8295 - Telescopic Handler in Black

Založil mike.kup, 04.01.2010, 13:05:11

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

mike.kup

Nedávno jsme v sekci drbů 2010 řešili ten 8053 - Crane. Mě se na něm nelíbilo, že má na zdvih ramene jen jeden LA a že by to nemusel být dobrý nápad, bo právě u 8295 byl taky jen jeden a na ruční pohon to byla makačka. Ale Vasek mi řekl, že zmotorizování je v pohodě a že u toho Mko moc neumírá. Tak jsem se podíval do návodu a zjistil jsem, že na ruku je tam poměr 2:1 a na motor 1:3. To je setsakra rozdíl, tak jsem se rozhodnul, že to přece jen jednou ještě zkusím postavit a zmotorizovat. Ale přece ještě pro zichr jsem tam změnil jeden 16z na 16z na 12z:24z. No a vzhledem k tomu, že používám 7,5V voltáž, tak to už chvilku trvá, než to vyjede až nahoru.
Každopádně tím chcu říct, že pokud i u toho Crane použijou podobné zpřevodování, jako mám teď já (1:3, 1:2, 1:2), tak že ten jeden LA bude zcela dostačující.
Dále jsem si řekl, že tam zkusím zrušit maximum žluté barvy a nahradit jí pro mě příjemnější černou barvou. No můžete porovnat, která barevná kombinace se vám líbí víc, však právě proto i tohle vlákno zakládám.
No a ještě dále jsem se snažil trošku zpřevodovat ten podvozek z původních knobů na 1:4 a furt to není ono. Navíc bevely mají tendenci přeskakovat. Proto jsem byl taky nucen docela zmohutnit připevnění kabiny ke zbytku mašiny.
No a poslední významnější změna byl pokus předělat přední stabilizátory na něco použitelnějšího, ale i zde byka původní konstrukce natolik "gumová", že ani ten šnek a výměna koncových kostek tomu moc nepomohly.
Snad to nebylo moc nudné čtení. Zdravím všechny.
Galerie na Brickshelfu.
P.S. Ten bagřík buldozeřík je naprosto sladký (z Tesca za 140Kč... ).

Jamesek

Pčestavba pěkná, zkusím taky něco vymyslet ...

Citace od: mike.kup kdy 04.01.2010, 13:05:11
....
P.S. Ten bagřík je naprosto sladký (z Tesca za 140Kč... ).

OT: Na vánoce jsem dostal city a tento technic mini buldozer. Všichni kdo ho viděli - jé hele - BAGR. Tak jsem jim vysvětloval rozdíl mezi bagrem a buldozerem ... a teď se to čtu i na kostkách ... ach jo ... ;)

Měch

Dost dobrá práce :o. Jenom je škoda za ty přední stabilizátory, že jsou tak trochu na draka.Já tenhle set nemám tak nemůžu moc mluvit ;). Napadlo mě ještě že se člověk na dře při šroubování hlavně při tom že tady šroubuje "proti" rameni kdežto 8053 se bude šroubovat "po" rameni.
Fotky
Videa Zlobři nejsou jako DORTY !!!

Marťas

Já jen nechápu, jak na ty stabilizátory přišli. U žádnýho manipulátoru jsem nic podobnýho neviděl.  ??? Mají totiž závaží na zádi, tak že nějaké stabilizátory nepotřebujou..

mike.kup

To je taky otázka. Ještě nedávno mi stála vedle baráku přesně tato mašina, ale ty "stabilizátory" neměla.
No takže se vám ta Black-edition líbí? Bo pokud jo, tak možná zkusím časem i černou verzi Cherry pickeru a nového Front end loaderu.

Jamesek

Minimálně CAT u svých nakladačů a manipulátorů tyhle packy má:

Sám jsem na 360B jezdil, dobrá hračka ;)

Marťas

jo, to jak si to postavil se mi fakt líbí. Zvlášť pak to řízení. U originálu nic moc...

Marťas

Citace od: Jamesek kdy 04.01.2010, 15:06:54
Minimálně CAT u svých nakladačů a manipulátorů tyhle packy má:

Sám jsem na 360B jezdil, dobrá hračka ;)

Je fakt, že to asi nějaký důvod má...Při stohování jsem kolikrát myslel, že skončim na boku ;D

Jamesek

Citace od: MartinVavrina kdy 04.01.2010, 15:47:46
... Je fakt, že to asi nějaký důvod má...Při stohování jsem kolikrát myslel, že skončim na boku ;D
Na bok se tento stroj může překlopit prakticky jen při jízdě (po strmém svahu - viděl jsem, nebo pří bočním pádu do jámy - slyšel jsem a viděl fotky). Při běžných pracech se převrací jen na čumák a to není problém, protože se vždy může ramenem vrátit zpět na kola. A i to jen při extrémních nákladech (manipulace s vidlemi vyjímečně, montážní plošina nikdy, hákem pokud nezvedáte dům tak taky vyjímečně, se širokou lžící při nabírání zeminy a posypu vcelku běžně (ale jen s vysunutým výložníkem, co nění na 95% potřeba)).
Packy (stabilizátory) zvyšují nosnost celého stroje velmi výrazně (nechce se mi koukat do tabulek) - už jen rozdíl stání na kolech (které dost houpou, s nákladem na rameni pak i dost nebezpečně) a na kovových nohách před strojem.
Zajímavé třeba je, že otočení předních kol skoro nemá prakticky žádný vliv, s packami i bez ;)

Sugarfree

Citace od: Troll-hornet kdy 04.01.2010, 14:09:39
Napadlo mě ještě že se člověk na dře při šroubování hlavně při tom že tady šroubuje "proti" rameni kdežto 8053 se bude šroubovat "po" rameni.
Jak si přišel na to, že u 8053 u toho jeřábu se bude šroubovat "po" rameni a ne "proti" ramenu? Mě to ramena připadají stejná ;)
LEGO TECHNIC ...it´s my style...

mike.kup

Tak se podívej pořádně. Tu ten Handler má ukotvení LA skoro u předních kol, tedy LA se vysouvá směrem dozadu. No a ten crane má uchycení LA u "paty ramene" a když se LA vysouvá, tak jde dopředu, jako například u 8265 Loadera u uchycení těch dvou LA co zvedají lžíci. Z toho má to "proti" ramenu u 8295 a "po" u toho crane nebo zmíněného 8265.
No a když se právě podíváš do drbárny 2010 na str. 5 uvidíš, že ten LA je skoro paralelně s ramenem, v ostrém úhlu, zatímco u Handleru je ten úhel velice tupý.

Marios

Pěkné a zajimavý nápad předělat do černé barvy + vylepšiť řízení. Je fatk, že to origo řízení není nic moc, ale jezdit se s tím dá :)
Ten malej buldozérek je fakt cool, přemýšlím, že bych za něj těch 150 kč utratil, i když já ty pidimini sety nemusím, tak tenhle se mi docela líbí :)
Koupím TECHNIC sety: 8438 a 8455.

Sugarfree

To mike.kup: Děkuji za vysvětlení, nevěděl jsem co myslí ;) Kdyby řekl rovnou LA, tak si to uvědomím, ale takhle jsem furt hledal co šroubovat a kde a jak  ;D  ;D  ;D Díky

mike.kup

Ale tak jako tak je to stejně jen model lega a ve skutečnosti mají Handlery ukotvení hydraulických pístů u paty ramene. Asi jen v případě tohoto modelu tam bylo tolika převodů a ozub, že to nešlo udělat dle reality a tak to udělali takhlenctak. To by mohl zkusit některý odvážlivec to přestavět tak, aby byl LA u paty ramene a ne v prostředku a pf motor třeba někde v prostřed.

Sugarfree

Já bych to klidně zkusil, ale Handlera nemam :/ ...nevím, jestli mě to má mrzet, nebo ne, protože jsem slyšel, že ten set není nějak extra dobrý ;) To můžeš zkusit ty?

otaznik

Citace od: mike.kup kdy 04.01.2010, 13:05:11
Dále jsem si řekl, že tam zkusím zrušit maximum žluté barvy a nahradit jí pro mě příjemnější černou barvou. No můžete porovnat, která barevná kombinace se vám líbí víc, však právě proto i tohle vlákno zakládám.

Co to tam z toho kouká za fuj konektor?

mike.kup

Citace od: otaznik kdy 04.01.2010, 21:14:22
Co to tam z toho kouká za fuj konektor?
Co by, elektrika. Mám 2A zdroj 7,5V, tak ho používám. Na BB jsem si zjistil, které dráty jsou ty poslední v sérii, dal tam dvě mrtvé baterky, drátky, trošku izolačky a už to frčí. Přece nebudu kupovat baterky, nebo furt nabíjet akumulátory, když si s tím hraju jen doma v blízkosti zásuvky. Takže do tej fuj samice (původně z PC ventilátoru) strčím fuj samce ze zdroje a jedu.
Ale právě že už jsem sem dával svého monster-dina a tam se tomu nikdo nedivil, tak jsem si myslel, že to tak máte většina nebo všeci chápou.

otaznik

Citace od: mike.kup kdy 04.01.2010, 21:31:38
Ale právě že už jsem sem dával svého monster-dina a tam se tomu nikdo nedivil, tak jsem si myslel, že to tak máte většina nebo všeci chápou.
Akumulátory jsou nabité relativně rychle, navíc stačí mít 2 šestice a je to naprosto bez problémů. Přijde mi naprosto zbytečné hledat neLEGO řešení tam, kde to originální v pohodě funguje.

mike.kup

To je o zvyku. Už když jsem dostal první 9V motorek před x lety, tak mi to bylo uděláno právě tímto způsobem, bo jsme měli nevyžitý regulovatelný zdroj a tehdy akumulátory nebyly tak levné ani dostupné. Takže když jsem si před y měsící koupil cherry picker, udělal jsem to naprosto stejným způsobem. Jak říkám, zvyk. Možná jestli budu mít ještě někdy jeden BB, tak si k němu koupim tu šestici, ale do tej doby to bude táhnout zdroj. Tobě připadá zbytečné toto, mě zas tamto.