(Vlastní) Funkční rotorová hlava s cyklikou a kolektivem

Založil eNTy, 09.01.2012, 00:22:30

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

eNTy

Je to už skoro 2 roky, co jsem začal pracovat na modelu vrtulníku ve velkém měřítku. Cílem bylo udělat model, který disponuje veškerými funkcemi, jako má plně funkční, akrobatický model vrtulníku, vše motorizováno, tak jako ve funkční předloze. Samozřejmě nelétací.  ;)
Model jsem nedokončil, po vyřešení největších technických problémů jsem to vzdal. Nicméně předkládám, co jsem vytvořil.

Největší výzvou stavby bylo samozřejmě řešení rotorové hlavy a mix cykliky a kolektivu. Vzorem byla rotorová 3D akrobatická hlava mého T-Rex 450:

Dnešní modely vrtulníků prakticky bez výhrad používají elektronický mix cykliky (naklánění vrtulníku doleva/doprava a dopředu/dozadu pomocí proměnlivého úhlu náběhu listů v průběhu otáčky) a kolektivu (stoupání/klesání skrze celkovou změnu úhlu nábehu listů podél celé otočky). Toto řešení vyžaduje procesorové zpracování a mixování vstupních povelů. Možná by to přes NXT bylo řešitelné, nicméně já se rozhodl pro mechanický mix podle tohoto schématu:

Schéma z tohoto zdroje.

Kompletní ovládání bylo umístěno v "kabině" pilota, kde páka cykliky (na obrázku černá, pohyblivá ve dvou osách) byla napojena přes tři flex cable a páka kolektivu (na obrázku šedá) přes čtvrtý flex cable.

Samotná swashplate je řešena přes velký Technic turntable a všechny linky přes Technic linky a flex různé délky a ball jointy. Pomalu zpřevodovaný motor poháněl rotor tak, aby šlo názorně studovat vliv řízení na změnu náběhu listů.

Další foto

votrelec

Parada,
Neplanujes spravit video? Mierka k 450ke je asi aka? Na prvy pohlad, ked tam stoji ten technic fig, to vyzera celkom velke. Skor sa blizi k velkosti t-rex 600  ??? Ale myslim, ze mierka je asi to posledne nad cim si pri stavbe premyslal :)

PS: Aj ja chcem 6 kanalovu heli :(

eNTy

Sestavení swashplate je dáno možnostmi Lega a omezeným sortimentem dílů, snažit se ještě o měřítko by bylo bláhové jak píšeš.
Video asi nebude, protože hlavu postupně rozebírám. Ještě se doma juknu, jestli jsem náhodou něco nenatočil...