(Vlastní) Tatra 813 Kolos

Založil hadato, 11.12.2011, 15:22:23

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

hadato

Po dlouhé odmlce konečně prezentuji další můj výtvor, tím je Tatra 813 Kolos, kterou už mám postavenou delší dobu, ale nějak nejsem schopný nafotit pořádné fotky a natočit video. Tyhle fotky jsem se rozhodl hodit zde proto, abych slyšel vaše názory na věci, co se vám nelíbí.
Tatru jsem se snažil postavit v co možná nejbližším měřítku velikosti technic figů. Nezdá se to, ale byl to docela oříšek, zvlášť u řízení (je tam opravdu málo místa).

Popis: 1 XL motor k pohonu - převody: 12:20, 12:20 a 8:24
1M na zatáčení - přední náprava zatáčí více než zadní, tak jak by to mělo být.
Nezávislé odpružené polonápravy, posun mezi pravou a levou stranou o 1 stud, kolmý převod pomoci knobů.

EDIT: Ještě jsme zapomněl dodat, že v kabině je funkční volant.

Dobré fotky a video se budu snažit dodat v nejbližší době. Prozatím přikládám pár fotek.

FOTKY - Brickshelf: http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?f=491622

Bery

Ty jo, fakt paráda, moc se mi to líbí. Stavěl jsem si něco podobného, jen čtyřkolku a je to fakt záhul. Těšim se na video.
Dont worry, dont cry, smoke ganja, and fly! :DDD

Moergil

Veľmi pekná Tatra, jedna z najkrajších (a technicky najvernejších) aké som zatiaľ videl. A ešte aj v technic fig mierke :)

mind storm

Gratulujem,
vydarilo sa ti to, ale: chcem sa spýtať na dve veci: Koľko ti trvala stavba?
                                                                                Bolo to veľmi náročné na zostavenie?

Kiko97

Krása. Nie je čo dodať.   :D

hadato

Jsem rád, že se Tatra líbí.
Netroufnu si odhadnout čas čisté stavby, protože jsem to nestavěl pravidelně. První pokusy začaly někdy kolem minulých vánoc, ale ztroskotal jsem u řízení předních náprav, Poté následovala stavba Dakarské Tatry se dvěma buggy motory, kterou jsem ovšem nedostavěl do konce, ještě teď mi nějaké zbytky leží nerozebrané v polici. Poté následovala asi půlroční přestávka, jenom s občasnými záchvěvy stavění, které moc k ničemu nevedly. Pořádně jsem začal stavět až někdy kolem letních prázdnin. Postavil jsem podvozek a poté to nechal zase ležet. Po nějaké chvíli jsem to zase celé překopal, protože jsem našel lepší řešení. Asi po měsíci, kdy jsem měl zase čas, tak jsem začal stavět kabinu a korbu, což se projevilo negativně na váze, takže jsem musel podvozek ještě asi 2x přestavět. (Chtěl jsem, aby to mělo slušní vlastnosti v terénu.) Celá stavba byla původně ovládané pomocí drátů, kvůli úspoře hmotnosti, ale nakonec vyhrálo dálkové ovládání. Po přidání BB se mi začalo ničit 8z kolečko u pohonu, tak jsem to musel překopat a udělat to dvojitě.

Když to tak shrnu, čas nedokážu spočítat ale bylo to určitě 100 hodin čisté práce, možná i víc, fakt to nedokážu odhadnout + hodně přemýšlení, jak to tam všechno vecpat tak, aby to drželo pohromadě.

Kiko97

Ak to v teréne slušne jazdí, tak by si sa mohol pokúsiť o návod, myslím, že by sa viacerý potešili.

hadato

Musím tě zklamat, ale návod asi nebude, jelikož maturuju tak času fakt moc nemám. Ani na stavění. :-\

Anatyt

Už viackrát som tu na fóre videl požiadavku na návody. Ale ani raz som nevidel, že by niekto spravil repliku. Netrápme autorov. ;D

Kiko97

Odo mňa ho síce nikto nedožadoval, ale urobil som iba LDD. Nevadí skúsim si postaviť vlastnú.

hadato

Můžu když tak nafotit detaily, ale návod fakt dělat nebudu.

Plutoone

Opravdu povedené. Ještě by to chtělo ušít plachtu ;D

hadato

:-D tak plachtě jsem se chtěl vyhnout, ale možná ji doplním, uvidím, kolik bude času.

Billy Bob Bean

Moc pěkné, kdyb se tomu zabrousily hrany a zaplácly díry, tak vypadá jak "živá".
Mě by se libily nějaké detailní fotky. Stále se mi nedaří z technicu nic moc kloudného postavit, tak by se nějaká inspirace hodila.

thenevsova36

Moon

Mooooc pěkná, skutečně tatra jak má bejt! :)

Edit: jediný co bych vytknul jsou podle mě malá světla. ;)
Přijdte si zahrát MineCraft: mc.urnaweb.cz:8888 Moje BS galerie: http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?m=Mooning

Plutoone

Jak na ní víc a víc koukám, tak nějak nemohu přijít na chuť kabině. Hlavně části od hrany oken nahoru.

hadato

Nad tou kabinou jsem dlouho dumal, ale nenapadlo mě, jak by to šlo udělat lépe. Je pravda, že je hodně hranatá, což u Tatry není. Nemohl jsem přijít na uchycení vrchní části kabiny ke spodku, tak aby byla střecha užší a zakulacená a tak, aby tam držela.

Plutoone

Pohled zepředu mi příjde v pořádku. Jen z boku mi to nějak nesedí. Ale tím nerozporuji to, že po tech. stránce je fajn.

hadato

Odkaz na fotky přidán do prvního příspěvku. Po schválení dostupné na BrickShelf.