.

Ikdybych se teda smířil s tím, že dobře, "je to z Lega", tak je ta figura poskládaná z Lego kostek. Ale proč je tak hnusně strakatá. Když už se rozhodli udělat tu figuru kostkovou, tak proč nemají bricky adekvátní barvy? Pocit toho, že Lego na nesprávném místě (na mě) zbytečně škudlí mi nikdo neodpáře.
Takže Lego Groota uložim do sbírky figurek. Ale do armády si rozhodně dám toho čínského...
moje fotky Rajče a Flickr - pinterest

ThomasMorta

Citace od: Hacislav kdy 07.01.2017, 19:21:58
Ale proč je tak hnusně strakatá. Když už se rozhodli udělat tu figuru kostkovou, tak proč nemají bricky adekvátní barvy?

Proč je tak strakatá je jednoduché - ty mixelové malé balljointy se vyrábějí jen v této barvě. A protože tělem Groota a hlavou Rocket Racoona zjevně vyčerpaly svůj příděl nových forem a různýmí hnědými těly robotů (Grootovy ruce - ty mimochodem vypadají celkem povedeně) atp příděl nových barev součátek, tak prostě podle systému přidělených kvót na nové součástky už neměli kde brát:-(
V tomhle směru je řada Gardians of Galaxy peklo - vyžaduje obrovské množství nových potisků a tvarů, abys adekvátně zachytil podobu hlavních hrdinů. Předpokládám, že kdyby to byl blockbuster roku, jako třeba nové Star Wars, tak dostanou větší rozpočet na takový set.

Zkrátka souhlasím, že šetřili, kde neměli a vytvořili podivný polotovar.
Jsem AFOL a miluju řadu Nexo Knights!
Diskuse o Nexo Knights: NEXO KNIGHTS :: vlastní tvorba, modifikace, sbírky... :: Galerie mojí tvorby (hostováno na Rajce.cz)

Martins

Tak to je hukot. O tom, že falešné neoriginální LEGO odmítáme, se tady diskutuje na mnoha místech. Ale co když se v této sféře začnou objevovat věci, které předčí LEGO svojí kvalitou nebo se stanou atraktivním doplňkem? Zrovna jako tenhle Groot...

Faire

Už nějakou dobu se nadává na to, že tyhle klouby jsou jen v šedé - a tady je dobře vidět, proč...

Vasyk

Haci, ten čínský Groot je skvělý, kde se to dá koupit ? LEGO styď se, Groot od Vás mě zklamal. Chápu důvody, jen si tu tak fňukám nahlas  >:D.

yoshimaka

Dlouho jsem přemýšlel, zdali taky přispět troškou "do mlýna", a musím se svěřit se svou povánoční zkušeností s částí stavebnice SLUBAN. V jednom povánočním nákupu jsem narazil ve Zlínském Kauflandu na trochu jiné minifigy od výše jmenované firmy. Jednalo se o vojáky z druhé světové.
Zkrátka a dobře - figurky nic moc (nelíbí se mi), i když některé funkce (klouby v zápěstí, kývací hlava) naopak zase jo. Důvod, proč jsem je koupil (a později v Olomouci dalších 8 krabiček) je: zbraně. Pacifismus TLC a drahota brickarms a jim podobných firem mě vehnala do náruče třetikategoriové napodobeniny stavebnice LEGO. Avšak ztvárnění mých oblíbených zbraní, kompatibility s mojí oblíbenou stavebnicí společně s faktorem nezatěžujícím peněženku rozhodly v koupi. Za 33,50 (a postupně 22,40 a 16,90) jsem nakoupil celkem deset minifigurek (které nakonec putovaly k dětem) a jejich zbraňové příslušenství (4 nebo 8 ks/fig dle zaměření) naopak do mojí sbírky. Sám jsem byl schopen rozpoznat některé zbraně - krásné a detailní zpracování navzdory skutečnosti, že jednotlivé kusy musí být ručně vyloupnuty z takové té mřížky (modeláři budou vědět).

Tak jsem se "vyzpovídal" ze svatokrádeže značky a tímto okamžikem jsem přestal být puristou. Můj příští policista bude pálit ze svého glocku po zločinci se SPAS 12
Lust och fägring stor

Izabella08

Hoši, ten čínský Groot je fakt boží, ale mně u těchto napodobenin, zejména panáčků vadí, že nic nevydrží...např. ruce se zlomí hned.
A navíc nemám ten hřejivý pocit, že nemám to pravé...ořechové.
Ale chápu i Yoshimaku, který to tak pěkně popsal:)

otaznik

Já to naopak nechápu, jednou sbírám LEGO, tak bych do sbírky neměl zařazovat kopie (a jejich koupí navíc podporovat čínské zloděje).

ThomasMorta

Citace od: otaznik kdy 10.01.2017, 22:23:23
Já to naopak nechápu, jednou sbírám LEGO, tak bych do sbírky neměl zařazovat kopie (a jejich koupí navíc podporovat čínské zloděje).
Otázkou je je, jestli se Hač považuje víc za sběratele nebo stavitele. Pokud jsi sběratel, tak máš jasno - buď značku podporuješ nebo ne. Ale pokud jsi stsvitel, dáváš přednost tomu, kdo Ti nabídne lepší stavební materiál - a když mám konkurence výrazně lepší figurku, tak může stavební záměr převážit nad věrností značce.
Navíc v tomto případě můžeš těžko mluvit o kopii - ano, nelicencované to nejpíš je a z toho hlediska jsou to duševní zloději, ale forma i potisk je původní, takže z tohoto hlediska je to konkurenční řešení.
Diskuse o Nexo Knights: NEXO KNIGHTS :: vlastní tvorba, modifikace, sbírky... :: Galerie mojí tvorby (hostováno na Rajce.cz)

otaznik

Citace od: ThomasMorta kdy 10.01.2017, 23:53:55
Otázkou je je, jestli se Hač považuje víc za sběratele nebo stavitele. Pokud jsi sběratel, tak máš jasno - buď značku podporuješ nebo ne. Ale pokud jsi stsvitel, dáváš přednost tomu, kdo Ti nabídne lepší stavební materiál - a když mám konkurence výrazně lepší figurku, tak může stavební záměr převážit nad věrností značce.
Navíc v tomto případě můžeš těžko mluvit o kopii - ano, nelicencované to nejpíš je a z toho hlediska jsou to duševní zloději, ale forma i potisk je původní, takže z tohoto hlediska je to konkurenční řešení.
Promiň, ale tady jsme na fóru o LEGU. Mě opravdu překvapuje, že si tyhle čínský šmejde někdo "od nás" vůbec koupí. Že jsou to zloději a paraziti, o tom vůbec není sporu.

Anatyt

Asi si bude treba zvyknúť. Že čínske stavebnice kupujú masívne ľudia po krajine je známe. Ale zdá sa, že vďaka cene, podobnosti (nie kvalite) dielov už začínajú robiť kompromisy aj AFOLy a nielen v ČR, SR. Láka to už ľudí aj vo svete.

Hacislav

Citace od: otaznik kdy 10.01.2017, 22:23:23

Citace od: Hacislav kdy 07.01.2017, 19:21:58
Takže Lego Groota uložim do sbírky figurek. Ale do armády si rozhodně dám toho čínského...

Tak asi tak...

Hacislav

Citace od: dědek kdy 14.01.2017, 09:45:10
Promiň, ale tady jsme na fóru o LEGU.

Promiň, ale todle vlákno je především o té Lego části.

Hacislav

Citace od: ThomasMorta kdy 10.01.2017, 23:53:55
Pokud jsi sběratel, tak máš jasno - buď značku podporuješ nebo ne. Ale pokud jsi stsvitel, dáváš přednost tomu, kdo Ti nabídne lepší stavební materiál - a když mám konkurence výrazně lepší figurku, tak může stavební záměr převážit nad věrností značce.

Ne tak úplně, značku podporuji. Jak to jen jde.
Každý měsíc ne zrovna malou částkou.
Značku podporuji účastí na výstavách.
Značku podporuji tím, že výtvory své a dalších Afolů spřístupňuji a propaguji ve svých fotogaleriich.
A nyní se snažím podpořit značku tím, že poukazuji na věc, která se jim vážně nepovedla. A doufám že se "značka" chytí za nos a příště to udělá lépe.

Já, nejsem trojopice...

papluh

Tak minimálne Groot z GotG2 bude mať vlastný mold, akurát ho na poličke bude treba hladať lupou  >:D
https://www.reddit.com/r/lego/search?q=baby+groot&restrict_sr=on

Cavelon

Citace od: Hacislav kdy 14.01.2017, 11:07:17
A doufám že se "značka" chytí za nos a příště to udělá lépe.

Tak to mám vážne strach. >:D

sohibil

Ja len nechápem, prečo takmer všetci hneď zovšeobecňujú, že "čo je z Číny, to je šmejd" a "Číňania sú samí zlodeji". Akoby nemohli existovať výnimky. Pokiaľ Číňania niekoho okrádajú, tak sami seba, lebo robotníci čo robia tovar vyvážaný do celého sveta, sú za to platení ako žobráci. A dosť toho tovaru sú vychýrené značky. Čo síce na druhú stranu ešte nezaručuje kvalitu.

Stretol som sa s takým cynickým vtipom že: "Čo na tom že naše deti vedia používať smartfóny? Tie čínske ich vedia vyrábať."
Nečakajte odo mňa chválu, z toho je len stagnácia.
Čakajte dotazy na techniku stavby a kritiku. Jedine to posúva vpred.

Faire

U té zlodějiny jde o to, že Čína nerespektuje autorská práva...

Za mě mi nevadí si koupit něco, co už LEGO samo neprodává (dinosauři), ale čistokrevný parazitismus a la LEPIN bych taky podporovat něchtěl.

Ten nový Groot ve skutečnosti neparazituje na IP TLG (design), ale na IP Marvelů (neprodali jim práva na produkci figurky), což je něco trochu jiného, než obvykle.

Mmch. pokud se nepletu, tak Japonsko začínalo v druhé polovině 20. st. v pozici Číny - bylo vnímáno jako země, kde se vyrábějí levné, nekvalitní kopie západní elektroniky. A kam se dostali...

Bard

Ano, to jsi vystihl přesně - čistokrevný parazitismus. Existuje ignorování licence (kterou LEGO kupuje, asi ne levně) a pak existuje kopírování designu figurek a kopírování celých setů, a to je "šmejdství" nezávisle na tom, jestli ta kopie je kvalitně provedená.
Jinak souhlasím s Hačislavem, že ta čínská figurka vypadá lépe než LEGO-provedení. V tom se LEGO, podle mě, zrovna nepředvedlo.

Hacislav

Citace od: Bard kdy 15.01.2017, 08:49:48
ta čínská figurka vypadá lépe než LEGO-provedení. V tom se LEGO, podle mě, zrovna nepředvedlo.

To je pointa tohoto vlákna. To Lego provedení bylo "tak špatný", že nestálo ani číňanům za okopírování a raději udělali vlastní verzi.

Nicméně Lego když se snaží tak umí brickové figury, které i vypadají k světu.

Ano, klouby jsou pořád jen šedivé. Ale tím jak tadle postava má nějakou hmotu/objem. Tak to zas až tak neprosvítá. Narozdíl od hubeného a přehnaně hranatého Groota.
A použili na něm novou barvu hinge 6134, kterou jsem objevil v setu 4002016 - 50 Years on Track , říkal jsem si, že jenom kvůli vanočnímu dárkovému setu by jen tak novou barvu dílku neudělali.

HD

Tak si na pozadí tohoto vlákna ze zvědavosti pouštím videa s Lego vs. Lepin tematikou a v hlavě, zřejmě vinou zbytkové kosmické paranoii, usadila myšlenka, která tvrdí, že zdánlivě navenek ignorovat výrobce napodobenin může být pro TLC i výhodnou obchodní strategií, zaměřenou právě na AFOLy, kteří si potrpí na originalitu - když bude trh s použitými kostičkami zaplaven falzifikáty, nezbude nic jiného, než v honbě za "tím pravým" pořizovat pouze sety nové - u nichž je původ zaručen alespoň z části logem a cenovkou na krabici. ...
(mnoho nebylo řečeno ba dokonce ani uvažováno, sám nevím, jestli se k tomuto textu budu ještě zítra znát :D )

To je pěkná ranní jednosouvětná konspirační teorie, co?  ;D
Pokud Vás zajímá přehled mojí tvorby, následujte link na rozcestník:
https://linktr.ee/horcikdesigns

Mr. Cube

Ale celkem "srandovní" je, že ti kopírovači používají na boxy originální fotky LEGO modelů (a minifigurek), a ne fotky svých kopií, a v reálu to pak vypadá třeba takhle:

ThomasMorta

Citace od: HorcikDesigns kdy 15.01.2017, 09:48:20
když bude trh s použitými kostičkami zaplaven falzifikáty, nezbude nic jiného, než v honbě za "tím pravým" pořizovat pouze sety nové - u nichž je původ zaručen alespoň z části logem a cenovkou na krabici. ...

Zajímavá myšlenka, ale dokud originál poznáš podle nápisu LEGO na výstupku, tak nebude tak jednoduché falzifikáty podstrčit. I když, u technicu by to asi šlo, tak u spousty součástek není kam napsat výrobce:-)
Navíc si myslím, že kvůli tomuhle to LEGO dělat nemusí - už teď si mnoho prodejců kupuje ve větším i "neoblíbené" sety kvůli tomu, aby je rozpustili na součástky, které pak prodávají.

Citace od: Hacislav kdy 15.01.2017, 08:58:02
Nicméně Lego když se snaží tak umí brickové figury, které i vypadají k světu. (...) Ano, klouby jsou pořád jen šedivé. Ale tím jak tadle postava má nějakou hmotu/objem. Tak to zas až tak neprosvítá. Narozdíl od hubeného a přehnaně hranatého Groota.

Myslím, že zmiňovaný objem je pro brickovou figuru klíčový - nejmenší konstrukty, které vypadají dobře (i když ne ze všech úhlů) jsou ti větší démoni z Nexo Knights (Sparkks, Burnzie, grimrockové ...) - jednak mají masivní končetiny a pomáhá i skutečenost, že šedivé díly zapadají do jejich barevného schématu. Groot má naproti tomu tenké ruce i nohy. Udělat v tomhle měřítku dobře vypadající figuru z již existujících forem a barev je podle mě nemožné.

otaznik

Citace od: Hacislav kdy 14.01.2017, 10:38:55
Citace od: dědek kdy 14.01.2017, 09:45:10
Promiň, ale tady jsme na fóru o LEGU.

Promiň, ale todle vlákno je především o té Lego části.
Vytrhnul jsi moje slova z kontextu (reagoval jsem na slova, která řadila neoriginální věci do LEGO sbírky), navíc moje odpověď byla určena někomu jinému.
Nicméně na věci, že nechápu lidi, kteří vědomě kupují padělky (ať už jakéhokoliv typu), to nic nemění.