(Vlastní) Dodge T-Rex 6x6

Založil Měch, 12.01.2014, 18:37:03

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Měch

Už přes rok jsem nezveřejňoval žádný model, tak teď před výstavou v Brně a v Boskovicích sem chci dát nějaké lákadlo ;)

Jedná se o Dodge T-Rex, což je koncept firmy Dodge někdy z roku 1997 a co vím je jich jen pár. Známé je z amerických trial závodů, kde jezdí v limetkové barvě.

Já se ho rozhodl postavit v oranžové. Protože v limetkové nejsou všechny panely. Použil jsem i několik extra-vzácných oranžových liftarmů délky 7, 9 a 11.
Model má pohon na všech 6 kol, zatáčí přední nápravou. Pohání ho 2 buggy motory přes RC unit. Servo na RC jednotce ovládá Switch, kterým se ovládá motor na řízení. Druhý vývod na RC jednotce ovládá uzávěrky všech náprav a dvoustupňovou převodovku.
Model má ještě nabíjecí PF BB na napájení 5 PF Led světel a pohon motoru na řízení.
Snad to jde pochopit  :D

Takže to shrnu:
6x6
2 stupňová převodovka
2x buggy motor
2x M motor
5x PF Led diody
2x PF extention kabel
Nezávislé odpružení
4 diferenciály (3 v nápravách a jeden mezinápravový)
4 uzávěrky diferenciálu ovládané jedním motorem

Model bude k vidění na Technic dni v Brně a v Boskovicích.

Fotky
Videa Zlobři nejsou jako DORTY !!!

HD

Nemůžu se na něj vynadívat... Ale na video bych asi koukal déle  ;D (Na druhou stranu chápu, že tvorba videa obnáší spoustu práce...)
Pokud Vás zajímá přehled mojí tvorby, následujte link na rozcestník:
https://linktr.ee/horcikdesigns

peter

No, pane jo. Vypadá to fakt parádně ;)
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Měch

Video bude až se mi vrátí GoPro z hor ;D A taky mám teď zkoušky.

Ale rád vás všechny uvidím v Brně či Boskovicích 8)
Fotky

DarkDrago

SUPER  :o
Jen si říkám, že tomu chybí do dokonalosti tak dvě věci. Zkušený řidič a pořádný terén kde by se vyřádil.
Dračí páni s mocí ohně...

Kiko97

Krása, karoséria je úchvatná. 1 otázočka ten kotúč na prednej náprave je v originály brzda?

Měch

Citace od: Kiko97 kdy 12.01.2014, 20:48:05
Krása, karoséria je úchvatná. 1 otázočka ten kotúč na prednej náprave je v originály brzda?

Máš pravdu. Originál si brzdí přímo hřídel a v kolech už brzdy nemá. Je to krásně vidět tady.
No a mě tam vyšla axle na půl studu, tak jsem si řekl že tam dám to kolečko, když už tak hezky pasuje vedle nového trianglu.

V současnosti je model hotov z 98%. Chybí mi ještě nějaké flex káble na ovládání uzávěrek (koupil jsem moc krátké) a nějaké oranžové díly z nového Pull-Back autíčka. Ve finále budou v kolech ještě dishe 6x6. Je možné že to "brzdové" kolečko nahradím barvou DBG, ať to tak nesvítí..
Fotky

Leko

Úžas... naozaj je to najlepšie prešpikované do lego dokonalosti... teším sa na video verím tomu ze ak by tento nadherný model súťazil v LTTT alebo rally tak je silný súper...nepredávaš to? :D koľko hodín si to asi staval

Měch

Dělal jsem to po odpoledních asi 2 týdny. Ale ani se to neblíží standardům rally nebo trialu  ;) Na trial je moc těžký a nic moc nepřejede. Když jsem stavil podvozek, tak to ještě šlo, ale s karoserií se pohybujeme někde okolo 2,5 až 3 kila.
Na rally je zase neuvěřitelně pomalý - rychlý převod je 6:1 a pomalý 18:1.

Na rally se používá 2,33:1 (já používám 1,4:1 ;D) a na trialu asi  45:1 (a to jsem tam nejrychlejší). Bavím se o buggy motorech, u PF je to jinak.

O prodeji ani neuvažuju, protože je to plné takového množství raritních dílů, že si to ani neumíš představit ;). Například buggy motory, RC krabice, flex táhla, oranžové liftarmy a panely...
Fotky

Leko

veď práve tie diely to je druhá paráda za tie diely by som si kupil dáku ojazdenku :D dva týždne to je dobrý čas ja len kým sa dostanem k podvozku tak spravím 10variant do kým nie som ako tak spokojný

Leko

tie preteky ma napadli za to že na pohľad nevizerá ťažký a dva bugy motory

otaznik

Design je parádní, výčet funkcí také, těším se na video, kde bude jistě vidět práce uzávěrek. Doufám, že ho do 1. trialu nerozebereš a vezmeš ho s sebou!

blindmelon

Tohle je parádička! Myslím, že i kdyby si zase rok nic dalšího nepostavil, že by se nic nestalo, protože tohle ukazuje, že si jedeš vlastní ligu. Moc se mi líbí, jak si umně ztvárnil B-sloupek pomocí c. slopes.

Vidím červené kardany, také vzácnost - jak to drží? Vždyť jsou 40!!! let staré! Nepraskají?
Hezký den, Blindmelon

Plutoone

Vypadá to dobře. Ale jen to potvrzuje to o čem jsme se tady bavili. Pokud chceš, aby ti něco kloudně jezdilo, narvi tam RC jednotku a buggy motory. Chtěl jsem se zeptat, jak řešíš/te differenciály. Ať dělám co dělám, když se auto o něco zastaví, a motory zaberou, tak se mi diff. osmekne. Synovec dostal od Ježíška unimoga a tam mi přišly diff. z jiného plastu a středová vymezovací kostka byla též přepracovaná. Máte s nimi někdo zkušenost?

peter

Citace od: Plutoone kdy 13.01.2014, 09:01:04... když se auto o něco zastaví, a motory zaberou, tak se mi diff. osmekne.

Co to je za slovo ??? Myslíš jako, že začnou přeskakovat zuby, nebo praskne? Každopádně většina problémů je způsobena špatnou konstrukcí modelu.

Pokud se poohlédnu na zkušenosti z LTTT, tak v počátcích bylo přeskakování převodů na denním pořádku. Postupem času, jak se vyvíjí dovednosti jednotlivých účastníků se i tyto neduhy postupně odstraňují, jelikož modely jsou lepší a lepší.
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Plutoone

Osmekne, že se strhnou ozuby na diffu. V našich končinách naprosto běžné slovo ::)  Konstrukcí to nebude, jelikož je diff. uložen v kleci a navazuje na něj 20z. Stejně jako to používá LEGO u svých setů. Je zajímavé že u podvozků 8x8 se mi toto nestává, ale u 4x4 kde jízdu zajišťují 2, potažmo 4 XL běžně. Ale všiml jsem si, že Malý Měch používá starší typ diff. Který na toto netrpí. Jen je trochu složitější ho zakomponovat do podvozku.

HD

Můžu se ještě zeptat? Čtyři kolečka se do diferenciálu byly byly vloženy do oficiální verze diff., nebo mírně upravené? (nejsem znalec starších dílků, předpokládám, že kdysi (v době ještě před mou temnou dobou technicu) asi existoval diff pro čtyři ozubence, ale raději se ptám ;) )

Měch

Citace od: Plutoone kdy 13.01.2014, 09:01:04
jen to potvrzuje to o čem jsme se tady bavili. Pokud chceš, aby ti něco kloudně jezdilo, narvi tam RC jednotku a buggy motory

Dá se postavit auto co jezdí líp. Nemá ale takový dosah jako RC.

Citace od: blindmelon kdy 13.01.2014, 03:53:26
Vidím červené kardany, také vzácnost - jak to drží? Vždyť jsou 40!!! let staré! Nepraskají?

Jsou extrémně pevné, osky se z nich skoro nedají vytáhnout a není šance že by se rozpojily uprostřed. Navíc nemají žádné vůle jako novější verze (zkus si dát několik kardanů za sebe a jedním koncem pootočit). A navíc vypadají zatraceně dobře ;D Nevýhoda je 4L délka.

Citace od: Plutoone kdy 13.01.2014, 10:29:09
jelikož je diff. uložen v kleci a navazuje na něj 20z. Stejně jako to používá LEGO u svých setů. Je zajímavé že u podvozků 8x8 se mi toto nestává, ale u 4x4 kde jízdu zajišťují 2, potažmo 4 XL běžně. Ale všiml jsem si, že Malý Měch používá starší typ diff. Který na toto netrpí. Jen je trochu složitější ho zakomponovat do podvozku.

Mezi diff a ten rám se dá dát podložka aby to nepřeskakovalo (sám používám).

Čím víc kol model má, tím víc se síla působící na diferenciál rozloží mezi ně...je rozdíl, když pustíš 4 XL motory na jedno ozubené kolečko nebo na 4 zároveň.

Já použil staré diferenciály, kvůli lepšímu mechanismu uzávěrky. Taky jsem použil převod 12-24, který je šetrnější než 20-28 u nových diferenciálů.

Citace od: Horcik Designs kdy 13.01.2014, 16:29:35
Můžu se ještě zeptat? Čtyři kolečka se do diferenciálu byly byly vloženy do oficiální verze diff., nebo mírně upravené?

...asi existoval diff pro čtyři ozubence...

Diferenciál na 4 ozubená kolečka nikdy neexistoval. To čtvrté je tam jen na volno, aby se vršky těch krajních nesbíhaly a nepřeskočilo/neprasklo to. Fígl je v tom vložit ho tam zároveň s jedním krajním, než zasuneš osku...
Fotky

Luky1987

Nejsem technikář, ale je to super oku lahodící mašina.
Kdysi jsem dělal taky nějaké pokusy s technikem, ale tohle bych nepostavil ani za sto let...

HD