(Vlastní) Ramena

Založil mike.kup, 26.06.2010, 13:03:54

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

mike.kup

Zdravím.
Před nějakou dobou zpátky jsem si pohrával s myšlenkou vytvoření rypadlonakladače s maximem funkcí. Po postavení několika podvozků jsem to nakonec musel zrušit. Co mi zůstalo postavené a nyní vám prezentuji je zadní rameno.
Konstrukce byla inspirována JCB 4CX. Bohužel LEGO Technic neumožňuje (nebo jsem alespoň nepřišel na to jak) konstrukci tenkých výsuvných částí (pomineme-li díl http://media.peeron.com/pics/inv/custpics/57779.1171421497.jpg), tak se koncová část nakonec kvůli své masivnosti vysunuje pouze o 5 studů. Byla zde snaha o maximální dosahy ramena při všech polohách. Váha je neúprosná, jeden plastový LA na začátku to prostě nezvládne a nezvedne, musely pomoct gumičky.
Na posledních dvou obrázcích můžete vidět, s čím si hraji nyní a můžete tipovat, co z toho asi bude.
Přeji pěkný den. M.K.

otaznik

Citace od: mike.kup kdy 26.06.2010, 13:03:54
Na posledních dvou obrázcích můžete vidět, s čím si hraji nyní a můžete tipovat, co z toho asi bude.
Přeji pěkný den. M.K.
http://bagry.cz/var/ezwebin_site/storage/images/bazar/nabidky/uds/tatra_815_uds_114__19/362178-1-cze-CZ/tatra_815_uds_114.jpg

OtaH

O UDS se pokouším  také a koncem měsíce bych to měl dokončit. V přílohách jssou taky ukázky ramema.

mike.kup

otazník: překvapivě správně.

OtaH: V některých místech to máš až nechutně hezké. Zdá se mi to, nebo rotaci konce neřešíš? Vidím správně maximální délku vysunutí nějakých 10 studů? U nakládací lžíce se ti koukám povedlo dokonalého ohnutí při nabrání. Máš nějaké prostředky k motorizaci, nebo to necháš na manuálním pohonu?

V současné době řeším dilema, jak to motorizovat. Nabízí se tu dvě možnosti, snad mi pomůžete s rozhodováním: a) 1x XL + pomocí převodovek rozvést na šest funkcí a 2) použít nedávno nabyté PF prvky a provést motorizaci ala onen nový bagr, tedy dálkově ovládané 4 motory na 6 funkcí.

tRilobit

K té UDS=> Tu už postavil JardaL, ale to byl model na 9v...Ale určitě je to extrémně složitý jak s JCBákem tak s UDSkou...na jednom rameně máš totiž moc funkcí :)
Na to existuje jediná odpověď : "No L0L :D"

OtaH

mike.kup: Díky, taky to stavim už pěknou dobu :D. Co se týče pohonu a ovládání, tak to řídí 1 NXT přes bluetooth a protože tam jsou jen 3 napájené výstupy, tak sem se musel omezit na 2 XL a 1 M. Rotace na konci je řešena pomocí Turntable Large Type 2 a 8z kolečka zevnitř a výsuv je jenom 7.5 studu, ale to je dáno tímto dílkem.

mike.kup

GriPeR: Jarda měl výhodu v mikromotoru, který mohl hodit na konec ramene a tím si velmi podstatně zjednodušil život. Já mám raději větší výzvy než 1 motor = 1 funkce.
Rypadlo u JCB nejde moc porovnávat s lžící u UDSka. Důvod je jednoduchý: u UDS lze strčit motory do horní otáčivé sekce a odtamaď už točivý moment jde rozvést jednoduše. Ale u JCB můžeš protáhnout skrz točnu maximálně dva točáky. Ale pokud to  chces udělat trochu realističtěji, potřebuješ minimálně 3. Zde se moc nedá použít technika nabírání pomocí dvou LA použitá u červeného bagru.

OtaH: No jo, až teď jsem si všiml, že tou šedou výsuvnou částí ti prochází dvě tyče. Ten šnek na konci, co máš uchycený jen z jedné strany, nedělá moc problémy při nabírání, nebo plánuješ mít model jen pro potěchu oka? No a tři motory, pokud máš dvě převodovky, jdou přeci krásně využít ke všem 4 funkcím: otáčení konce, nabírání, zvedání a vysunování. A tím tuplem, pokud bude NXT vědět, že pro přehození převodovky z jedné strany na druhou se má ten M motor točit přesně 1,4s.

OtaH

No, já to plánuju trochu jinak. Motory budou (jsou) přidělány na podvozku, kde se bude manuálně přepínat mezi pojezdem a práci s ramenem (2XL) a mezi zátáčením a přepínáním funkcí na nástavbě (1M). A aby toho nebylo málo, tak jeden z těch dvou XL motorů vysouvá stabilizátory. Zatím mám pojezd, zatáčení, výsuv stabilizátorů, zvedání a vysouvání ramene. A z toho je zřejmé, že stavba není pro "potěchu oka" ;).  A mike.kup-jestli chceš, tak ti pošlu návod na stavbu ramena a můžeš ho vylepšit ;D.

mike.kup

Pěkně pěkně. Takže to vlastně oba děláme stejně složité. :) Běda ti, jestli to stihneš dřív.. ale asi jo, bo teď budu dva týdny mimo technic... Navíc můj bude určitě méně hezký, bo já zkrátka na ten design nejsem a na věrnost taky moc nehraju už jenom kvůli té mojí délce ramene...
Ten návod není třeba, jak jsi to postavil jde krásně vidět z již publikovaných fotek. Rozhodně jsem velmi zvědav na tvůj výsledek. Bude to jistě zajímavá kombinace manuálně a dálkově ovládaných funkcí.
Ale furt řeším to dilema u mě: použít dva oddělené okruhy včetně dvou BB zvlášť pro pojezd a zvlášť pro nástavbu a tam jeden nebo 4 motory? Chjo.

OtaH

U UDSky jsou 2 okruhy, ale tím by ses blížil 1 motor=1 funkce. Malá nápověda ;) Diferenciálem jdou protáhnout jen 2 točivé momenty, ale 3. jde pomocí gumičky okolo. Tak snda sem ti ulehčil rozhodování.

EDIT: Příloha

Kiko97

No nie som si istý či to bude silný točivý moment.  ;)

OtaH

To má být ten z M motoru na přepínání funkcí a to bohatě stačí :D

hadato

Smekám, je to dobrý nápad.  :o Když jsem uvažoval, jak prostrčit tři osy, tak mě nic nenapadlo, jediné řešení jsem viděl v složitější převodovce, kde by jeden motor sloužil na pohon a druhý na přepínání funkcí. Tohle mě fakt nenapadlo.
Přitom je to tak jednoduchá řešení

MeNadruhou

klobouk dolů, gumičma by mě asi nenapadla.
Nekouřím a nepiju - bez kostiček nežiju!   //  http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?m=MeNadruhou

OtaH

Ještě by to možná šlo udělat pomocí řetězu, ale ten nemám. :(

Kiko97

No tak to áno. A s tou retiazkou by to šlo.  ;)

tRilobit

mike.kup=> V tom máš pravdu...
OtaH=> Vypadá to dobře :)

GrIpEr
Na to existuje jediná odpověď : "No L0L :D"

Bery

Citace od: OtaH kdy 28.06.2010, 12:47:34
Ještě by to možná šlo udělat pomocí řetězu, ale ten nemám. :(
Bylo by to hezké, ale né tak spolehlivé jako s tou gumičkou. :)
Dont worry, dont cry, smoke ganja, and fly! :DDD

dwo

Jen poznámka - pro přenos většího momentu jsem zkoušel použít s úspěchem plochou gumu, která má větší styčnou plochu.

OtaH

to dwo: Díky za radu ;), určitě to s tou plochou gumičkou vyzkoušim.