(Vlastní) Smykem řízený kolový nakladač

Založil Vlada, 17.04.2010, 01:47:15

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Vlada

Vážení přátelé,

konečně jsem si v zimním období ve chvílích volna zařídil moji malou LEGO ,,trucovnu" a těšil jsem se na okamžik, kdy z této mé ,,trucovny" vzejde první MOC. Jen tak lehce na rozcvičku jsem si postavil MOC pod názvem Smykem řízený kolový nakladač.

Ke stavební technice jako takové, tíhnu už od mala, takže i proto jsem se k této stavbě uchýlil. Ale teď již k samotnému nakladači...

Na žádné malé stavbě tento smykem řízený kolový nakladač by neměl chybět, ve své podstatě se o něm dá říci, že se jedná o univerzálního a výkonného pomocníka, který najde uplatnění jak na stavbě, v zemědělství, technické správě, ale i v dalších oborech. Díky své robustní konstrukci, nenáročné údržbě a širokému výběru přídavných rychloupínacích zařízení (nakládací lopata, víceúčelová lopata, demoliční kladiva, zametací zařízení,  paletizační vidle, fréza na asfalt, sněhová fréza, apod.) odvede velký kus práce...

Vlastnosti nakladače:

1) Kolový stabilní podvozek řízený prokluzováním kol.
2) Velká kabina - vertikálně výklopné šasi, která strojníkovi zaručuje pohodlný vstup a optimální výhled na pracovní plochu. Stroj se ovládá dvěma pákami – joystiky, které slouží k ovládání pracovního zařízení a pojezdu. Kabinové šasi je vertikálně hydraulicky výklopné.
3) Vertikální hydraulický zdvih ramen zaručuje dostatečnou výsypnou výšku a čelní dosah v maximální výšce zdvihu.
4) Vertikální zdvihový systém ramen zaručuje větší dosah a díky většímu rozvoru také i stabilitu při nakládání na korbu nákladního automobilu.
5) Motor je uložen v zadní části stroje.
6) Stroj dále disponuje výkonnými reflektory (dva přichycené na podvozku, dva přichycené na kabinovém šasi), červeným majákem, podvozkovou ochrannou zábranou, která zaručuje stabilitu nakladače a zabraňuje jeho převrácení při práci. V zadní části pod motorem jsou umístěna červená výstražná světla.

Tu skutečnost, že tento stroj je opravdu ,,robustní", jsem na vlastní kůži poznal při focení. Fotil jsem nakladač na polystyrenové desce, vál slabý vítr, který najednou ale přibral na intenzitě, desku mi nazdvihl a já mohl jen bezmocně přihlížet, jak můj nakladač a minifig vedle něho, letěl vzduchem, načež si to oba zaparkovali do trávníkového porostu. Jediná destrukce na nakladači byla ta, že se uvolnilo jen odnímatelné kabinové šasi, které je jen jako celek ,,nacvaknuté" na Plate, Modified 1x2 with Handle on Side. Opětovné ,,nacvaknutí" kabinového šasi dalo vše do pořádku a mohl jsem dále pokračovat ve focení mého MOCu...   ;)

Odkaz na Brickshelf galerii Smykem řízeného kolového nakladače

Icewalker

Pěkné robustní "vozítko". Líbí se mi především odklápěcí kokpit ;)
Animované Lego snímky a mnoho dalšího naleznete na dallart.net
Brickshelf výběr

otaznik

Zajímavé kompaktní vozítko, proč má ale přední světla v TrNeonGreen?

Vlada

Citace od: otaznik kdy 17.04.2010, 17:36:42

Tuto barvu předního světla jsem zvolil záměrně, aby nakladač nevypadal moc, řekněme, fádně a vůči horním světlometům moc monoliticky...  ;)

AdamKo

MOC pěkný nakladač ;)
Někdy méně (nepřeplácanost), znamená více.   Těším se na další stroje z trucovny 8)

Vlada

Citace od: AdamKo kdy 17.04.2010, 20:32:55
MOC pěkný nakladač ;)
Někdy méně (nepřeplácanost), znamená více.   Těším se na další stroje z trucovny 8)

AdamKo, díky. Samozřejmě vždy je co zlepšovat. Tento nakladač jsem stavěl z části dle reálné předlohy, aby alespoň k něčemu nakladač vypadal. V samých počátcích stavby se mi vůbec nedařilo, ta původní verze nakladače měla být čtyřstudová, ale po různých modifikacích jsem se uchýlil k verzi šestistudové... Během stavby jsem se snažil úplně vyhnout Technic prvkům, což se mi povedlo dokonale...

Kdybych nakladač stavěl podruhé, tak budu volit přibližně stejnou koncepci, avšak bych si asi trošku více ještě vyhrál s podvozkem (kola bych dal blíže k sobě, teď jsem pro zvýšení kreativity nakladače přidal mezi ně stoupací rampu), přední světlomety zelenožluté barvy bych třeba nahradil v celém kontrastu stroje moc nevýraznými žlutými či bílými Plate, Round 1x1 atd. ...

Osobně si však myslím, že barva předních světel není v tomto případě až zase tak velký hřích, poněvadž tento stroj se málokdy pohybuje v běžném provozu po pozemních komunikacích a pro strojníka jsou především důležité výkonné reflektory, které jsou umístěné na kabinovém šasi a osvětlují mu celou přední pracovní plochu. Takže asi tak...  ;)

Další stroj z mé "trucovny" bude kolový nakladač, ale už ten klasický, nebo nějaký hasičský speciál. Ještě nevím. Momentálně mám teď rozpracovaný MOC výstražného majáku, kde jeho dolní část bude sloužit jako rozhledna. Tak uvidím, co z toho vzejde za výtvor...  8)

Vlada

Citace od: otaznik kdy 17.04.2010, 17:36:42

Ondřeji, poslední dobou, když jsem se na tento nakladač, nacházející se ve vitríně, zadíval, tak jsem si tuto otázku také kladl. Původně jsem opravdu zamýšlel nějakým způsobem od sebe barevně odlišit přední dolní a horní světlomety, načež vznikl tento výsledek.

Přehodnotil jsem můj názor a oba světlomety (Plate-Round 1x1) opatřil stejnou barvou, čili barvou v odstínu Trans-Clear. Nakladač jsem opětovně přefotil a založil novou BS galerii. Nové fotografie se nacházejí v této galerii. Nakladač po této malé úpravě vypadá už, řekněme věrohodněji.

V současné době se chystám na větší MOC, který bude nést název Pásový bagr. To jsem se zmínil jen tak okrajově  ;).

otaznik

Fajn, ještě bych zkusil světla spolu s jejich držáky otočit, aby dopředu neukazoval stud, ale spodek plateu.

Vlada

Díky, s těmi otočenými držáky a tím pádem i světly, je to docela dobrá připomínka. Tento model nechám už v této podobě, ale u jiných staveb tak zkusím učinit.