Prosim o pomoc s DESIGNOM - NXT CNC laserova gravirka

Založil mato92, 08.08.2009, 18:11:29

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

mato92

Ahojte,
mam taky napad a mam vsetko potrebne k jeho uskutocneniu. Rozhodol som sa vyrobit si taku malu gravirku - mam 160mW laser z DVD napalovacky (mozno sa bez poskodenia da nastavit na 200mW - neskusal som). Mam obvod ktory mu stabilizuje prud a vsetko k tomu - vratane optiky a spinaca ktory sa pripoji k NXT robotovi ktory moze laser zapnut a vypnut. Jedina vec ktora mi chyba je design. Mam iba jeden Mindstorms NXT retail set a potrebujem zostrojit robota, ktory bude pohybovat laserom po osach X a Y priblizne 10x10 cm. Vedel by mi prosim niekto poradit ako sa to da spravit bez toho aby som kupoval dalsie lego diely? Ten laser dokaze rezat tenky plast a do hrubeho plastu vypaluje celkom pekne ciary, takze by to mohla byt celkom sranda ak sa to podari.  ;D
Mám LEGO MINDSTORMS NXT.

Jamesek

Zkus se inspirovat z NXT ploterů. Vím, že šly vyrobit i z jedné stavebnice NXT. Tím, že nepotřebuješ zvedání tužky (nahoru dolu), měl by ti zbýt jeden motor. Narchlo jsem našel na ukázku tyto dva:

http://www.youtube.com/watch?v=vUug0HIImcs
http://www.youtube.com/watch?v=PFKzcBAWC2Y

Klíčová slova: NXT, Plotter

mato92

hmm dakujem ze sa ozval aspon niekto...a pozeral som to, tie veci sa z jedenho retail kitu poskladat nedaju...asi budem musiet zase vymyslat sam...
Mám LEGO MINDSTORMS NXT.

Jamesek

Citace od: mato92 kdy 10.08.2009, 13:59:41
hmm dakujem ze sa ozval aspon niekto...a pozeral som to, tie veci sa z jedenho retail kitu poskladat nedaju...asi budem musiet zase vymyslat sam...
Existují plotery z retail kitu, jen jsem na ně neposlal odkaz, protože se mi je nechtělo hledat (málokdy je to uvedené u videa nějak dohledatelně). Proto jsem uvedl klíčová slova.
Víceméně jedinný problém jsou kolejnice, ozubení, provázky či cokoliv na pojezd. To jde ale nahradit kolečky, které retail set obsahuje. Další omezení bude velikost (počet beamů, ze kterých postavíš rám). Jinak si myslím no problemo. Nebude to žádný luxusní ploter HP, ale něco postavit jde.

jvucka

Citace od: mato92 kdy 08.08.2009, 18:11:29
...
Ten laser dokaze rezat tenky plast a do hrubeho plastu vypaluje celkom pekne ciary, takze by to mohla byt celkom sranda ak sa to podari.  ;D

A neuvažoval jsi taky o připojení hlasového syntetizátoru?

ROZUMÍM - CÍL ZAMĚŘEN - CÍL ZNIČEN - ZADEJTE NOVÝ CÍL ...  ;D

mato92

jvucka: To bol moj prvy napad, ale vzhladom na to ze by to niekomu mohlo upravit uces, a to nehovorim o  tom ake je to nebezpecne pre oci X(...lepsi napad je normalna bezpecnejsia vec ako laserovy ploter :) Alebo dat tomu bezdrotovu kameru a prepojit cez bluetooth s PC (taku vec som uz skusal - kamera sa otacala za cervenymi objektmi), a dat tam rozoznavanie tvare, aby to nesvietilo na ludi. ;D

Jamesek: ja viem ze si dal klucove slova, pozeral som si to ale naozaj som nenasiel nic co sa da spravit z tohoto setu...este nieco skusim s chain linkami (mam ich 100)
Mám LEGO MINDSTORMS NXT.

Jindroush

Blbej dotaz dne: LEGO se celkem blejská - jaká je jistota, že paprsek nebude při pálení odražen v oko divákovo?

Class IIIb

Lasers in this class may cause damage if the beam enters the eye directly. This generally applies to lasers powered from 5–500 mW. Lasers in this category can cause permanent eye damage with exposures of 1/100th of a second or less depending on the strength of the laser. A diffuse reflection is generally not hazardous but specular reflections can be just as dangerous as direct exposures. Protective eyewear is recommended when direct beam viewing of Class IIIb lasers may occur. Lasers at the high power end of this class may also present a fire hazard and can lightly burn skin.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

eNTy

Pod Jindrouschovu poznámku se podepíšu. Mám doma 1/4 wattový zelený laser a stačí se podívat na zelenou tečku, kterou udělá na bílé omítnuté stěně, mžitky mám ještě půl hodiny. A to jde o extrémně difuzní povrch, kde se přes 95% světla rozptýlí. Zapnout laser někde, kde se vyskytují lesklé povrchy je bláhové, při tomto výkonu stačí expozice 1/100s pro nevratné poškození sítnice.

mato92

1/4W, to je 250mW ;D (inak na kazdom laser fore si precitas ze takym laserom sa proti bielej stene nesvieti)...to si kupil, alebo si si ho sam spravil? Ja som si spravil 200mW cerveny z DVD napalovacky ale som ho nechtiac odpalil, mal som tam skrat a dostalo sa do neho 9V. Teraz mam IR laser z tej istej DVD napalovacky (ten napaloval a cital CD) s vykonom 160mW, a ten by znicil oko len pri priamom zasvieteni do oka alebo ak by sa odrazil tak, ze by ten luc zostal celistvy. Vlastne ako sa moze odrazit od cierneho plastu, ked cierna vsetko pohlti? Ajtak plast inej farby tam davat nebudem preto ze by to s nim neurobilo nic.  ;)
Mám LEGO MINDSTORMS NXT.

eNTy

Koupil jsem ho. Ten IR laser je už úplně největší šílenost, protože ho ani nevidíš, jen tě tak něco píchne v oku a máš pak dokonce života černou skvrnu vlevo nahoře, děkuji nechci  :)
Prostě dávej bacha, to už není 2mW červené ukazovátko od vietnamců. Pokud s tím budeš nějak víc experimentovat, zjisti si co nejpřesněji vlnovou délku a podle ní si objednej ochranné brýle na laser. Těch tisíc korun bude možná ta nejlepší investice.

mato92

Ten laser vidno, svieti slabo na cerveno, staci to na to aby som videl kam mierim. Takze aj ta vlnova dlzka bude niekde blizko cervenej - tipujem nejakych 700 - 720 nm.
Inak rozmyslam ze si kupim dalsiu cervenu laserovu diodu alebo diodu z blu-ray :D stoji cca 10 dolarov na www.modwerx.com ale problem je ze 30 dolarov postovne.
A tie ochranne okuliare, nad tymi som tiez rozmyslal ale za 1000 korun take dobre nekupis...a na Slovensku sa nedaju kupit ziadne. Najlepsie asi je kupit silnu cervenu laserovu diodu a k nej okuliare z www.dealextreme.com za 55 dolarov.
Mám LEGO MINDSTORMS NXT.

eNTy

Na červený laser nevím, ale na zelený dnes koupíš brýle za $20 i s poštovným.

mato92

Pri tej cene by som pochyboval o kvalite...radsej kupim drahsie, pri tych z DX jeden clovek pisal ze ich nechtiac otestoval s 200mW laserom a nic sa mu nestalo.
Ale ja neviem ako to je so zelenym laserom, ten sa mne doma postavit neda, pretoze potrebujem nejaky krystal a silnu IR diodu.
Mám LEGO MINDSTORMS NXT.

Jamesek

peter

Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

otaznik

Citace od: Jamesek kdy 24.08.2009, 16:40:38
Co tohle? http://technicbricks.blogspot.com/2009/08/week-techvideo-2009-34-sudoku-solver.html
Stačí si vymyslet uchycení obráběného výrobku a trošku upravit konstrukci.
Geniální!  :o
Jedna z nejlepších věcí, co jsem kdy z LEGA viděl.

TomB

Citace od: Jamesek kdy 24.08.2009, 16:40:38
Co tohle? http://technicbricks.blogspot.com/2009/08/week-techvideo-2009-34-sudoku-solver.html
Stačí si vymyslet uchycení obráběného výrobku a trošku upravit konstrukci.
Tak nad timhle vopravdu koulim vočadla :o :o :o :o.
Udělat to tak, aby to fungovalo při jakémkoli hlavolamu(jakékoli sudoku) je opravdu famózní :o :o
Složení mých příspěvků:
54% sarkasmu, 13% rozumování, 3% nepravdivých informací a 30% destilovaného trolismu!

Colonel32

Rad bych videl, co to bude delat pri zadani neresitelne ulohy....

9zdenda9

Stav, nebo zemřeš.
Muj QIP - ICQ - 357-701-021

Jamesek

Citace od: Colonel32 kdy 25.08.2009, 04:26:16
Rad bych videl, co to bude delat pri zadani neresitelne ulohy....
To je věc programu, který to luští. Ideálně po nascenování a výpočtu napíše na obrazovku neřešitelná úloha a do tabulky začne hrát piškvorky ;)

9zdenda9

To by mohlo být dobré ... neví začne přemýšlet , začne se nudit a z nudy začne hrát piškovrky .... xD
Stav, nebo zemřeš.
Muj QIP - ICQ - 357-701-021

mato92

Tu nejde o to aby to vypalovalo piskvorky do plastu...skor som myslel nejake jednoduche obrazky, alebo text...a na papier by som potreboval Blu-Ray diodu, ktoru nemam, ale bude sa objednavat :p (blu-ray dokaze vypalovat na biely povrch). Inak kto by chcel laser z www.modwerx.com nech mi napise, mozeme sa zlozit na postovne, preto ze je 30 dolarov.
Mám LEGO MINDSTORMS NXT.