prosba o radu - přebarvování

Založil Ilona Mederová, 05.10.2016, 21:00:03

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Ilona Mederová

Dobrý večer, jsem babička dvou děvčátek a stavíme zatím jednoduché skládačky, které umisťujeme na velké čtvercové podložky, abychom stavby mohly uklízet na police. Poslední dobou začínají vnučky vyžadovat správný barevný podklad místo šedé barvy (menší desky jsou pískové, zelené a modré). Poradil by mi někdo druh barvy, kterou by se dala šedá podložka přetřít třeba na mořskou modrou? Mám obavy, abych desku nezalepila příliš silnou vrstvou a barva se pak neloupala a nezůstávala v kostičkách.

Ilona

PS: je to prkotina, ale každá odpověď potěší, děkuji :)

Skyrider

Zkoušel jsem to a z vlastnich zkušenosti co se mi nejlepe osvědčilo byly spreje. Rychle zaschnou a nevrstvi se a nelepí.

Faire

Spreje by měly fungovat, doporučují se vinylové http://www.gideontech.com/content/articles/202/1, určené přímo na plast, které ho přebarví (barva by se měla částečně vsáknout). Sám jsem to ale nezkoušel, takže bez záruky...

Ilona Mederová

Hana129

Asi bych to nedělala.

Lego je hodně přesné a na tak velké ploše i milimetřík patrně bude dělat problémy. Je rozdíl přestříkat nějaký malý "konečný"  dílek (přilbu) nebo study, na kterých se má něco stavět.

Než nějaký speciální lak, který taky nebude laciný(navíc nemusí být ani zdravotně nezávadný). Kupte raději nějaké další podložky(nebo díly) v odpovídající barvě.
Lego nyní dělá i parádní plate 16*16 v mnoha barvách http://www.bricklink.com/v2/catalog/catalogitem.page?P=91405#T=C, které se dají použít jak na podložku, tak případně pak na střechy domečku.
Nebo i menší plate, kterými holky mohou moře, řeku, písek cokoliv vymodelovat na jakékoliv podložce a hlavně to taky mohou měnit a přestavovat jak chtějí.

Jonas

Určitě doporučuji nic NEPŘEBARVOVAT či NEPŘESTŘÍKÁVAT.

Důvodů jen několik:
- technický důvod už výše vysvětlila Hana - každá setina milimetru hraje roli.
- praktický důvod: až se okouká modrá barva, tak se bude přestříkávat na jinou?
- estetický důvod: jakákoliv nanesená barva nikdy nemůže vypadat dobře (trvanlivost, homogenita, atd.)
- hodnotový důvod: takto poničené Lego díly už nikdy v budoucnu nebudou plnohodnotné - zjednodušeně řečeno stane se z nich jednorázová věc k pozdějšímu vyhození, což je proti smyslu Lega jakožto hračky předávané z generace na generaci
- kreativní důvod: jakmile člověk začne vymýšlet jak změnit Lego dílky místo aby vymyslel jak kreativně nahradit (v dané chvíli) chybějící dílky, přestává být hraní s Legem kreativní a zábavné.

Rada:
- buď dokoupit modré podložky
- nebo použít modré ploché dílky přicvaknuté na šedou podložku (až se moře omrzí a bude potřeba třeba zelená tráva, tak se přicvaknou zase zelené plošky)
- při nedostaku dílků vhodné barvy si trochu pohrát s fantazií - moře často mívá šedou barvu a jen vlny mohou být modré či až bílé, takže i s pár modrými či bílými dílky lze vytvořit dojem mořské hladiny, a až bude dílků více, dá se to vždy modifikovat. 

Jonas - Můj Brickshelf

Ilona Mederová

Právě dokoupení modrých podložek a jejich spojování mě vedlo k dotazu - pro přenášení je musíte podložit ještě něčím pevným, jinak se rozpadnou a lodě a mořské paláce letí na podlahu. Zatím používáme kuchyňský vál, což je  pro holky dost náročné.
Samozřejmě by bylo nejlepší mít tolik místa, aby sestavené modely mohly trvale zůstat na zemi.  A když k tomu přidáte prostor, který zabírají originální krabice, jsme na ploše tělocvičny.

Děkuji za všechny názory, prodiskutujeme je. Ilona

Faire

Jonasi, Hano, máte s tím sami zkušenosti, nebo je to spíše odhad?

Hana129

S přestříkáváním základní podložky opravdu zkušenosti nemám a nikdy mě to ani nenapadlo a to s Lego a dětmi (nejen vlastními stavíme mnoho let).

Vím jak je někdy náročné nejen pro děti i nestříkanou kostičku umístit mezi dva dílky...., takže si nedovedu představit tam mít ještě nějaký nános. Někdy dělá problém i "škrábanec" nebo nějaká jiná nerovnost, či trošku nedocvaklý dílek.

Jonas to popsal opravdu skvěle-Lego tím hodně ztratí i svou použitelnost dále.

S místem a přenášením bojujeme všichni.

Ad originál krabice bych zplacatěla a použila na podložky "pod podložky" není to sice tak pevné jak vál, ale je to lehčí a celistvost podložek při přenášení to trochu zajistí, do regálu to přenesete a  pak to  můžete krabici vyndat. Taky to chce opatrnost, nepřipojené stavbičky (lodě) před přenášením sundat a přenést zvlášť. ale jde to, no a když se něco rozbije, tak se to přestaví o tom to Lego je.   ;)

HD

Dobrý den,
Barvit se z mého pohledu vyplatí pouze díly, na které už nejdou připevnit další součástky (kola, případně dlaždice, apod.). Podložky mezi ně určitě nepatří. Jinak souhlasím s ostatními, že pro další použití je mnohem výhodnější pořídit díly v požadované barvě - navíc výsledný efekt bude mnohem čistší a lego-věrohodnější. Pokud je plocha, kterou by bylo třeba přebarvit, rozvinutelná (rovina, válec, kužel) je vhodnou alternativou použití samolepky.
Pokud Vás zajímá přehled mojí tvorby, následujte link na rozcestník:
https://linktr.ee/horcikdesigns

Ilona Mederová

Děkuji, ale dotaz se týká velké základní desky, která se v požadované barvě nevyrábí  :(
Ilona

Anatyt

Že zrovna tu na Kostách neodporúčate prefarbovanie dielov, je dosť farizejské. Pritom jeden z vašich najlepších stavitelov vlakov - Mirek - nielenže prefarbuje, ale aj upravuje diely.

Hana129

Ano, ale Mirek nepřebarvuje základní podložky ;), ale většinou právě až ty konečné díly, což je rozdíl. Navíc modely již pak většinou nepřestavuje.

Faire

Namátkou jsem na webu našel k barvení dílů (nejen koncových) celkem dost informací, a zatím jsem nenašel problematičnost spojení dílků (sprejuje se v tenké vrstvě). Jo, chce to nějaký specializovaný sprej, který se může prodražit, a není zaručeno, že to časem nebude chtít přestříkat, ale IMHO to za pokus stojí.

Hardegon

Ilono, barvení až jako poslední možnost. Osobně myslím, že to bude horší než lepší (hlavně co do hratelnosti).

Citace od: Anatyt kdy 06.10.2016, 11:05:25
Že zrovna tu na Kostách neodporúčate prefarbovanie dielov, je dosť farizejské. Pritom jeden z vašich najlepších stavitelov vlakov - Mirek - nielenže prefarbuje, ale aj upravuje diely.

Co příspěvek, to perla debilní kecy.

Anatyt

Citace od: Hardegon kdy 06.10.2016, 11:17:09
Ilono, barvení až jako poslední možnost. Osobně myslím, že to bude horší než lepší (hlavně co do hratelnosti).

Citace od: Anatyt kdy 06.10.2016, 11:05:25

Co příspěvek, to perla debilní kecy.

čo je na tom debilné, ty inteligent?

Robkteryten

Barvení základní podložky nebude to pravé, barva se časem stejně oloupe na hodně používané podložce, navíc je "měkká" a při ohnutí to bude praskat. Radši bych volil nacvakání plate v požadované barvě. Pokud to bude tráva okolo domečku, tak to stejně nebude na celou podložku. Jestli jsou stavby menší, tak použít menší podložky, které jsou i v jiných barvách a ty spojit k sobě. Jako jsou moduly ve vesnici. Menší podložka se bude i lépe přenášet.

papluh

Síce by som to nenazval debilné, ale ten tvoj koment bol od veci, keďže väčšina návrhov zavrhovala farbenie z regulérnych praktických príčin a nie principiálnych puristických (aj u Jonasa to bolo len 2 z 5 riadkov kde zvyšné sú praktické). Takže neviem prečo sa tu vyťahoval Mirek.

Citace od: Ilona Mederová kdy 06.10.2016, 10:50:47
Děkuji, ale dotaz se týká velké základní desky, která se v požadované barvě nevyrábí  :(
Ilona

Ak máte na mysli veľkú 48x48 tak tá sa vyrábala v klasickej modrej (z ktorej sú aj menšie verzie 16x32 a 32x32)
Samozrej dá sa kúpiť už len v alternatívnom predaji, ale stále to bude asi  lacnejšie ako nakúpiť hrubé plates/tiles  na pokrytie šedej.
http://www.bricklink.com/store/home.page?sID=159216&itemID=88559136#/shop?o={"invID":"88559136"}

Faire

Citace od: Robkteryten kdy 06.10.2016, 11:24:37
Barvení základní podložky nebude to pravé, barva se časem stejně oloupe na hodně používané podložce, navíc je "měkká" a při ohnutí to bude praskat. Radši bych volil nacvakání plate v požadované barvě. Pokud to bude tráva okolo domečku, tak to stejně nebude na celou podložku. Jestli jsou stavby menší, tak použít menší podložky, které jsou i v jiných barvách a ty spojit k sobě. Jako jsou moduly ve vesnici. Menší podložka se bude i lépe přenášet.

Ty barvy se používají na pružné plochy plastů, v normálním časovém horizontu by neměly praskat. Spíše se bojím ošoupání kontaktních ploch, ale teoreticky by se měla ta barva navázat do plastu a být tak do nějaké míry rezistentní  ???, další otázka je dostupnost (doporučuje se Krylon Fusion, který u nás asi nebude snadno k dostání).

Ale jinak je samozřejmě optimální to, co navrhuje Papluh.

Hana129

Posílám foto rychlého přebarvení podložky 48*48 - z šedé na bílou(béžovou) nemám bohužel nyní jiné barvy.

Tímto se podložka i mnohonásobně zpevní pro přenášení - kdykoliv je opět použitelná , "lak - plate" se dají  oloupat a holky jej pak využijí  i jinak.
Cena 1 ks plate se sice pohybuje od 50,-- -100,-- Kč dle barvy, ale prakticky to vyjde nastejno jako lak cca 100,-- + případně nepoužitelná šedá podložka 250,-- Kč.

Ilona Mederová

Děkuji papluh a Hana za odkaz a ukázku, ostatním za zájem a snahu mi poradit. A snažně prosím, zůstaňte přátelští  :)

Hana129

Není zač  :D.

Mám pro ty plate 16*16  slabost, sice pro jiné účely, roky něco takového totiž nebylo. Samotnou mě, ale až dnes, když jsem je nacvakala v kuse  na tu podložku  překvapilo jak se  pevnost té podložky zvýšila! Pravděpodobně Vám to vyřeší i ten problém s  přenášením a bez válu do regálu. Navíc si holky mohou přizpůsobovat barvu kdykoliv a jakkoliv si zamanou a jaké babička Lego pořídí.  ;)

milanv

Přesně tak, souhlasím s Hankou, mám stejnou zkušenost. Mnohem lepší je použít ty desky 16x16 "ťuflíků", ty jsou pevné samy o sobě a navíc je LEGO teď dělá ve veliké spoustě barev. Takže je nemusíte ani shánět po bazarech (kde jsou dost drahé), můžete je normálně koupit u LEGO. Jedna stojí kolem 50 Kč (jen některé barvy jsou drahé). Dá se to objednat na této stránce LEGO.com. Vyplníte (nějaký) věk a "Czech republic". A potom se vám objeví dvě okénka, do toho s nápisem "Element/design number" napíšete číslo "91405" a magicky se vám zjeví tato deska 16x16 v mnoha barvách - a pak už stačí jen klikat na "přidání do košíku".

Poštovné je zdarma, myslím, až při útratě nad 1400,- Kč, takže je to ideální zkombinovat s nákupem nějaké stavebnice k Vánocům. A holky budou čubrnět :)
Pán na Žlutém hradě

Ilona Mederová

Ano, nákupy rozhodně budou, protože draky - tedy serii ELVES - ještě nemáme a také "nutně" potřebujeme letadlo  :D

Ilona