(Vlastní) Přeprava těžkých nákladů 8048+8049+8052

Založil grohl, 20.11.2010, 16:21:33

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

grohl

Pohrával jsem si s myšlenkou vytvořit nějaký MOC, který bude z většiny založen na několika setech. 95% toho, co je na obrázcích pochází z 8048, 8049 a 8052. Celková délka výtvoru dosáhla na 76 cm a MOC se skládá ze tří částí, tak, abych co nejlépe využil potenciál uvedených stavebnic.

Tahač volně inspirovaný Tatrou 813 otáčí předními dvěma nápravami, z nichž první se vychyluje o třetinu vyšší úhel kvůli snížení poloměru zatáčky. Zadní náprava je hnaná XL motorem. Jeřáb na korbě se otáčí, zvedá pomocí Linear Actuatoru a naviják má dostatečnou sílu na zvednutí nákladu nebo jeho naložení na podvalník.

Přívěs otáčí přední nápravou kvůli lepší manévrovatelnosti a zadní kola jsou uchycena na kyvných ramenech. Pneumatický okruh obsluhuje zarážky proti posunutí nákladu a vyklápí nájezdové rampy.

Monster truck s otevírací kapotou zatáčí, má plně funkční odpružení a čtyřválcový motor.
VIDEO

Tomik

Pěkná prácička, líbí se mi hlavně ten monster truck. Má řekl bych jednoduchou konstrukci a pěkný design.

P.S. Plánuješ něco čistě z 8052? Já znovu postavil svůj alternativní model a chystám se k němu udělat i stavební postup (zejména pro úspěch na eurobricks).
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

grohl

Díky.
Monster truck je opravdu konstrukčně jednoduchý a překvapivě odolný. Taky se mi asi líbí nejvíc.
K přestavbě 8052:
Už jsem o tom uvažoval, jen budu muset podle BL opět vytřídit díly, které do setu patří, což bude velký opruz.

vdave

Klobouk dolu, jsi prostě jednička, hlavně ten offroad je povedený
Úplně to vidím, takovýhle setík v nabídce Lega, hned bych si ho koupil

dwo

Neviděl jsem detailní fotku odpužení zadní nápravy toho červeného auta, ale uložení fake motoru se mi nezdá z konstrukčního hlediska (náprava by pružila i s hmotou motoru?).

Jinak pěkné, libí se mi to moc.

Pieters

Libí se mi ten monster truck, návěs taky ale ten náklaďák je takový divný :-) ale jiank klobouk dolů ;)

Sugarfree

Já tedy abych trochu oponoval, tak mě se nejvíc líbí ten náklaďák, ale celé toto dílo je to velmi povedené  samozřejmě 8)
LEGO TECHNIC ...it´s my style...

Fairytale

Spálil jsem si bradu ,když mi spadla do hrnku s čajem.  ;D pěkné

Bery

Mě se taky tvůj MOC moc líbí, hlavně náklaďák vypadá trochu jako nějaký z ruských strojů. A velmi mě zaujaly nájezdy na přívěs.
Dont worry, dont cry, smoke ganja, and fly! :DDD

Plutoone

Též se přidám k pochvalám. Celkově se mi model líbí. Když začnu od tahače, tak tam se přiklánim k názoru Beryho, že opravdu připomíná Sovětské těžké tahače. Také bych se chtěl zeptat, jestli se střecha kabiny směrem dozadu nesvažuje, nebo jestli klamou fotky. U vleku se mi líbí nápad se zajištěním nákladu a Offroad je po vzhledové stránce velice luxusní. Umístění motoru sice možná budí rozpaky, ale mam jeden starý lego set, kde je to stejně. Jen bych tě poprosil o nějaké video. Díky  :)

grohl

Díky za ohlasy.

Náklaďák, jak jsem již řekl, byl volně inspirován Tatrou 813, ale nevidím důvod, proč by nemohl připomínat sovětské stroje. Byl jsem limitován díly, které nabízejí tři výše zmiňované stavebnice, ale kromě XL motoru, přijímače, momentového kola a háku s lankem na něm nenajdete nic než obsah uvedených stavebnic. Střecha se opravdu maličko svažuje.Pravděpodobně je to tím, jak neustále tahám kilový náklaďák jen za přední část střechy.

Podvalník mi dal zabrat hlavně snahou vměstnat dvě funkce na minimální plochu a zachovat maximální pevnost a zajistit možnost volného otáčení přední nápravy. Za jakékoliv situace je možná rotace o 360°.

Monster truck má motor opravdu pochybně uložený, ale jak již bylo zmíněno, existují sety se stejnou konstrukční podivností.

U všech modelů mi šlo kromě designu i o pevnost a naprostou spolehlivost, která byla testována na dětech ve škole a mých přátelích. Ve své podstatě jsem se snažil vytvořit alternativní model z více stavebnic či polooficiální set.

Ještě můžete zkusit tipnout, jak dlouho trvala stavba jednotlivých částí včetně přestaveb do finální podoby.

Více fotek modelu je k dispozici zde

Bery

Trochu odbočim, ale ty taháš lego do školy :o? Přijeď do Berouna, tam vědí co to je Lego snad jenom dva učitelé.

Moon

No, pochybuji že tahá lego do školy když je mu 29let >:D . Typuju spíš synovce a jiné příbuzenstvo a 2 učitelé? U nás na gymplu bys nenašel ani jednoho a spolužáci (až na jednoho) legem opovrhují. Čili působím na okolí tak trochu jako blázen ;D .
Přijdte si zahrát MineCraft: mc.urnaweb.cz:8888 Moje BS galerie: http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?m=Mooning

Bery

Jenže grohl je učitel, no to že stavim lego je ostatním celkem jedno a berou nás normálně(sme tři).

grohl

VIDEO

Ještě k předchozí debatě: Ano, opravdu tahám LEGO do školy. Nejen, že to zajímá kolegyně-kolegové se chovají poslední dobou až trapně dospěle-ale děti rády moje modely ošmatávají a zkoušejí. Poslední dobou se snažím stavět tak, aby výtvory byly co nejpevnější a nejvíce funkční.

grohl

V případě, že máte doma set 8048 a 8049 a trochu dalších kostek by se Vám mohly hodit instrukce na rudý monster truck. Pokud se dobře pamatuji, tak počet dílů dosáhl na 339. Model má vysokou hratelnost a velmi slušnou odolnost i při nehezkém zacházení. Pro zobrazení galerie klikněte na náhled malého obrázku.

Veselé Vánoce Vám všem.