NXT a Bluetooth

Založil Pepan, 17.07.2007, 18:19:25

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Pepan

Zdravím všechny  :)

Jsou tu prázdniny, dovolenou mám za sebou, takže jsem se zase začal věnovat LEGU. Bohužel jsem znovu narazil na jeden "menší" problém, který se objevil už dříve, ale zůstal nevyřešen.

Vlastním notebook Toshiba vybavený Bluetooth, technická data:

Intel(R) CPU T2400 @ 1.83GHz
RAM 1 Gb

Přestože, jak jsem psal výše, má notebook integrovaný Bluetooth, který normálně funguje bez problémů, se mi nepodařilo NXT připojit k originálnímu softwaru ani k Bricx Command Center 3.3 (samozřejmě NEW verze, která NXT podporuje) :-\

Bluetooth Manager od Toshiby NXT vidí a bez problému ho i spáruje. Připojení rovněž funguje s roboDNA Dashboard Designer 2007 Beta http://robodna.com.

Nevíte někdo co s tím? Nebo máte podobný problém?

robot

Nepodařilo znamená co? Nevidí ho?

Pepan

Jo, vůbec ho nenašel  >:(

LiBorec

aktivoval jsi bluetooth u obou zarizeni?

Pepan

Nejsem zacatecnik... na jinem PC mi to fachcilo a s jinym programem v tom Notebooku taky  :)

LiBorec

já nic takoveho nerikam,ale pokud ti bluetooth funguje na laptopu v pohode,tak hledej chybu u NXT,víc uz ti poradit nemohu :'(

BTW:neni mozne ze to bude tim programem?

Pepan

No já už jsem psal i na technickou podporu LEGO, ale stalo se přesně to, co jsem čekal. Odepsali mi, že interní Bluetooth moduly od Toshiby nejsou v seznamu podporovaných zařízení a tímpádem mi ani nemůžou zaručit, že to bude fachčit. Odkázali mě na stránky od Toshiby, kde jsem našel nový Bluetooth manager, ale zase tam není napsané, že by to bylo aji pro ten typ, co mám já. No rýpat do toho se mi moc nechce, pač když něco pohnojím, tak mi ten Bluetooth nebude fungovat vůbec. Sice stav Windows se dá obnovit, ale člověk nikdy neví... Jo může to být programem, ale když nejedou dva? Že nefachčí originální software mě moc neštve, když existuje mnohem lepší náhrada, ale když nefachčí ani ta? Sice můžu stahovat kabelem, no ale to zrovna není ono  :P

EDIT: Teď se na to dívám, tak ten BlueTooth manager, je starší, než ten co mám já, takže tudy cesta nevede  :(

LiBorec

Hm takze kdyz to nepodporuje to zarizeni tak ti tim padem muzou zarucit ze to NEBUDE fachat,je to to same kdyz si chces stahnout do mobilu,bude ti fungovat na mobilu,jenz nei mezi podporovanymi zarizenimi,NEBUDE!Holt cesta musi vest este nekudy jinudy :-\

Pepan

Citace od: LiBorec kdy 23.07.2007, 20:25:52
Hm takze kdyz to nepodporuje to zarizeni tak ti tim padem muzou zarucit ze to NEBUDE fachat,je to to same kdyz si chces stahnout do mobilu,bude ti fungovat na mobilu,jenz nei mezi podporovanymi zarizenimi,NEBUDE!Holt cesta musi vest este nekudy jinudy :-\

Jo to doufám, že někudy vede... ale zatím by mi stačilo, kdybych mohl lidem od TLC nakopat jisté partie těla... :P

LiBorec

Mám stejny nazor,kdyz uz vyrabim neco pomerne draheho,tak musim uspokojit co nejsirsi spektrum zarizeni a ne to odflaknout,aby si lidi kupovali takovyhle veci a aby to kupovali nadarmo....

Petrjr

No, já to vídám z té druhé stránky. Co jsou občas výrobci primárního HW ochotni pustit ven (obzvláště ovladače), to mi někdy stoupají vlasy na hlavě.

A zrovna bluetooth dongly/vysílače nejsou moc spolehlivé. Bluetooth nikdy nedostouplo opravdu masivního zájmu - tedy "každý" ho má, málokdo používá (relativně), vzájemná kompatibilita nic moc. Pěkně je to vidět u mobilů, obzvláště ze začátku se spolu různé značky takřka nedomluvily. Většinou slouží jen jako reklamní položka "podívejte, máme i bluetooth", ale skutek utek.

LiBorec

Já mám jiny nazor,Bluetooth pouziva dost lidi,protoze je to prakticke,z fotoaparatu si pretahnes fotky do notebooku bez zbytecnych kabelu,na mobilech si lidi posílaj pisnicky,nebo se prez ne ovlada NXT.Proste vim,ze s tim TLC ustetri mnoho prace,ale bude mit i nekolik nespokojenych uzivatelu,tot muj nazor....

Hansel

Citace od: LiBorec kdy 25.07.2007, 08:51:10
Já mám jiny nazor,Bluetooth pouziva dost lidi,protoze je to prakticke,z fotoaparatu si pretahnes fotky do notebooku bez zbytecnych kabelu,na mobilech si lidi posílaj pisnicky,nebo se prez ne ovlada NXT.Proste vim,ze s tim TLC ustetri mnoho prace,ale bude mit i nekolik nespokojenych uzivatelu,tot muj nazor....

Kdybych přenášel fotky přes BT ze své 2 GB karty, dělám to celý den, nehledě, že příliš fotoaparátů ještě podporu nemá. Zrovna nedávno jsem si zkoušel z mobilu do mobilu přetáhnout nové Tatabojs a jedna písnička se tahala déle než hrála, jsem to raději vzdal. Data na PDA synchronizuji přes kabel, protože je to rychlejší a zároveň se nabíjí. Vzpomínám si, jak jsem byl natěšený se svojí SE T610 a přes BT si stahoval hry do její 1MB paměti. Jo, to byly časy.
Teď se mi zdá docela k ničemu. Dobré maximálně na blbnutí a na vizitky, ale i tam je rychlejší číslo nadiktovat ;D
A než se někdo zeptá - ano kabel mám neustále s sebou. V brašně na NB se ztratí hravě.
A nejrychlejší je stejně vyndat kartu a strčit ji do čtečky :P
Mé dílo se rozrostlo o další kus.
I když mírně infantilní :)

Pepan

No já pro komunikaci s mobilem používám výhradně BlueTooth, a to mám gigovou kartu, takže přetahuju i hudbu, pustím to a jdu dělat něco jiného, ne? Nebo to může i jet na pozadí, nic se neděje... Nevím, ale mi příjde lepší si trochu počkat, než se rozčilovat s nějakým kabelem, který ještě beztak nebudu moc najít, pač v šuplíku mám ke každé jiné kravině zvlášť kabel...  ;)

Citace od: Petrjr kdy 24.07.2007, 22:13:54
   No, já to vídám z té druhé stránky. Co jsou občas výrobci primárního HW ochotni pustit ven (obzvláště ovladače), to mi někdy stoupají vlasy na hlavě.

A zrovna bluetooth dongly/vysílače nejsou moc spolehlivé. Bluetooth nikdy nedostouplo opravdu masivního zájmu - tedy "každý" ho má, málokdo používá (relativně), vzájemná kompatibilita nic moc. Pěkně je to vidět u mobilů, obzvláště ze začátku se spolu různé značky takřka nedomluvily. Většinou slouží jen jako reklamní položka "podívejte, máme i bluetooth", ale skutek utek.

A k vzájemné komunikaci mobilů ho ve škole používáme takřka denně... posílání obrázků, písniček atd... a vždycky všechno fachčí  :) i když jeden mobil je Nokia, druhý SE a třetí Samsung....už to asi trošku vylepšili  :)

Petrjr

Citace od: Pepan kdy 27.07.2007, 12:33:10
A k vzájemné komunikaci mobilů ho ve škole používáme takřka denně... už to asi trošku vylepšili  :)
Ano, už se to výrazně zlepšilo, obzvláště u mobilů - ostatně, právě díky mobilům dosáhl takového rozšíření, kdo ví, jestli kvůli nim nebyl vymyšlen (tuto historii neznám).

Citace od: Pepan kdy 27.07.2007, 12:33:10
No já pro komunikaci s mobilem používám výhradně BlueTooth ... takže přetahuju i hudbu ...

... posílání obrázků, písniček atd...
Mimochodem, to co jsi vyjmenoval je IMHO nejrozšířenější (s DUN a SPP), ale stále jen jeden typ komunikace (OBEX) pomocí bluetooth (čistě jen přenos souboru, např. bez možnosti zjištění adresářové struktury, cílové místo si volí koncové zařízení). Těch standardů (profilů) je mnoho.

Ale pokud říkáš, že "ho vůbec nenašel", možná to bude už na úrovni windows, tzv. bluetooth stack. Až teď koukám, že Toshiba si vymyslela svůj vlastní. Hmm, budiž jí přáno. Ale pokud vyžaduje její vlastní a (v případě implementace driverů pro XP) např. není schopna zpracovat požadavky via standardní Microsoft Windows stack, tak je možné, že má problémy. Stačí, aby aplikace požadovala méně známý (či definovala vlastní) profil - např. nejela jako emulace seriového portu, ale definovala vlastní pro on-line debugging.

Pepan

Citace od: Petrjr kdy 27.07.2007, 15:44:48
Ale pokud říkáš, že "ho vůbec nenašel", možná to bude už na úrovni windows, tzv. bluetooth stack. Až teď koukám, že Toshiba si vymyslela svůj vlastní. Hmm, budiž jí přáno. Ale pokud vyžaduje její vlastní a (v případě implementace driverů pro XP) např. není schopna zpracovat požadavky via standardní Microsoft Windows stack, tak je možné, že má problémy. Stačí, aby aplikace požadovala méně známý (či definovala vlastní) profil - např. nejela jako emulace seriového portu, ale definovala vlastní pro on-line debugging.

Ano, bohužel to bude asi tím, chyba může být všude možně, ale tady to se mi zdá nejpravděpodobnější. Ale jak bychom u nás řekli na ostravsku řekli:  A co s tym budeme robit???  >:( Teď se věnuju zase pro změnu RC modelům, učím se lítat s vrtulníkem, takže prostě nestihnu všechno. Budu muset napsat na Toshibu, jestli mi neco neporadí  :)
Ale každopádně díky všem  :D 

Petrjr

Citace od: Pepan kdy 27.07.2007, 16:00:31
A co s tym budeme robit???  ...  Budu muset napsat na Toshibu, jestli mi neco neporadí
Je-li důvodem bluetooth stack, tak připadá v úvahu několik řešení.
- Napsat Toshibě asi moc nepomůže. Leda by už měli i standardní MSW driver* - ale to by stačilo prohrabat se na jejich stránkách.
- Napsat do TLC, jestli to nechtějí upravit (to už jsi udělal, nechtějí). Tak čekat, třeba novější verze změní protokol a půjde to.
- Nouzovka. Pokusit se do NB přidat další bluetooth dongle (nejlépe od podporované firmy) a komunikovat via něj. To by mohlo jít i stylem půjčit na zkoušku. Nejlevnější dongly se dají sehnat i pod 300,- Kč.

EDIT: driver pro MS stack

kren

Citace od: Pepan kdy 23.07.2007, 10:43:31
No já už jsem psal i na technickou podporu LEGO, ale stalo se přesně to, co jsem čekal. Odepsali mi, že interní Bluetooth moduly od Toshiby nejsou v seznamu podporovaných zařízení a tímpádem mi ani nemůžou zaručit, že to bude fachčit. Odkázali mě na stránky od Toshiby, kde jsem našel nový Bluetooth manager, ale zase tam není napsané, že by to bylo aji pro ten typ, co mám já. No rýpat do toho se mi moc nechce, pač když něco pohnojím, tak mi ten Bluetooth nebude fungovat vůbec. Sice stav Windows se dá obnovit, ale člověk nikdy neví... Jo může to být programem, ale když nejedou dva? Že nefachčí originální software mě moc neštve, když existuje mnohem lepší náhrada, ale když nefachčí ani ta? Sice můžu stahovat kabelem, no ale to zrovna není ono  :P

EDIT: Teď se na to dívám, tak ten BlueTooth manager, je starší, než ten co mám já, takže tudy cesta nevede  :(

Jedná se už o hodně staré příspěvky, ale protože s Bluetooth a NXT někteří bojují pořád, tak sem přidám jeden můj malý postřeh a zkušenost. Mám z dřívějška externí USB Bluetooth adaptér TRUST se softwarem Toshiba (Bluetooth manager), stejně jako uživatel Pepan. Taky jsem zkoušel horem dolem připojit NXT přes tenhle adaptér. Zkoušel jsem připojit a detekovat adaptér směrem z NXT do počítače a to se mi podařilo. Pak jsem zkoušel v Bluetooth manageru Toshiba najít a spárovat oba přístroje a to se mi taky podařilo. Jediný problém byl v tom, že software MINDSTORMS, přestože mimo tenhle software jsem kostku detekoval, NXT přes bluetooth nenašel (stejně jako se to dělo Pepanovi). Experimentoval jsem hodinu horem dolem a furt nic. Taky jak Pepana mne napadlo pátrat po novém Toshiba bluetooth stacku, a už jsem se pomalu smiřoval s tím, že budu používat jen USB drátové spojení. Jako poslední pokus jsem zkusil odinstalovat originální Bluetooth manager Toshiba dodávaný k tomu externímu adaptéru. Po odinstalování jsem zkusil ať si se spojením poradí jen zařízení Bluetooh windows XP. A ejhle software MINDSTORMS bez problémů kostku NXT, vyhledal nakontaktoval a bez jakýchkoli problémů jsem z mého počítače NXT ovládal. Někdy to nejjednodušší řešení je nejlepší :D. Snad ta zkušenost taky někomu pomůže.

pvaclav

Já jsem měl podobný problém. Koupil jsem si na Aukru ten nejjednodušší USB Bluetooth, který nepotřebuje žádné ovladače : http://www.aukro.cz/item1019105506_akce_bluetooth_usb_adapter_totalni_vyprodej.html a už mi to funguje. Jak jednoduché!!! Což potvrzuje předcházející poznámku od Kren.
Zdraví
Václav
Václav