Pneumatika vs linear actuator

Založil Bořek Stavitel, 03.01.2009, 16:21:17

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Bořek Stavitel

Ahojte stavitelé a fanoušci lega.Chci se vás zeptat na váš názor co je lepší.
Pneumatické ovládaní,nebo novinka linear actuator?

Podle mě vyhrává linear actuator.
Linear actuator má podle mě velkou výhodu a to je,že udrží vetší váhu než pneumatické ovládaní příklad:u setu 8421 padá rameno.
Ale to je jen můj pouhý názor.

jakpet

grohl

Co se týče potřebného prostoru, tam zase vede pneumatika. Actuatory jsou rozhodně lepší tam, kde potřebuješ zařízení zafixovat v pevné poloze. Prostě záleží, co je tvou prioritou Klidně i kombinuj obě věci najednou. Jeden motor bude sloužit pro pohon kompresoru v pneumatickém okruhu a druhý třeba bude vysouvat Actuatory.

TomB

No u mě totálně vede pneumatika.
Je realnější, více využitelná, lépe sehnatelná, méňe drahá.
Prostě ideál.
A ohledně padání ramene v jeřábu 8421, je to tím, že jsou použity 2 písty ::).
Složení mých příspěvků:
54% sarkasmu, 13% rozumování, 3% nepravdivých informací a 30% destilovaného trolismu!

eNTy

Citace od: TomB kdy 03.01.2009, 16:50:28
Prostě ideál.

Actuatory jsou na BL okolo $11, to není o moc dražší než pneumatika. Ve své funkci jsou reálnější, protože umožňují fixaci i mimo krajních poloh. Na druhou stranu je pneumatika občas praktičtější, přece jen se hadička táhne snadněji, než osa.

otaznik

Prostě ideál.

Ehm, už bys měl začít psát příspěvky, jen pokud tvůj prezentovaný názor má nějaký smysl.

Tvoje vysvětlení padání ramena u 8421 je samozřejmě nesmysl.

TomKQT

Každé se hodí na něco jiného, každé má své výhody a nevýhody a tudíž srovnání v obecném pohledu nemá až tak velký smysl. Porovnávat lze jen pro konkrétní plánované využití a až tam najít to lepší řešení.

Citace od: xtepn01 kdy 03.01.2009, 17:36:09
Ve své funkci jsou reálnější, protože umožňují fixaci i mimo krajních poloh.

Pěkně si odporujete :D

Pneumatika je samozřejmě reálnější pro simulaci pneumatických mechanismů, které se ale v praxi používají leda u nějakých tlaček, uchopovacích zařízení a podobně. Prostě tam, kde stačí dvě tři pracovní polohy určené mechanickými dorazy.
U stavebních strojů a podobně se používá hydraulika, která se chová výrazně odlišně než pneumatika a dá se opravdu říct, že mechanický linear actuator (pohybový šroub) tam vypadá reálněji, protože udrží libovolnou polohu bez ohledu na změnu zatížení.

Pokud chceme mluvit o nějaké reálnosti, tak ano, LEGO pneumatika je podobná reálným pneumatickým přímočarým pohonům a ano, LEGO linear actuator je podobný reálným pohybovým šroubům  8)
Zaměření: Fanoušek; Virtuální (3D SW) modelář, stavitel a animátor; Technic stavitel a nadšenec.

TomB

Citace od: otaznik kdy 03.01.2009, 17:36:16
Prostě ideál.

Ehm, už bys měl začít psát příspěvky, jen pokud tvůj prezentovaný názor má nějaký smysl.

Tvoje vysvětlení padání ramena u 8421 je samozřejmě nesmysl.

Vysvětloval jsem samovolné padání, přesto že jsou natlakované písty, jestli myslíš důvod proč padá rameno když upustíš vzduch, je to prosté(doufám že nemusím vysvětlovat).
Můj příspěvek jsem napsal jako reakci na tuto otázku.
Citace
Chci se vás zeptat na váš názor co je lepší.
Pneumatické ovládaní,nebo novinka linear actuator?
Takže si nemyslím, že můj příspěvek byl zbytečný.

Složení mých příspěvků:
54% sarkasmu, 13% rozumování, 3% nepravdivých informací a 30% destilovaného trolismu!

TomKQT

Nebo ještě lépe bych to možná vyjádřil takhle:
LEGO pneumatika se blíží principu fungování hydraulických pohonů např. bagru
LEGO linear actuator se blíží efektu hydraulických pohonů např. bagru
Zaměření: Fanoušek; Virtuální (3D SW) modelář, stavitel a animátor; Technic stavitel a nadšenec.

Bořek Stavitel

Souhlasím,že pneumatika je reálnější,ale jen v některých případech.A má tu výhodu,že u linear actuator se obtížněji usazuje.Je přece jednoduší jen natáhnout hadičky.
Jak říkám pro mě je na první místě linear actuator.

mato92

Hm...No podla mna ked to ma byt viac realisticke, tak pneumatiku, ale ja by som k Mindstorms NXT radsej kupoval Lin. actuator. Už len aby vyrobili nejaký linear actuator, ktorý sa da pripojit priamo k NXT kocke  >:D

EDIT:
Sakra, ja som si to nevsimol. V tom lin. actuatore nieje motor.
Takze k NXT sa asi pripojit da :)
Mám LEGO MINDSTORMS NXT.