Pneumatic system - podtlakový a přetlakový

Založil jbagy, 22.02.2008, 12:04:08

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

jbagy

Chtěl bych se zeptat fandů do pneumatic systému, co maji skušenisti se starým podtlakovým systémem, jeké jsou rozdíly mezi podtlakovým a
novším přetlakovým. Nebýl ten podtlakový lepší ???

http://www.hccamsterdam.nl/brickfactory/ncatalog/index.htm

eNTy

Citace od: jbagy kdy 22.02.2008, 12:04:08
Chtěl bych se zeptat fandů do pneumatic systému, co maji skušenisti se starým podtlakovým systémem, jeké jsou rozdíly mezi podtlakovým a
novším přetlakovým. Nebýl ten podtlakový lepší ???

V žádném případě nebyla stará pneumatika lepší, právě naopak. Samo LEGO si rychle uvědomilo zásadní nedostatky (to podtlakové sání fungovalo extrémně špatně, nutnost používat speciální díl s jednosměrnou klapkou) a rychle ji nahradilo novým systémem.
Více o staré pneumatice a jejich nástrahách zde

JardaL

Já osobně tak negativní vůči starému pneu systému nejsem. Ale pravda je, že jeho "podtlaková" účinnost je dost specifická a určitě už by dnes nesplnila to, co nový pneu system nabízí.
Piš holoubku piš, brzo zcepeníš.

stambi

já jsem spíš pro starý systém, ten umožňoval funkci pístu po celé délce, nový typ (zejména v modelech se zátěží) jen krajní stavy, zásadní nevýhoda třeba u 8455, a.

TomKQT

Citace od: stambi kdy 23.02.2008, 21:37:16
já jsem spíš pro starý systém, ten umožňoval funkci pístu po celé délce, nový typ (zejména v modelech se zátěží) jen krajní stavy, zásadní nevýhoda třeba u 8455, a.
U každého pneumatického systému (bez použití stavitelných mechanických dorazů) jsou jednoznačně definovány pouze krajní polohy. Cokoliv mezi je vždy nejisté a nenapadá mě, jak by tohle mohl podtlakový systém řešit zásadněji lépe než tlakový.
Zaměření: Fanoušek; Virtuální (3D SW) modelář, stavitel a animátor; Technic stavitel a nadšenec.

stambi

možná proto, že starý nebyl podtlakový, ale přetlakový i podtlakový a umožňoval tak větší sílu na píst za cenu více pumpování, mohlo se (samozřejmě nepřesně) používat nastavení pístu v celé délce, navíc nedocházelo k nežádanému úniku vzduchu, podle mě měl jedinou nevýhodu a to byly staré ventily, které mi voda v potrubí dokázala poškodit... š.

TomKQT

Citace od: stambi kdy 27.02.2008, 15:44:29
a umožňoval tak větší sílu na píst za cenu více pumpování
Jakto?

Citace od: stambi kdy 27.02.2008, 15:44:29
mohlo se (samozřejmě nepřesně) používat nastavení pístu v celé délce
Jak?

(Neměl jsem s tím systémem tu čest, nejde mi to do hlavy prostě z teoretického hlediska. Pozn.: jak fungoval vím.)
Zaměření: Fanoušek; Virtuální (3D SW) modelář, stavitel a animátor; Technic stavitel a nadšenec.

jakpet

Já mám 8040 (universal pneumatic set) a novej systém mi přijde výrazně lepší :P

davda54

Citace od: xtepn01 kdy 22.02.2008, 12:55:19

Samo LEGO si rychle uvědomilo zásadní nedostatky a rychle ji nahradilo novým systémem.

Když si myslíš Stambi, že nová je lepší, tak proč ji teda LEGO hned vyměnilo ???

Tynian

Ja jako malej vyrostl se starým pneumatic systémem, současný systém jsem poznal nedávno a musím říct, že je to skutečně nebe a dudy. Starší písty měly velice malé tření, proto byl problém je rozumně zastavit někde uprostřed jejich dráhy a o nějaké plynulosti se taky moc nedalo mluvit ... právě kvůli tomu, že se píst snižovat podtlakem ... kdežto novější písty, které se pohybují pouze přetlakem, mají výrazně vyšší třetí, díky tomu je pohyb nesrovnatelně plynulejší a lépe ovladatelný ... Toť moje zkušenosti ...