MOC z 1. světové války

Založil tomas., 03.11.2014, 19:26:19

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

tomas.

Nestavil jste někdo, příp. nechystáte se postavit MOC z 1. světové války?
Jeden web zaměřený na toto období by stál o uveřejnění fotografie nějakého MOCu (pro zpestření).
Pro stavitele by to podle mě mohlo být zajímavý tím, že jeho stavbu uvidí víc lidí...   :)
Pokud byste měli zájem o poskytnutí fotografie vašeho MOCu, příp. dotazy, tak se ozvěte. Díky.

Villa Legina

Citace od: tomas. kdy 03.11.2014, 19:26:19
...
Jeden web zaměřený na toto období by stál o uveřejnění fotografie nějakého MOCu (pro zpestření).
.....

Pre "spestrenie" čoho? Sorry, ale musím to povedať: to už ubehlo toľko času že tieto hrôzy vnímame ako nejakú nereálnu pc hru? Spestrenie čoho? Tohoto?

https://www.google.sk/search?q=1.weltkrieg&biw=1920&bih=969&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=OtFYVKvkK4LSaMvwgvgG&sqi=2&ved=0CAYQ_AUoAQ

linhi

Zase flame? Je zajimave jak vam to vadi tady,ale to by jsme mohli odsoudit vsechny
plastove modelare,vlastne i diorama bitev a oblehani hradu na Lipne,take
je to valka,no a vzhledem k dobe i o dost brutalnejsi.
Myslim ze by se to melo brat jako vytvoreni urcite situace a ne se tady
hadat. Prece malir ktery namaluje bitvu je take umelec ne?

Izmael10

Citace od: Villa Legina kdy 04.11.2014, 14:20:40
Pre "spestrenie" čoho? Sorry, ale musím to povedať: to už ubehlo toľko času že tieto hrôzy vnímame ako nejakú nereálnu pc hru? Spestrenie čoho? Tohoto?

https://www.google.sk/search?q=1.weltkrieg&biw=1920&bih=969&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=OtFYVKvkK4LSaMvwgvgG&sqi=2&ved=0CAYQ_AUoAQ

Tak to nepozeraj keď ti to vadí. A zaujímalo by ma aký máš názor na castle?

Kuba

Citace od: Villa Legina kdy 04.11.2014, 14:20:40

Furt dokola

Taky nesouhlasím s tvým tvrzením. To bychom si tu mohli dnes taky prezentovat sety a MOCy lego friends a ujíždět si najivně na kytičkách. Neboj všichni si tu hrůzy valky uvjedomujeme, ale někteří tady lego používají jako způsob vymodelování určitých věcí, či situací. Lpět na vyhýbání se nepěkných historických událostí (které byly součásti lidstva, a jsou tak ponaučením pro budoucí generace) je rychlejší cesta do pekla, než si je připomínat (třeba i formou modelů...)  ;)

Villa Legina

Flame? Furt dokola? Je mi ľúto. Akoby ste nechápali ľudia o čo ide. Neviem mená ani nepoznám podobu mojich predkov, ktorí bojovali v stredovekých vojnách, možno moji dávni predkovia aj boli obeťami kadečoho iného. Ja neviem. Ale v dnešnej dobe už nikoho sa bytostne netýka pálenie čarodejníc, povstania, vzbury, rímske, grécke, perzské, egyptské vojny. Preto to vnímanie týchto historických udalostí nie je pre mňa tak emocionálne. Ale mená svojich pradedov a ich podoba je mi známa. Bojovali v 1. svetovej vojne a viem aké to bolo, niektorí ďalší príbuzní sa ani nevátili. Príbuzní videli, že z prv fyzicky a psychicky silných mužov sa domov vrátili nielen fyzicky ale psychicky poznačení ľudia, mali výčitky svedomia do konca života, že museli zabíjať. Pred bojom im dávali piť aby stratili zábrany a nepociťovali strach. Keby vojakov nenalievali alkoholom a nestál im za chrbtom veliteľ s nabitou puškou, málokto by sám od seba chcel bojovať, však ich nahnali tam ako zvery na bitúnok. Každý hľadel aby sa z toho nejako vymotal a sám sa snažil zachrániť. To, v akom stave sa títo ľudia domov vrátili, alebo ani nevrátili, poznačilo vtedy naše rodiny. No a teraz keď niekto napíše, že : na spestrenie, tak ma to jednoducho bolí. Možno som naozaj v tomto citlivá, nedávno som v rámci takého nevinného turistického výletu stála na masovom hrobe z čias napoleonských vojen z bitky z roku 1809 a samu ma prekvapilo ako ma to zdeptalo, nemala som tam vôbec ísť. Takže prosím o porozumenie, keď čítam tu o 1. alebo 2. svetovej vojne a niekto použije v mojich očiach necitlivé slovo, tak mi to nedá a musím sa ozvať. Prepáčte.

Izmael: Castle mám rada, veď inak by som ho nezbierala.

Bard

To Villa Legina: Já tvůj postoj chápu, částečně souhlasím. Tématikou 2. světové války se v posledních letech zabývám docela dost (byl jsem vychován v ideologii o hrdinství Rudé armády, tak si potřebuju zjistit objektivnější informace), ale zajímám se i o středověk a starověk. Prošel jsem i několikaletým obdobím pacifismu.

To, s čím nesouhlasím, je, že za zlo považuju jen to, co se mě osobně dotýká. Jinými slovy, to, co se stalo dávno (na co nemám vzpomínky, co jsem nezažil, nezažili mí blízcí) už není tak hrozné.

Sám jsem rád, že se LEGO (až na výjimky) nevěnuje tématice 1. a 2. světové války. Předností LEGA, ale v tomto případě kontroverzí je, že výjevy z něj postavené vypadají roztomile.

Ale kdybych pokládal za tabu stavět MOCy z 1. a 2. sv. války a přitom stavěl bitvy ze středověku nebo fantasy, připadalo by mi to pokrytecké.

Ondrej

Lze bez problému uctivě ztvárnit utrpení a boje ve všech válkách stejně tak jednotlivá technika. Prapradědové taky padli v 1. světové válce a nějak mě nepohoršuje, že by někdo chtěl stavět MOC z této doby. Je lepší si to připomenout než, aby se na to zapomnělo.
Myslím, že v tomto případě byla Villa Legina trochu prudší, ale nejde jí to brát za zlé. tomas. ale myslel pro zpestření nějaké webové stránky, která se tomuto období věnuje.

Osobně se zajímám spíš o druhou světovou a v této souvislosti mě zaujal Sarielův Tiger http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?f=547405 dioráma http://www.lugpol.pl/forum/viewtopic.php?t=23769

peki

Citace od: Bard kdy 05.11.2014, 09:52:22
... Předností LEGA, ale v tomto případě kontroverzí je, že výjevy z něj postavené vypadají roztomile....

trochu odbočím od I nebo II světové války. Rok 2008 výstava kostek v Brně  MOC Letecká havárie. V roce 2008 byl návštěvníky přijímám rozporuplně. Respektive se dělili na 2 skupiny. Zatímco jedna oceňovala realistické zpracování včetně ohořelých minifigů (použity black dílky) druzí dětem "zakrývali" oči a téměř v panice opouštěli výstavu.

V roce 2009 byla výstava v Roztokách (shodou dalších okolností, autor /Kanál1/ již nebyl členem kostek) bez tohoto MOC. Během výstavy jsme měli naplánovanou a cca měsíc avizovanou akci pro děti. Týden před akcí spadlo letadlo s polským prezidentem a celou jeho delegací. Na sobotu byl vyhlášen státní smutek. Dlouho se řešilo jestli se bude akce pro děti pořádat. Nakonec byla a byla povedená.

Co jsem chtěl vlastně říci. Chápu modeláře (i ty Legové) a ocením povedený MOC. výše uvedenou stránku jsem si prohlédl. Zaujalo mne mimo jiné zpracování plynové masky pro minifiga.

Pokud někdo na modelu použije výsostné znaky té či oné strany tak to nevnímám jako propagaci fašismu nebo komunismu či něčeho jiného. Mnohá díla (včetně např. filmů) vnímám jako připomenutí si statečnosti běžných lidí, kteří nasadili a mnohdy obětovali i vlastní život.

Má se to stavět z Lega? Ano. Proč ne. Mělo by to však mít opravdu úroveň. MOC nahoře jí podle mne nemá. Spíše mi připomíná nějaké skvoterské doupě (rozpadlý modulár).

Má se to (I a II světová válka , současné války, současné katastrofy)vystavovat na výstavě z Lega kam budou chodit děti? Podle mne ne.

Má se to (MOC) publikovat na LEGO fóru např. na kostkách? Ano proč ne. Má to mít úroveň (to platí obecně o každém MOC, nikdo učený z nebe nespadl, konstruktivní kritika posune každého kdo umí naslouchat) tady dvojnásob.

tomas.

Omlouvám se za pozdní reakci, děkuju za odkazy. Kdyby ale někdo odsud něco zajímavýho dělal, tak by to bylo jednodušší ohledně svolení použít to - tak dejte příp. i v budoucnu vědět, díky.  ;)

Ještě bych rád upřesnil, co bylo, a co naopak nebylo, míněno výrazem pro ,,zpestření" webu. Zpestřením má být jiné, než textové nebo fotografické přiblížení tématu (stejně, jako by zpestřením byla například tzv. infografika, vědomostní kvíz,...). Přičemž to ,,jiné", rozhodně a priori neznamená pejorativní. Navíc způsoby, jakými je možné reflektovat své dojmy, zážitky, témata, vzpomínky (ať už individuální nebo kolektivní) jsou přece velmi rozličné – slovem, obrazem (reálným, abstraktním i třeba karikaturou), fotografií, filmem, street artem – a přirozeně se mění i s dobou – jejími prostředky, nástroji, způsobem vnímání. Méně obvyklý způsob logicky snáze upoutá pozornost (pochopitelně, že snaha upoutat pozornost nemá být samoúčelná, nebo dokonce nevkusná či dehonestující).

Argument, že nejlepší způsob jak ,,vzdát holt", resp. vyjádřit úctu, je o dané věci (tématu,...) mlčet, pokládám za skutečně absurdní.  Ano, má smysl například držet minutu ticha, ať už je to v rámci komemorativních ceremonií nebo třeba z individuálního rozhodnutí vyšlého z génia loci jistého místa, ale opakuji – ne mlčet o tématu jako takovém. Pak se na něj totiž prostě zapomene. Konkrétně 1. světové válce je věnována menší pozornost, než například druhé, třebaže ve své době představovala pro lidstvo zřejmě ,,větší šok" – díky technickému pokroku v ní byly použity zbraně a prostředky do té doby netušené. Sté výročí přímo vybízí k alespoň drobné nápravě a skutečnost, že se tak může dít i méně tradičními cestami, nemusí být na škodu. Naopak, může vzbudit zájem těch, co 1. světové válce a osudům lidí, kteří se jí účastnili, dosud nevěnovali pozornost větší, než bylo nezbytně nutné (pár hodin dějepisu na škole).   

ribana

Ja osobne pozastávam názor, že aj deti sa môžu hrať s vojakmi, prečo nie? Aj dnes prebiehajú vojny, netreba deťom zakrývať oči. Aj dnes sa dejú veci, ktoré človeka bolia, a nielen na bojiskách. Žiaľ, myslíme si, že žijeme "lepšie" ako povedzme pred 100 rokmi, ale nie je to tak. To že o niektorých veciach nebudeme hovoriť naozaj nič nerieši. Ale zas je to pekné Legina, že máš taký pekný vzťah k rodine, predkom, ktorých si ani osobne nepoznala. Dnes je veľa rozvrátených rodín a v honbe za peniazmi a majetkom si veľmi ubližujú.

Thrawn

Mlčet se nesmí. Mlčet znamená směřovat k opakování zamlčovaného. :-\
History is on the move, Captain. Those who cannot keep up will be left behind, to watch from a distance. And those who stand in our way will not watch at all.