(Vlastní) Gecko 4x4 - Technic Challenge

Založil grohl, 14.03.2010, 13:04:46

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

grohl

Gecko 4x4
Konečně byla chvilka času na úpravu fotek a nahrání na BS.
Můj první 4x4 počin o rozměrech 28x18x16 cm poháněný jedním XL motorem zatáčí pomocí jednoho M motoru. Kyvná zadní náprava zajišťuje extrémní stabilitu v terénu. Přední nápravu jsem až na drobné úpravy zkopíroval odsud: http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?f=370094
Ani jedno kolo není odpružené, protože počet kardanů, který se v současné době nachází v mé sbírce = 0.
Kromě motorizace ještě svítí přední světla, otevírají se dveře, kapota a střešní okno. Bohužel jsem se nenechal poučit a do každé nápravy vecpal jeden diferenciál, aby to hezky zatáčelo. Při blbnutí v peřinách, se mi točna, na které je připevněná zadní náprava zasekla o potah na peřinu a ozvalo se zlověstné "křup". Tímto vzdávám čest svému prvnímu prasklému bevelu.  :'(
Fotografie zde: http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?f=424421
VIDEOhttp://www.youtube.com/watch?v=mAiV9DYgx9k

Petr43

Je to hezké ale schází tu fotka podvozku.

grohl

Petr43

jakpet

Je to vzhledově i technicky dost podobný mýmu autu na TT, až  na to, že to tvoje je hezký... :'(

Plutoone

Až bude video, tak ho sem prosím hoď. Rád bych ho viděl při jízdě. Jinak suprový fotky 8)

eNTy

Pěknej prcek, ten by se neztratil ani v LTTT. Trochu rozšiř nápravy a přidej závaží a přijď závodit...

grohl

Zatím kuchám diferáky z náprav a vyměňuji za knob wheels. Zkusím pak natočit video v akci. Když už pak něco křupne, bude to mít daleko větší dopad než bevely :)
Ještě nejspíš objednám staré dlouhé kabely a budu to ovládat přes polarity switche přímo u battery boxu, protože IR ovládání a BB v rukách opravdu není to pravé ořechové. Teda jestli to vůbec jde ???

grohl

Diferenciál vpředu musí zůstat. Nějak mi nedošlo, že to nebude schopné zatáčet, pokud budou obě kola hnána jedním motorem. Inu chybami se člověk učí.

grohl

Dneska jsem objednal kabely, auto trošku zrychlil, protože trpí nadbytkem výkonu, který stejně diferenciály neutáhnou a snad příští týden by mohlo být video.
BTW gratuluji Psychoward666 k vybrání mezi nejlepší modely tohoto měsíce.
http://technic.lego.com/en-US/designers/blog/default.aspx?date=3/17/2010%208:00:00%20AM

grohl

Gecko prošlo několika menšími úpravami a zpevněními a outdoor testy jsou za námi. Kyvná náprava se více než osvědčila, jen v určitých momentech by se vyplatila přítomnost tlumičů, které by její pohyb usměrňovaly. Stoupavost řekl bych průměrná. Stabilita ve všech směrech více než dobrá. Jen jednou se překulilo na bok a to už ani nejelo :) Lehčí trial by pravděpodobně zvládlo, ale již vykukují některé neduhy zelenáčské nezkušené konstrukce.
Ovládání je v současnosti přes kabely, na které je napojen receiver, u kterého sousedí IR ovladač. Tím je prozatím eliminován vliv přímého světla. Zatím mi chybí starší ovládací prvky, proto je řešení takto krkolomně.
Nejdřív pár fotografií. Video, až bude čas.

Shmade

Venku to těm modelum stejně sluší víc jak na bílém pozadí.
Jsem rád, že jsi překonal "strach" a vzal si Lego ven. :) Snad si pamatuju dobře, že jsi někde něco ve smyslu že ven nechceš psal... tak třeba se někdy potkáme i na nějaké soutěži...
Na video jsem zvědav.

Měch

bezva dílo
z čeho jsou ty okraje kapoty a předek střechy, nějak ty sety nemůžu najít...co vím je to jenom ve žluté
Fotky
Videa Zlobři nejsou jako DORTY !!!

OtaH

8263 - Snow Groomer, ale já mám v červeném z 8258 Crane truck

grohl

VIDEO:
http://www.youtube.com/watch?v=mAiV9DYgx9k
Shmade:
Trochu jsi mě motivoval na vernisáži tou tvou úžasnou sněhobílou potvorou.  ;D
Řekl jsem si, že je lepší když budou díly praskat v terénu a v zápřahu, než samovolně v krabičkách, jak se mi bohužel děje.
Pokud bude ještě nějaké kolo LSR (kromě toho nešťastného 17.4.), tak je to více než pravděpodobné.
OtaH:
Přesně tak, panely pocházej z rolby.

peter

No jezdí Ti to opravdu pěkně. Příjemným překvapením bylo, navzdory využití diferenciálů bez uzávěrek, více než dobré zdolávání ukázkového terénu. Myslím, že i s tímto vozem by jsi se ve startovním poli, blížícího se letošního mistrovství LTTT, opravdu neztratil. Zkus nad tvojí účastí zapřemýšlet ;)
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Anatyt

Človeče, perfektné! Toto by mohlo LEGO kludne robiť, ako ofiko set! Len by to asi bolo na IR/RC ovládanie.

Jamesek

Shmade

Jezdí to pěkně, podle mě jízdním vlastnostem v terénu při použití diferenciálů pomáhá co nejvíc převodů za diferenciálem, ty pak díky tření brzdí kolo které se dostane třeba do vzduchu, takže se nějaká síla dostane i na to kolo kam je třeba...   

Plutoone

Citace od: Shmade kdy 24.03.2010, 14:55:39
Jezdí to pěkně, podle mě jízdním vlastnostem v terénu při použití diferenciálů pomáhá co nejvíc převodů za diferenciálem, ty pak díky tření brzdí kolo které se dostane třeba do vzduchu, takže se nějaká síla dostane i na to kolo kam je třeba...   

Takovej protiprokluz made in lego ;D

otaznik

Designově se mi auto nelíbí, ale průchodnost terénem se zdá být slušná.