IR ovládání v LTTT

Založil Legman, 06.09.2016, 21:16:26

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Legman

Myslím že peter do budúcna aj sám pozmení pravidlá.  >:D

peter

Pokud to nebude ofiko LEGO díl, tak ne ;) LTTT je soutěž o LEGO s LEGO, takže na pravidlu, že vše musí být LEGO se nic ani v budoucnu nezmění ;)
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Legman

No pravidla sú pravidla ako vidím.  :D Ale myslím si že väčšia výzva je omnoho väčšia s IR ovládaním  >:D

peter

Ano, je to jistě lepší než po drátě, ale bohužel LEGO žádné schopné bezdrátové ovládání nemá. Pokud tedy chce někdo opravdu usilovat o nejvyšší příčky, nic jiného než kabel mu v současnosti bohužel nezbývá.
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Legman

Takže ešte nikomu se nepodarilo s IR obsadiť aspoň 4.miesto?   :o S káblami môže pri zjazde z kopca pomôcť proti prevráteniu?! Aspoň podľa mňa.

peter

Diskuzi ohledne IR v LTTT jsem přesunul sem, jelikož již spíše plevelila Horcikovo téma ;)

Citace od: Legman kdy 08.09.2016, 16:01:08Takže ešte nikomu se nepodarilo s IR obsadiť aspoň 4.miesto?   :o S káblami môže pri zjazde z kopca pomôcť proti prevráteniu?! Aspoň podľa mňa.

Bylo docela dost lidí, kteří se poukoušeli na LTTT s bezdrátovým ovládáním. Jediné, které dosud nebylo použito ač o tom pár jedinců uvažovalo, bylo právě pomocí Mindstorms a NXT. Bohužel je s tím ale vždy spojená velká komplikace v podobě nutnosti baterií v autě. Vozidlo pak tedy má velkou mrtvou váhu, většinou na nevhodném místě, což negativně ovlivňuje těžiště vozu. U NXT si to případní zájemci vždy nakonec ale rozmysleli, jelikož trial není jízda doma, ale venku a to za každého počasí v jakémkoliv terénu vč. vody či bahna. Nikdo proto zatím nechtěl riskovat zničení NXT kostky vodou nebou nějakým pádem.

Ostatní, kteří přišli s dalšími LEGO řešeními už na další závod buď nepřišli vůbec, nebo vozidlo rychle přestavěli na dráty. Takže opravdu nikdo s bezdrátovým ovládáním se v LTTT zatím nedostal dál než na maximálně poslední dvě příčky. Co se pomoci kabelů týká, tak je velmi minimální, spíše žádná a pádu se stejně nezabrání. Ostatně přijď se podívat na některý závod a nebo úplně nejlépe, postav vlastní vůz a zúčastni se ;)
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

bart_nj

Zdravím,
LTTT jsem se nikdy nezúčastnil ani jako závodník ani divák, ale zajímá mě to.
Omlouvám se tedy za prudivou otázku. Pořád čtu co se nesmí, co porušuje pravidla, naposledy sbrick, s tím samozřejmě souhlasím, ale co se týče dálkového ovládání po kabelu je to opravdu košér lego?
Já osobně jsem zastánce bezdrátového ovládání, vím že to posune průchodnost i ovladatelnost vozů zpět, oto to může být zajímavější. Vozidlo bude plně soběstačné (baterie, přijímače), nebude ho ovlivňovat pozitivně či negativně "vodítko" a lze očekávat zásah vyšší vůle tedy slunce, déšť které ovlivňují IR. Zde se otevře prostor pro RC či NXT.
Nečekám že se změní pravidla, ale mohl by to být podmět pro novou LTTT disciplínu kde by se mohli vyřádit příznivci IR,RC,NXT.
S pozdravem jr

peter

Citace od: bart_nj kdy 09.09.2016, 09:01:18... co se týče dálkového ovládání po kabelu je to opravdu košér lego?

Jelikož je šampionát založen na LEGO a proto se smí používat pouze a jen originální LEGO díly (vyjma pár vyjímek - viz pravidla), tak proč by nebylo?

Citace od: bart_nj kdy 09.09.2016, 09:01:18... Pořád čtu co se nesmí, co porušuje pravidla

Osobně si myslím, že LTTT je naopak hodně otevřená soutěž a moc pravidel, resp. limitů na stavbu vozů zde není. Samozřejmě krom velikostních, aby byla zachována jistá věrohodnost, velikost či vzájemná konkurenceschopnost, tak jako tomu je i v reálném světě.

Citace od: bart_nj kdy 09.09.2016, 09:01:18Já osobně jsem zastánce bezdrátového ovládání, vím že to posune průchodnost i ovladatelnost vozů zpět

Přesně tak, jak píšeš. Účelem těchto závodů je zdolávání na první pohled nezdolatelného. Aby to bylo možné, tak řidič vozidla musí mít co nejpřesnější ovládání vozu. Pokud toto nemá, je to pak frustrující a už to moc není o zdolávání překážek, ale spíše samotného ovládání. Ono ovlivňování vodítkem je k velikostem modelů opravdu velmi minimální až žádné a opravdu zanedbatelné. Jak jsem ale psal výše, nic z toho není zakázané, ale bohužel zatím každý (vyjma NXT, s kterým ještě nikdo nepřišel) velmi rychle poznal, že bez kabelu se prostě zatím neobejde.
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Legman

Dobre, že si to presunul. Chápem že to bolo už mimo témy..  :) NXT jednotky sú veľmi drahé... Ani ja sám by som to neriskoval , ani by som nedokázal Lego pustiť do bahna/vody
. Následné čistenie by som nezvládol  :'(
No postaviť vlastný špeciál mám v pláne do budúcna.Len budem si musieť poriadiť RC jednotku.  >:D Ale potom už len vyriešiť dopravu na závod..

suriken

Zdravím, máme model 42037 Bugínu a syn by to chcel prerobiť na diaľkové ovládanie. Máte niekto osobnú skúsenosť a viete poradiť v tomto smere? Je to náš 1. model. Ďakujeme

Legman

Zdravím. Tu je téma o tom : http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=48242.0
Keď to chcete na diaľkové budete potrebovať : L (M) motor, servo motor (na riadenie) , battery box , IR prímač a IR vysielač.
Dúfam že som aspoň trochu pomohol.  :)

suriken

Ďakujem, veľmi pomohlo. Pekný deň prajem. :D

Legman