4195 Queen Anne's Revenge

Založil kamil, 24.12.2011, 18:17:12

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

kamil

Ahojte.
Medzičasom mi do zbierky pribudol ďalší zaujímavý kúsok.
Je to loď Queen Anne's Revenge pochádzajúca z licencovanej série Pirates of the Caribbean. Konkrétne ide o loď zo štvrtej časti tejto filmovej série, takže logicky obsahuje aj minifigov predstavujúcich postavy z tohoto filmu.
Pre recenziu tohoto setu som sa rozhodol preto, že lode sú medzi nami dosť obľúbené, ide o set z tohoto roku ktorý sa dostal do našich predajní až v poslednom štvrťroku a preto nemusí byť ešte veľmi rozšírený a niekomu môže pomôcť pri rozhodovaní či si ho kúpiť alebo nie.

Obecná charakteristika
Rok vydania: 2011
Počet dielov: 1054 + 27 extra
Počet minifigov: 9 (Jack Sparrow, Angelica, Blackbeard, Cook, Gunner Zombie, Quartermaster Zombie, Yeoman Zombie, Skeleton 2x)
Nadobúdacia cena: 91 euro (30 % zľava v Tesco), bežná cena 130 euro

Obsah balenia
Krabica sa otvára z boku, zaplnená na cca 90 %.
Návod, samolepky, plagát a kartička s Blackbeardom boli podložené kartónom, zabalené v samostatnom sáčku. Návod je rozdelený do 2 zošitov. Plachty boli zvlášť zabalené v papierovej "obálke". Ďalej je v balení 8 sáčkov, z toho je jeden neočíslovaný (sú v ňom diely sťažnov) a zvyšné sáčky sú očíslované číslami 1 až 7 čo dáva predzvesť, že stavba lode bude rozdelená do siedmych častí. Napokon sa v krabici ešte nachádzali nezabalené diely ktorými sú spodné časti trupu lode.

Stavba
Stavba začína dielikmi zo sáčku č. 1 z ktorého sa ako prvý zostavia minifigovia, potom sa pokračuje zostavením suda na ktorom sú 2 fľaše (z toho usudzujem že ide o sud plný alkoholu :-)), kapitánsky stolík na ktorom je mapa, voodoo bábika a nejaké "sklenené nádoby", zo zvyšných dielov sa zostavuje vedro, jedna bedna s muníciou do kanónov (munícia je iba 6 kusov Brick, Round 1 x 1 Open Stud), tri kanóny. Do lode by sa kludne zmestili aj 4 kanóny a 2 bedny s muníciou.
Okrem minifigov, kompasu Jacka Sparrowa, mapy a voodoo bábiky kapitána Blackbearda nieje potisk na žiadnom inom dieliku.
Na druhej strane sú samolepky použité iba na štandardné diely a nimi sú kryty kanónov (12 nálepiek s lebkou) a 2 samolepky na zadné okno kapitánskej kajuty.

Samotná stavba lode sa začína klasicky - použitím dielov trupu lode a dielov zo sáčku č. 2 sa zostaví celý trup lode, základne pre umiestnenie kanónov (vytvorené z plate 2x2 a tile 2x2), základy sťažňov.
Začiatok je veľmi rýchly a doba stavania z prvých dvoch sáčkov bola spolu 30 minút.

V tretej časti sa pokračuje v stavaní otvorov pre kanóny, navijak na kotvu, do lode sa umiestnujú kanóny na ich základne.
Kanóny sú bez kolečiek, napevno sa nacvakávajú na podlahu. Ak sú nacvaknuté podľa návodu, predné časť podstavca kanónov sa dotýka steny lode, tak kanóny pretŕčajú cez bok lode von a tým pádom sa strielne nedajú zakryť krytmi. Ak chcete mať strielne zakryté, tak kanóny treba posunúť o jeden stud k pozdĺžnej osi lode.
Táto časť stavby ide rýchlo od ruky a trvala mi zhruba 15 minút.

V 4. časti sa stavia zábradlie po bokoch lode a predný kôš.
Zábradlie je tvorené z kostí ktoré sú prichytené na Slope 45 2x2. Toto riešenie sa mi zdá nepraktické, lebo pozdĺž zábradlia nieje žiadna "lávka" po ktorej by sa mohli prechádzať minifigovia. Ak by namiesto Slope 45 2x2 použili brick 1x2, tak by tu tento priestor bol. Prípadne sa dá tento priestor vytvoriť pridaním viacerých plate 1xN, na trčiace Dark Bluish Gray Plate 2x4.
Doba skladania tejto časti bola okolo 30 minút.

Zo sáčku č. 5 sa stavia kapitánova kajuta do ktorej sa umiestnuje už na začiatku zostavený kapitánsky stolík.
Kajuta je otvorená, nieje oddelená od ostatnej časti lode stenou ani dverami čo je na škodu. Tiež je veľmi malá, jej plocha je 6x10 studov. Dôvodom malých rozmerov kajuty sú balkóny po jej obidvoch bokoch.
Opäť ide o veľmi rýchlu pasáž stavby, cca 15 minút.

Stavba zo sáčku č. 6 začína na druhom zošite návodu. Dostavia sa kapitánova kajuta - presnejšie zadné okno kajuty, balkóny, zábradlie okolo kajuty a kapitánsky mostík.
Nad bočné okná kapitánovej kajuty sa zavesia malé tmavočervené plachty, ktoré tak tvoria striešku nad balkónmi. Toto riešenie balkónov spolu so zábradlím okolo celej kapitánovej kajuty, ktoré je vytvorené z hláv kostlivcov, dáva zadnej časti lode zaujímavý vzhľad.
Kapitánsky mostík je ešte menší ako kajuta, jeho rozmery tvorí Plate 6x8, na ktorej je umiestnené iba kormidlo. Mostík sa dá ľahko oddeliť od kajuty, ale sám nevypadáva a drží pevne. Veľmi zaujímavo sú riešené zadná a bočné steny kapitánskeho mostíka. Po bokoch sú kostlivci - jednou rukou sú zavesení o "držiak" , druhú ruku majú volne spustenú pri tele. Ak by ich druhá ruka bola takáto alebo táto , tak by v nej mohli držať lampáše ktoré sú pôvodne uchytené inak.
Kajuta je s loďou spojená 2 studmi a uchytením tohoto do tohoto ktoré je súčasťou tretieho sťažňa. Tým sa ale zhoršuje prístup do kajuty.
V tomto úseku stavby sa môj čas stavby natiahol na takmer 40 minút aj keď sám neviem čo mi na tom tak dlho trvalo.

Diely zo sáčku č. 7 sú prevažne určené na stavbu sťažňov, ale najskôr sa z nich ešte zostaví veľký lampáš ktorý je umiestnený za zadnou časťou kapitánskeho mostíka a dominuje zadnej časti lode.
Potom sa aj s použitím zostávajúcich dielov vytvoria sťažne s rahnami na ktoré sa pripevnia plachty.
Sťažne niesú spevnené dlhými technic axle a tým sú o niečo labilnejšie. Spevnenie sťažňov a zároveň aj uchytenie dvoch spodných rahien, je vytvorené z plate 16x2 ktorá je na koncoch uchytená o bracket 2x2 - 2x2 ktoré sú zastavané do sťažňov.
Rahná nemajú rovnakú hrúbku pretože sú zložené z:
  Technic Axle and Pin Connector Angled #2 - 180 degrees (použité na miestach, kde je uchytená plachta o rahno a kde je rahno uchytené o sťažeň),
  Technic Axle and Pin Connector Angled #1 (uchytenie plachiet na koncoch rahna) a
  Technic Axle dĺžky 7 a 4 spája vyššie uvedené súčiastky

Celú loď som poskladal za necelé 3 hodiny v normálnom tempe. Z výsledného času stavania je vidieť, že stavba prebiehala rýchlo a bezproblémovo. Je to aj vďaka tomu, že v návode je všetko zretelne zobrazené, ale vo veľa krokoch stavby je stavebný postup zbytočne rozťahaných na viac krokov.
Pre porovnanie dopĺňam že Imperial Flagship som staval takmer 8 hodín - tam ale neboli očíslované sáčky a ja som si diely iba nakôpkoval tak, ako boli zabalené v sáčkoch a navyše stavba rahien je pri Imperial Flagship o veľa zdĺhavejšia ako pri Queen Anne's Revenge.

Hratelnosť
Loď je určená pre vekovú skupinu 9 - 16 rokov. Myslím si že aj pre túto vekovú skupinu bude hratelnosť dosť obmedzená ak je celá loď zložená (zlý prístup do kajuty, balkónov, na kapitánsky mostík, ale aj do samotného trupu lode).
Hratelnosť a aj prístup do vyššie uvedených častí lode sa zlepšuje po oddelení kajuty, možno preto nieje uchytená o trup lode napevno aj keď pod kajutou nieje v podstate nič. Tento nevyužitý priestor by sa mohol dať prerobiť na sklad, prípadne na vezenie alebo na miestnosť s lôžkami pre časť posádky.
Hratelnosti nebráni pevná konštrukcia lode, pri hraní sa alebo premiestňovaní lode z poličky, by sa nemalo stať, že sa loď rozpadne. Váha lode tiež nieje prekážkou, lebo váži iba 1,146 kg aj s posádkou.

Klady:
+ pirátska plachetnica
+ celkový vzhľad. Loď vyzerá naozaj pekne, hlavne vďaka:
   + exteriéru kapitánskej kajuty a mostíka (dobre vyzerajúce balkóny so strieškou z malých plachiet, veľký lampáš, detaily z kostičiek a kostlivcov aj keď kostlivcov neobľubujem, ale do tejto pirátskej tematiky sa skvele hodia)
   + tmavočerveným plachtám
+ minifigovia
+ očíslované sáčky
+ nadobúdacia cena (30 % zľava z bežnej ceny)

Zápory:
- nemá podpalubie
- zlý prístup do lode ak je zložená
- prevedenie sťažňov
- rahná sa mi nepáčia (jednoduché, ale horšie vyzerajú ako v Imperial Flagship)
- malá kapitánova kajuta a mostík
- otvorená kapitánova kajuta bez dverí
- žiadny rebrík alebo schody do kapitánovej kajuty, na kapitánsky mostík alebo do prednej časti lode
- bočné zábradlie
- iba 3 delá (štvrté delo by sa do lode bez problémov zmestilo aj s ďalšou bedničkou na muníciu a väčším množstvom munície)

Záver
Lod určite nieje určená pre zástancov realistickosti. Skôr ma zaujala svojim vzhľadom.
Môžete si ju vystaviť do poličky, ale sa s ňou aj pohrať bez obavy, že sa pri hraní poškodí.
Kúpiť či nekúpiť túto loď by som zhrnul do nesledovných slov:
- Ak chcete loď ktorá sa bude čo najviac podobať realite, tak určite túto loď nekupujte. Tu odporúčam siahnuť po Imperial Flagship.
- Ak nemáte žiadnu loď a chceli by ste nejakú vlastniť, ale Imperial Flagship a staršie lode z LEGO série Pirates v zachovalom stave sa vám zdajú drahé, odporúčam kúpiť Queen Anne's Revenge.
- Ak už podobné lode vlastníte a iba si chcete rozšíriť zbierku o Queen Anne's Revenge, tak si ju kúpte.
V prípade kúpy ale odporúčam počkať na nejakú zľavu, lebo dať za ňu 130 euro sa neoplatí.

Celkové hodnotenie: 70 %
Ak hodnotím imperial flagship na 80 % (lebo aj na nej je veľa vecí na zlepšenie), tak Queen Anne's Revenge dávam najviac 70 %.

Fotky
Z dôvodu šetrenia diskového priestoru som fotky z recenzie odmazal. Nájdete ich v
tejto fotogalérii

PS: Na disku servera opäť dochádza volné miesto.

kamil

Dobrý večer.
Recenzia ukončená, fotky som presunul do externej galérie.

frantoka

Dobrá recenzia, no a s Tvojim posúdením, hodnotením a záverom súhlasím.  :)