(Vlastní) Kolový nakladač.

Založil mike.kup, 20.02.2010, 19:35:56

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

mike.kup

Zdravím.
Dneska jsem to prezentoval v Brně, nyní zde na Kostkách.
Představují vám svůj kolový nakladač inspirovaný budoucím technic bagrem.
Funkce: pohyb lžíce, pohyby ramene v jedné ose a v druhé ose. Zde jsou použity celkem čtyři LA. Dále při jednom směru točení motoru si můžeme vybrat na kterou stranu se má vrchní struktura točit. Další funkce jsou přední "radlice" a zadní stabilizátory. Poslední, estetická funkce je rotace majáčku.
Celý stroj je poháněn jedním XL motorem. Dva M motory jsou použity pouze jako pomocné protizávaží. Zatáčeni je všemi 4 koly bez odpružení nebo pohonu (pouze ruční).
V horní části se nachází tři převodovky - každá pro jeden typ pohybu v rameni. Tedy buď se pohybuje, nebo ne. Pohyby jsou zpřevodovány tak, že při jednom směru točení motoru se vykládá náklad či připravuje k dalšímu bagrování a při druhém směru točení motoru se bagruje. K pochopení 1. obrázek.
Ve spodní části se nachází dvě převodovky. Jedna určuje směr otáčení struktury a druhá aktivuje buď přední nebo zadní stabilizátory. Horní majáček se točí permanentně pokud se točí motor.
Oproti všem stabilizátorům, co jsem na netu našel, ty moje jediné celý stroj opravdu zvednou a tedy splňují svou funkci. Pochopitelně lze přední "radlici" snížit pouze tak, aby se s ní dalo shrnovat.
Známé nedostatky: Pohyb horní struktury oproti spodní části není neomezený - pouze cca 340°. Může za to 20z double bevel, který je hned u předních dvou LA. Při snaze nacpat osu otáčení struktury co nejvíc dopředu (kvůli váze), jsem tento double bevel přehlédnul. Druhý problém: jeden kardan, který pohání koncový LA u radlice se při maximálním ohnutí druhé části už točil docela neochotně.
Závěrečná změna oproti obrázkům: vzadu dva 20z bevely (zatáčení) byly nahrazeny závlačkou, 36z bevelem a závlačkou.
Na pravé straně se nachází velký Tile 8 x 16, který se dá jednoduše odstranit - nevím co je hezčí.

Galerie: http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?f=420604

Bery

Velice pěkně technicky zpracované, opravdu skvělý model .
Dont worry, dont cry, smoke ganja, and fly! :DDD

Měch

:o fakticky dobrá práce  :o ...bez toho panelu vypadá líp a koukám, ozubených koleček víc jak v hodinkáchale to nevadí, hlavně že to jede..bude video?
a mám otázku, dá se bagr zvednout i s pomocí přední radlice celý nad zem?
taky bys mohl vyfotis mechanismus, jak ovládáš ten poslední LA těsně za lžící...z profilu není ani vidět ta oska co tam vede
Fotky
Videa Zlobři nejsou jako DORTY !!!

hadato

Pěkná práce, opravdu se mi líbí počet funkcí na jeden motor, krásně jsi využil prostor :o
Bez toho panelu je to opravdu lepší, je tam jako pěst na oko.
Jediné, co mi tam moc nesedí je úhel první části ramene, ale chápu, že z lega to moc jinak nejde.
Ještě jednou, fakt pěkná práce.

Robbed

Možná má nějaké estetické nedostatky (třeba ten kryt, nebo vyčnívající battery box), ale jinak je to výborný model. Na fotkách to tak nevynikne jako v reálu, hlavně co se týče prezentace všech funkcí :).

hadato

Petr43

Moc se mi líbí doufám že bude video

mike.kup

Video bude zítra. Ale uložím ho na ulož.to a potom zde poprosím někoho, jestli by to mohl případně strčit na youtube či někam. (případně mi poradit kam to dát rovnou bez uložto mezičlánku).
No zvednout se položením hrany lžíce na stůl se zvedne. Ne moc, tak max 5cm. Ale přes stabilizátory se tomu vůbec (pochopitelně) nechce. Stejně tak i foto přísunu krutu k poslednímu LA dodám zítra.
Tak to hodinářství bylo potřeba. Pět převodovek už něco sežere. Stejně tak i přísun krutu k místu upotřebení tak, aby se tam vyskytovalo minimální množství slabých 12z bevelů. Nakonec tam teda byly 4 (dva u spodních LA a dva zajišťující přenos krutu skrz točnu v prostřed (ale ty byly trošku zrychlené, takže přes ně šla menší síla).
Každopádně tak jako tak jsem zvědavý, co na toto řekne Marios, který kdysi napsal:
Citace od: Marios kdy 10.01.2010, 22:02:48
Už to vidím, ty tomu budeš říkat 8043 Excavator, ale všici ostatní v tom nepoznají ani že by to měla být napodobenina vůbec jakéhokoliv bagru...

Rhox

Je to opravdu výbornej MOC,na vlastní oči o 400% lepší :) Hlavně,když člověk vidí,co všechno to umí...

germik

Vypadá to moc dobře, ovládání jediným motorem byla asi docela výzva >:D.
Jenom jedna technická připomínka - ten přední stabilizátor ( jestli to je stabilizátor ) ti to moc pěkně zvedne na rovné ploše, ale na nějakých nerovnůstkách to bude asi se stabilitou horší ::). Jak ale říkam, jinak je to super :)
,,Dont underestimate the power od Melon!"
Moje Brickshelf galerie - http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?msearch=germik

mike.kup

Tak je to v háji zeleném. Ráno jsem foťákem natočil pár minut s nakladačem, pak jsem to převedl z MOV na AVI pomocí Pocket DivX encoder následně poprvé otevřu Movie maker, dám importovat video a nestalo se nic. Progress bar se zasekne v prvních 10%, celé se to sekne a šmitec. Takže pokud někdo neporadí nějaký jiný tvořič videa nebo radu, co musím udělat hned po zapnutí MM, tak se obávám že video nebude.

Měch

zaprvé uložíš fotky z karty do počítače...pak zapneš movie maker a dáš import videa a zadáš ty uložené videa, klidně všechny najednou nebo po jednom a už to tam máš
  jak píšeš o nějakém převádění a programech...zbytečné
Fotky
Videa Zlobři nejsou jako DORTY !!!

mike.kup

Musím tě zklamat, ale formát *.MOV MM neumí. Tedy konverze do MM zkousnutelného formátu je nutností.
A tady máš ten detail. Dva kardany od sebe oddělené tyčkou trojkou. Právě ten vpravo drhne při velkém sevřeném úhlu druhé části.

mike.kup

Dneska šel bagr do věčných rypatišť. Jak bylo řečeno, ozubených koleček tam bylo jak v hodinkách. Jestli to je pravda můžete posoudit na dalších fotkách.
První fotka ukazuje přívod momentu od motoru k jednotlivým převodovkám a dolů k točně. Druhý ukazuje trochu lépe přenos momentu přes kloub, který celé rameno drží. Třetí a čtvrtá ukazuje rozvedení momentu od třech převodovek ze dvou úhlů. Pátá ukazuje přenos momentu ke dvěma převodovkám v podvozku. Poslední ukazuje všechny použité ozuby, přičemž v horní části jsou oddělené ty ze struktury a ramene a dole jsou z podvozku a stabilizátorů.

grohl

To mi hlava nějak nebere.  ??? V životě jsem asi nestvořil něco tak nabitého ozuby. Možná v poměru k velikosti jeden hexapod, ale jinak? Všechna čest, tohle překonává i převodovou skříň 8258.

mike.kup

Tož 8258 měl "jen" 4 funkce z XL, já jich měl 6 + ten majáček. Ale pokud se mi povede to, co mám včil v hlavě, tak to možná bude mít ještě o pár ozubů víc.

MeNadruhou

Citace od: mike.kup kdy 23.02.2010, 22:52:33
Tož 8258 měl "jen" 4 funkce z XL, já jich měl 6 + ten majáček. Ale pokud se mi povede to, co mám včil v hlavě, tak to možná bude mít ještě o pár ozubů víc.

Když jsi říkal že je v tom hromada koleček, tak to jsi kecal. Tohle je hotovej orloj. to si zaslouží ještě jednu pochvalu.
Nekouřím a nepiju - bez kostiček nežiju!   //  http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?m=MeNadruhou

Sugarfree

Těch ozubů je tam fakt hodně  :o ;) Jenom by mě zajímalo, na co si tam použil ty dva racky 1x4 ??

Edit: Ted mi vlastně napadlo na zatáčení, že jo?  ;D  ;D  ;D
LEGO TECHNIC ...it´s my style...

Plutoone

Hodně povedené. Přiznám se, že množství použitých ozub mě překvapilo :o  :D

Shmade

Fakt dobrý hodinářství ani jsem se nepokoušel zorientovat v tom, kam co vede, bych se asi ztratil, každopádně to muselá být pěkná fuška to všechno dát dokupy, aby to fungovalo a bylo tak kompkatní, aby to nezabíralo celý stroj. Restecp! :)

Bery

Ano já stavím primitivní stavby s málo ozubenými kolečky .
Dont worry, dont cry, smoke ganja, and fly! :DDD

mike.kup

Přátelé, dneska jsem odinstaloval nějaký DivX šmejd a nainstaloval jiný video kodek a MM nyní již dokáže moje videa přežvýkat. Video tedy bude v průběhu víkendu. Možná dřív, ale nic neslibuji.
Každopádně nyní mi v hlavě štěrchá totok: http://www.classicmachinery.net/forum/loadersbackhoes-f5/hidromek-hmk102s-t2034.html . Sice mám k dispozici pouze 6LA, ale snad to nějak půjde. Akorát otáčivá kabina určitě nebude...

mike.kup

Zde: http://uloz.to/4104651/wheel-excavator.wmv je vámi žádané video. Pokud bude někdo chtít jej umístit na YouTube, tak mi dejte alespoň potom vědět ať to potom můžu dodat na BS. Díky.

Fairytale

Pěkné video a ještě lepší stroj jak to vše funguje ... ale na mě moc ozubených kol (nevyznám se v tom) ale jinak je to fakt supr !!!

mike.kup

miky747

Fakt pěkný po technické stránce, ale i vzhledově, překvapila mě rychlost vysouvání stabilizátorů.
A májáček, ten mě dostal  ;D
Co je lepší než LEGO ?? Více LEGA

mind storm

otaznik

Pieters

To jsem si ríkal že nikdy v životě nemůžu použít tolik ozubených kol co mám doma.
Ty jich tam más 2x tolik :D kloubouk dolů