ako zabezpecit pevnu plochu pod hrad - otazka

Založil richchie, 22.01.2015, 12:57:31

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

richchie

caute, tento rok planujem prerobit moj hrad. teraz ho mam z 2 casti, kazda je 40x64 studov (2 baseplate 32x32 a 4 baseplate 8x16) Tieto rozmery su kvoli ikea krabiciam ktore mam , aby sa maximalne vyuzil priestor. Dal som si urobit skrinu (uzamykatelnu kvoli malej dcerke) do ktorej by sa mohol zmestit hrad na ploche 64x96. Mam dilemu ci robit zas hrad rozkladatelny na 2 casti (dost to komlikuje pripadne sikme hradby) alebo mam urobit jednu plochu napevno. Pri variante 1 plochy sa vsak obavam ze kedze bude z viacerych baseplatov tak ked budem chciet hrad vybrat ze sa mi rozpadne. Uvazoval som aj nad moznostou ze budem mat navyse doku na ktoru proste hrad zo skrine vyberiem  tak ze ho len posuniem zo skrine na prilozenu dosku. Prosim skusenych hradarov o radu. vopred dakujem

P.S. : urcite ked budem prerabat hrad tak urobim to ze na baseplate dam vrstvu na vysku 1 bricku a na to plate. osvedcilo sa mi to ze je to pevnejsie a lahsie sa s dielom manipuluje (dviha). otazka ale je ci to bude stacit, kedze hrad bude vazit minimalne 15 kil....

este pridavam link na povodnu verziu hradu  :
http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=43574.0

Kuba

Jednooduše bych to stavěl na nějaké dřevěné podložce (např. překližka co býva na zadní straně skříní, je sice tenká, ale na vše mi zatím stačila). Rumpálek, ale i wsstern indiány a pevnost jsem takto stavěl. (Teď tak stavím i Chmelík, ten je ale velký a už hodně těžký, tak přemýšlim, že místo překližky si nařežu OSB desku a hrad na ní přesunu ). Všechny stavby měly taky podklad mnoho baseplate 16x32, či 32x32 a nebyl problém např. Rumpálek na výstavě sesunout z podložky přímo na výstavní plochu a ani nasunout. A to měl ještě trochu větší rozměry než píšeš ty. Po domě jsem to na té podložce přenášel všude a ani nesesouval, nařezal jsem si ji dle rozměrů pro hrad.
Když si ve skalách na kterých bude případny hrad stát, uděláš pořádnou kostru, bude to úplně bez problému a nemusíš mít strach, že by při sesouvání došlo k nějakému karambolu. (jako kostru používám barvy které nevyužiji, panely, ale i staré a horší lego z dětství. Tam to nejde vidět a svůj účel to splní.)

šipka

Jak psal Kuba, deska ideál. Používám OSB kterou si nařežu podle požadovaného. Manipulace snadná a i převoz na desce již několikráte bez problémů. Unese to dost, 15 kg v pohodě.  Do kostry pro začátek používám duplo které zakončím standardními kostkami a celé propojím a vznikne mi tak v požadované výšce v podstatě baseplate na které pak teprve stavím. Jde to rychleji a bytelnost také výborná.

richchie

dakujem za rady :-)
nad OSB doskou som aj ja rozmyslal, resp. klasickou doskou (dal som na balkon urobit novu skrinu cize z tej starej by som si mohol narezat dosku s rozmermi aby sa mi hrad na nu dal pohodlne presunut zo skrinky v ktorej bude. co sa tyka kostry urcite ju budem chciet urobit co najpevnejsiu, duplo je dobry napad. Cize odporucate aby som to staval v celku a nie rozlozitelne? ako keby to bolo v celku dost mi to ulahci robotu , minimalne co sa tyka uz spominanych sikmych stien a podobne...
a k tomu napadu ze cele to pre spevnenie vyvisit o jeden brick a na to plate a az na to vlastne zacat stavat? co si o tom myslite?

šipka

já bych stavěl rovnou bez toho zmiňovaného spodku z vrstvy 1 bricku.  Je pravda, že nejtěžší bylo stavět po částech  (vždy 2 baseplate 48x48) a ty pak pinama chytat k pokračování u dalších baseplate. Pokud můžeš stavět v  celku tak  rozhodně lepší varianta, někdy  se ale pro převoz  nevyhneš právě rozdělení na více samostatných bloků. Záleží na tvém záměru  ;)

Kuba

JJ. Záleží i na tvém záměru. Zda je pro tebe např. z důvodu převozu na případnou výstavu a s tím spojená velikost tvého auta, lepší to postavit např. na části. Jinak bych se na to vykašlal a stavěl to celé v celku.

richchie

no ta skrinka uzamykatelna ktoru som si dal vyrobit bude sluzit aj na prevoz, bude mat uchyty na ruky po stranach. rozmerovo mi presne vojde do roldoru a ak som sa nepomylil tak aj do auta (ked som sa sekol tak ma asi porazi  ;D )
cize asi to budem stavat v celku. co sa tyka tej vrstvy z 1 bricku, vacsinu stavieb co prerabam, resp robim nove robim o brick vyvysenu kvoli tomu aby sa mi dali napojit, cize toto zvazujem aj pri hrade...