LEGO Technic 8069 - rypadlo-nakladač

Založil mike.kup, 13.01.2011, 23:10:41

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

mike.kup

Zdravím všechny
Při pohledu na všechny doposud vydané i budoucí oznámené modely TECHNICu roku 2011 mě zaujal jako jediný 8069 rypadlo-nakladač. Sice unimog vypadá zajímavě, ale bude drahý a já už pneumatic nechci.
Proč tedy 8069? Je funkcemi nabitý model, který z mého pohledu je ideální na hraní, neboť zcela kombinuje 8047 - malé rypadlo a 8265 - nakladač.

Stavba byla hotova za 2 hodiny 20 minut. Návodu jsou dva sešity. Mě se zdála stavba velice jednoduchá a srozumitelná, ale to jsou zkušenosti a jiný by mohl mít jiný názor.

Vysokou hratelnost modelu jsem už zmínil. Zvednutí lžíce je možné asi v rozsahu 15 cm. Není to hodnota jako u 8265, ale menší LA toho víc nevytáhnou. Ale řidič na cestu vidí, takže o bezpečnost na staveništi se nebojím. :) Díky toho, že ozubené kolo ovládající LA je hned u LA, tak se nikde na převodech síla neztrácí a zvednout se dají i docela těžké břemena. Zvednutí vyžaduje 10 celých otoček 12z. Lžíce má rozsah cca 60°. Tady potěší, že sklopení už netrvá týden točení, ale jen 2 celé otočky "výfukového komínu". Lžíce je ovládaná přes pákový mechanismus - zajímavé a zde nutné řešení.

V zadní části jsou stabilizátory, které skutečně model o pár milimetrů zvednou. Při sklopení lžíce a ramene dolů mají i přední kola tendenci se zvednout nad podložku. Rameno rypadla se dá natáčet v rozsahu cca ±40°. Ovládání LA v rameni je přes dva universal jointy. A taky zde jsou dva 20z bevely s dírou, které se rozhodně hodí. Pohyb ramene je klasický LEGO - jedním LA se zvedá a druhým pohyb ramene a lžíce. Hloubkový dosah je max 6 cm a do dálky 10cm - 20cm. Jejich ovládání je na na střeše modelu - krásně ovladatelné.

Jsem nadšen z nových malých LA. Rozsah jsou 4 piny a mají prokluz v obou extrémech, kdyby je někdo moc trápil. Takže půjdou i motorizovat bez velkých obav. Možnosti použití v MOCech jsou nesmírné. Kromě LA set ke mě přinesl spoustu ozubů a za to jsem mu velice vděčný.

Na výsledné stavbě jsou dle mě 3 nedostatky, které jdou snadno eliminovat. Předně to je sklápění lžíce a ovládání rotace rypadla pouze pomocí Axle Joineru. S těmito dvěma částmi konstrukce jde ale poměrně ztuha manipulovat a tohle mezi prsty prokluzuje. Místo toho jsem tam dal klasicky 12z double bevel a je to mnohem lepší. Další vysloveně chyba v návrhu je malé boční odsazení přednich kol od zbytku konstrukce. V návrhu jsou dva půlbushe, ale jsou nutné 3, jinak kola při maximálním vytočení drhnou. (viz krok 9 v návodu). Třetí zbytečností je použití dlouhého pinu bez tření u místa, které drží zadní stabilizátory u zbytku stroje. (krok 61/6) Tím se stabilizátory zbytečně viklají, i když mají stabilizovat.

Průběh stavby můžete sledovat v návodech na Bricksetu.
Návod na alternativní model je na stránkách LEGA.
Video (ne moje) tento model krásně zachycující je zde na YT. A někdo to i přecpal motory - k vidění zde.

Zklamaný ze setu nejsem ani na okamžik, malé LA mají mnoho možností využití a navíc tu jsou hned 4 a nebyl uveden zatím žádný jiný set, který je má taktéž. Kdo to přečetl celé, má u mě pochvalu. :)
Kvůli nalinkovaným videím fotky zatím nedávám, pokud někdo chce detaily, nechť napíše.


mike.kup

Snažil jsem se trošku vyjádřit polohy ramene i lžíce, tak se to možná bude někomu líbit či hodit.

Anatyt

Celkom skvelý nápad takto nafotiť funkčnosť rýpadla! Ešte si ho mohol dať na okraj stola, aby bolo vidno, do akej hĺbky vie rameno klesnúť.
Takto by bolo zaujímavé nafotiť aj ostatné Technic bagre a rýpadla. ;)

mike.kup

Ještě něco podobného i pro natočení ramene do stran. Vím, že lepší by bylo to fotnout ze zhora, ale nemám stativ.
Do té hloubky je to jen těch 5-6 cm, jak jsem psal výše. Spíš je to opravdu jen na takové to hrabání z misky v úrovni kol a ničeho hlubokého.

MeNadruhou

Kreativní přístup k focení. U lega se to tak takékdysi fotilo na krabice a velice se mi to líbilo.
Mám otázečku: Jakou sílu vyvinou ty miniLA? je srovnatelná se sílou pneu pístu?
Nekouřím a nepiju - bez kostiček nežiju!   //  http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?m=MeNadruhou

mike.kup

To není ani tak o focení, ale spíš o zpětné editaci v pc přes hledání společných bodů. To by musel být tento model zmotorizovaný, aby se dalo využít blesku jako stroboskopu při dlouhé závěrce. Ale takhle se ten model při jakémkoliv dotyku pohne a už by to bylo posunuté a ble ble fuj.. Jó staré krabice s kótováním, ty zcela odpovítaly označení TECHNIC.
K porovnání s pneumaticem mi chybí nějaký nový, neboť jediné co mám je z roku 1993 - 8042 - univerzální pneu set a to už ty písty určitě nejsou v takovém stavu, jako nové. Jakou formou by jsi si vůbec představoval takové srovnání? Ale myslím si, že u LA není problém v síle u LA ale u motoru, co s ním točí a převodů k němu. U Front Loaderu se dvěmi velkými LA je tolik převodů, že mi ten M motor ani pomalu nezvedl 120g mobil při sestavě převodů dle návodu. Tohle s ručním návodem zvedne bez problému čtvrtkilové břemeno. Ale porovnávej ruku a 12V motor..

MeNadruhou

Psal jsi, že mají ochranou spojku, tak do jejího proklouznutí... Pneumatic písty jsou od 1993 pořád srovnatelné, pokud jej nemáš vydřený a netěsnící
Nekouřím a nepiju - bez kostiček nežiju!   //  http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?m=MeNadruhou