79011 - Dol Guldur Ambush

Založil Mr. Cube, 14.12.2013, 11:04:14

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Mr. Cube

Dol Guldur Ambush 79011
Rok vydání: 2013
Počet dílků: 217
Cena: Pohybuje se mezi 520,- až 700,- Kč.



Jelikož máme po premiéře druhého dílu Hobita Petera Jacksona, nějakou dobu před premiérou přišla na trh i další vlna stejnojmenných LEGO setů. Druhý film i druhá řada hobitích setů nese podtitul The Desolation of Smaug (Šmakova dračí poušť). V této recenzi představím nejmenší ze setů – Dol Guldur Ambush (Přepadení Dol Gulduru).



Krabice
Na první pohled mě zaujala krabice, respektive její rozměry. Vypadá to, že si TLG vzalo to zmenšování krabic opravdu k srdci a předimenzovaná velikost krabic první vlny LOTR setů se tady nekoná. Na krabici je vyobrazen celý set, zobrazená scéna je velice akční (je to, koneckonců, přepadení) a ukazuje nám Medděda (Beorn) a dva skřety z Gundabadu (Gundabad Orc) ve vzájemné interakci. Na zadní straně krabice jsou nám potom představeny všechny možné akční doplňky a hejblata, které zvyšují hratelnost a zábavnost tohoto setu.



Figurky
Jak již bylo zmíněno, v tomto setu se nacházejí 3 minifigurky, Medděd (Beorn) a 2 x Gundabad Orc. U figurek se trochu zastavím, protože přinášejí mnoho nového. Začnu u Medděda. Už před vydáním setů, a po prvních zveřejněných obrázcích minifigurky této postavy, probíhaly na internetu vášnivé diskuze o tom, jestli je ta jeho hlava jeden dílek, nebo ne. Asi už mnozí z vás vědí, že je. Hlava Medděda je řešena dobře a vcelku odpovídá jeho filmové předloze. Co trochu zamrzí, je snížená variabilita tohoto jedno-dílkového řešení hlavy, protože tím pádem nemáme Medděda s klidným pohledem (nebo úsměvem). Jedno-dílkové řešení hlavy také neumožňuje vyndat hlavu a vlasy/vousy nasadit je na jinou libovolnou hlavu v rámci MOCingu a MODingu.

Skřeti z Gundabadu jsou zcela noví skřeti s potiskem torza i nohou. Tento set je také jediný, ve kterém se vyskytují s pokrývkou hlavy (dílek s ušima a vlasy). Z tohoto bych si troufnul odhadnout, že figurka Medděda bude za nějakou dobu velice levná a sehnatelná ve velkém množství, otázkou je, jestli ji bude někdo chtít více, než jednou, na rozdíl od skřetů:) Jeden skřet má navíc další nový dílek – zbroj chránící ramena. Ten jistě najde využití v LOTR/Hobit a vůbec fantasy armádách různých stavitelů a sběratelů, kteří nepoužívají oficiální cystom díly různých prodejců.




Stavba a celkový dojem
Stavba tohoto setu je velice jednoduchá, a kromě hlavní stavby zahrnuje také mini katapult. Celkový set působí trochu stroze a nevlídně, ale co čekat od rozvalin Dol Gulduru, že? V setu se nacházejí tři ,,vychytávky", které mají přidat tomuto setu na větší hratelnosti a zábavě. Jednak je to odsuvná část, která odkryje střílnu jakýchsi projektilů a potom dvě hlavní ,,pastičky" – otočné sloupy s nabroušenými sekyrami a bytelnou dřevěnou palicí, které mají znemožnit průchod skrz bránu. Jejich ovládání je jednoduché, do pohybu se uvedou pomocí ,,zobáčků" v horní části. Zajímavostí a u LOTR a Hobbit setů už takovou tradicí, je možnost připojit tento set na set s ním související – Dol Guldur Battle 79014 a získat tak kompletní sestavu.



Finální hodnocení
8,5/10




Izmael10

Pekná recenzia.  ;) Plánuješ ďalšie k novým Hobbit setom?

Icewalker

Ačkoli LOTR/Hobit série nesleduji, chválím tuto recenzi - je vzhledem k velikosti setu přiměřeně rozsáhlá, a popisuje asi všechny zajímavé prvky/součástky. Díky za upozornění na ten zajímavý nárameník, který by mi možná jinak uniknul ;)
Animované Lego snímky a mnoho dalšího naleznete na dallart.net
Brickshelf výběr

danyboy

Moc pěkná recenze.
U tohoto setíku jsem na vážkách.
Na fotkách mi přišel nic moc, ale když jsem ho včera viděl naživo v LEGO Store,
tak mi srdíčko vyhrklo MUST HAVE!!
No, uvidíme.  >:D

frantoka

Pekná recenzia.
I keď nezbieram túto tematiku mách chuť si kúpiť tento set.  ;)

P4tr1cius

Nemôžem sa ubrániť dojmu že celá táto druhá vlna Hobbit setov je výlučne iba o perfektných figoch. A tento setík nevybočuje z tejto linajky. Figy z tejto série, spolu s figmy z PotC, sú absolútnym vrcholom produkcie TLC. Radosť to obdivovať.

Mr. Cube

Díky všem za ohlasy. Další recenze se možná objeví - plánuju pořídit DGB (i když primárně kvůli figům, takže možná si nakonec pořídím jen ty figy). Ano, tahle hobití vlna je asi více o těch minifigurkách, než o precizních setech.