Čistenie PEROXIDOM VODÍKA

Založil Mizu, 30.01.2015, 21:27:27

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Mizu

Ahojte,
precital som si starsi clanok tu na fore o cisteni SAVOm a aj PEROXIDOM. Zvolil som peroxid. Musim povedat, ze biele dieliky po 24hod su naozaj pekne biele. Po asi dvoch-troch varkach dielikov som sa vratil ku tomu starsiemu clanku a tam pod nim bol prispevok, kde jeho autor upozornuje, ze Peroxidom necistit, ze casom (neviem aky dlhy cas autor myslel), lebo dieliky same zozltnu. Musim povedat, ze ma to znervoznilo.

Tak vas prosim vsetkych, ake mate skusenosti s cistenim bielych dielikov (pripadne aj inych farieb) pomocou peroxidu? naozaj vam dieliky same po case zozltli? Alebo ste nezaznamenali ziadnu negativnu reakciu?

Dakujem za kazdy vas nazor.

Vasyk

Nevím za jaký časový úsek dílky zežloutli, ale spolehlivě zežloutli všechny, některé i do Tan odstínu.
Ke všemu navíc ztratil plast svou "pružnost" a některé praskají už jen samotným odcvakáváním z jiných kostek. Toť má zkušenost a určitě peroxid nedoporučuji. Bohužel jiný zaručený recept na bělení jsem za tu dlouho dobu co Lego sbírám nenašel, snad jen zakoupit nové pokud je to možné.

Cavelon

Áno, potvrdzujem to, čo tu napísal Vasyk. Tiež som to skúšal a tešil sa, že dieliky sú opäť pekné biele. No keď som ich znovu videl po nejakom čase (pol roka, rok?), tak som zistil, že sú v ešte horšom stave ako boli pred bielením, v podstate ich môžem vyhodiť.

papluh

Aj tí čo používajú Retr0Bright http://www.retr0bright.com/ (peroxid s bielidlom) na čistenie starých počítačových dielov píšu, že to nieje permanentné riešenie.
Na zastavenie, alebo aspoň spomalenie, používajú lak ideálne s UV blokovacím účinkom, čo ubere z 2 katalyzátorov tej reakcie - kyslíka a UV.
http://www.amibay.com/showthread.php?44931-Retr0bright-on-it-s-own-is-not-a-permanent-solution-here-s-why

xjankox

Inak, ale by ma zaujímalo z takého vedecko chemického hľadiska, čo spôsobuje to žltnutie. Mám pocit, že je to veľmi individuálne pomaly u každej kocky, čo mi príde také divné. Aký druh žiarenia to napríklad spôsobuje? Máte niekto praktické skúsenosti, že keď máte kocky roky niekde v tme a v sáčku, nič im nieje a podobne? Deje sa to len bielym, modrým a light grey? Bluish grey sa to nestáva? Poprípade ak mám aj novú modrú, nemiešajú to nejak odolnejšie, že napríklad novšie modré kocky s nejakou inou receptúrou to povedzme nepostihuje? Ono, v nejakých stavbách, kde to nieje vidno, sa dajú využiť aj tieto kocky, ale tak principiálne mi to príde o ničom , hlavne ak má niekto tisíce a desaťtisíce kociek  modrých, či sivých a tie potom môže vyhodiť, resp sa uplatnia len na neviditeľných miestach. Škoda, že Lego asi nemá nejaké testovacie laboratórium, kde napríklad nechá pôsobiť kocky rôznemu žiareniu aspoň od uv po ir, že ktoré vlnové dĺžky to môžu spôsobovať. Oxidáciu samozrejme nepodchytíme, ale oxidovať by malo všetko, či je to  v krabici, alebo nieje, takže okrem kyslíka tam bude mať vplyv zrejme nejaké žiarenie.... alebo napríklad taký cigaretový dym? Môžu výpary z cigariet nejak narúšať povrch tých kociek? Mohli by sme zhromaždiť nejaké informácie a troška hlbšie túto problematiku prebádať, lebo najlepšie by asi bolo sa žltnutiu vyhnúť. Ďakujem za akékoľvek postrehy.
Ďakujem

Cavelon

Nuž, pokiaľ viem, tak žltnutie dielikov spôsobuje najmä ultrafialové žiarenie, treba ich teda chrániť najmä pred slnečným svetlom. A s cigaretami je to podobné a ešte k tomu potom dieliky príšerne smrdia.
Ale myslím si, že pokiaľ ide o nové dieliky, tak nás už zmena odtieňa nemusí trápiť. Kvôli honbe za ziskom to už majú na háku, či sú odtiene stabilné alebo sa z jednej krabice vysypú dieliky aj v troch verziách jednej farby (stalo sa mi to už). Podobne to bude aj s nejakým labákom na testy, pre top managerov sú najdôležitejšie iba tri veci: peniaze, peníze a peneži. ;D

xjankox

Pokiaľ by to bolo UV, tak dobré je si spraviť či vitrínky, alebo nejaké kryty zo skla, ktoré neprepúšťa UV, mohlo by to pomôcť. Zároveň som myslel, či to práve takto nemá niekto odskúšané, spravím asi test, pár kociek dám pod uv reflexné sklo, obyčajné sklo a potom len tak, že ako sa to prejaví. Nechám to rok dva tri, podľa potreby :D .
Ďakujem

papluh

Neštudoval som to veľmi, bohužial retr0bright wiki kde bolo viac je už nedostupná a nebola archoivovaná.

čo si pamätám jedná sa o prímes znižujúcu horľavosť (fire retardant) ktorá pôsobením kyslíka a UV reaguje a uvoľnuje nejaké molekuly (tuším bróm) ktoré sa s kyslíkom menia na oxidy a tie menia farbu. Použitím UV a peroxidu ich rozbiješ znova a "ponúkneš" im iné väzby, ktoré netvoria takú farbu.

Úprimne, so zbytkami stredoškolskej chémie je toto asi najlepšie vysvetlenie čo ponúknem  >:D

Treba hľadať veci ako :
TBBP-A tetrabromobishpehnol A (názov fire retardant látky)
UV photolysis of TBBP-A  (prípadne oxydation)
... dostaneš dosť chemických odborných článkov

Zberatelia starých Amiga počitačov toho majú popísane dosť, zdá sa že látka na rovnakom základe (ak nie úplen ta istá ) je aj v starých LEGO kockách. Druhá vec je, že takáto kúpeľ može ovplyvniť aj samotnú charakteristiku plastu alebo to je blbým pomerom, dĺžkou pôsobenia, smolou na kúpu peroxidu čo nebol čistý alebo bol prisilný,...

xjankox

Super ďakujem, takže hádam aj keď budú modely vystavené, len v "tme", alebo to uv reflexným sklom, minimalizujem šancu, že zo sivých a modrých budú zažltnuté. U bielych mi to nevadí, tam sa spolieham na to Savo. Inak všimol som si, že biele kolieska, aké su V Ice Planet 2002 sú akoby z iného plastu a tie sú krásne biele, kdežto klasické kocky na tých modeloch z pred dark age( 90te roky) sú chytené. To len tak pre zaujímavosť a super, vďaka ešte raz. Ak niekto bude mať nejaké zaujímavé poznatky, nech napíše.
Ďakujem

holub

Problém je ,že když ti to nesežere sluníčko tak ti to stejnak popraská,takže v podstatě nejlepší možnost je Lego vůbec nevybalovat  ;D
Mám cca 1 rok sestavený horizon expres a všiml jsem si ,že už mám na spoustě kostek (především 1stud široké kostky) praskliny.
S barvou je to stejné to nemá cenu řešit,hlavně u Technicu je to znát,a taky sem tam nějaká kostka jde docvaknout ztěžka a jiná zlehka.Co by jsme chtěli,aby tam byla kvalita ta stavebnice by stála ne 2 tisíce ale 10.
Ale to kvalitě tu bylo tuším jiné téma,spíš to byla narážka na to skladování .

Villa Legina

Citace od: Cavelon kdy 30.01.2015, 22:20:32
Áno, potvrdzujem to, čo tu napísal Vasyk. Tiež som to skúšal a tešil sa, že dieliky sú opäť pekné biele. No keď som ich znovu videl po nejakom čase (pol roka, rok?), tak som zistil, že sú v ešte horšom stave ako boli pred bielením, v podstate ich môžem vyhodiť.

Áno, tá istá skúsenosť. Bohužiaľ.

Citace od: Cavelon kdy 31.01.2015, 12:04:40
... už majú na háku, či sú odtiene stabilné alebo sa z jednej krabice vysypú dieliky aj v troch verziách jednej farby (stalo sa mi to už)...

Takisto moja skúsenosť, nedávna - pri plates medium blue, yellow bricks ani nehovorím tam je to každú chvíľu iný odtieň.

Citace od: xjankox kdy 31.01.2015, 18:21:24
Inak všimol som si, že biele kolieska, aké su V Ice Planet 2002 sú akoby z iného plastu a tie sú krásne biele..

Tak ako píšeš, aj ja som si to všimla pri ice planet kolesách, sú stále snehobiele.

Mr. Cube

Citace od: Villa Legina kdy 03.02.2015, 18:00:48
Takisto moja skúsenosť, nedávna - pri plates medium blue, yellow bricks ani nehovorím tam je to každú chvíľu iný odtieň.

Teď se pomalu pouštím do jedné stavby a docela sranda je i s light bluish gray, u některých dílků jsem nevěřil, že jde o stejný odstín.