Nový diferenciál v nových setech?

Založil Jamesek, 08.07.2008, 18:47:00

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 2 Hosté prohlíží toto téma.

Jamesek

Snad se nepletu, ale zdá se, že je v novém setu 8297 použit nový typ diferenciálu. Nebo jej jen neznám?

Viz dnes vyšlé instrukce k tomuto setu -> http://technicbricks.blogspot.com/2008/07/building-instructions-for-2h2008.html

První kniha, strana 42.

TomKQT

Vypadá jinak než ten současný (teď už teda starý) i než jeho předchůdci.
Zajímalo by mě, z toho obrázku to není zřejmé, jestli teď musí osy končit s koncem těch krajních kuželových kol a nemůžou se uprostřed dotýkat - už se mi párkrát ta možnost "zkrátit" takhle osu o polovinu délky hodila.

Ještě je otázka, zda je toto náhrada existujícího diferenciálu, nebo je to nový typ ale starý bude pořád používaný. Na tento jde totiž viditelně přenášet kroutící moment jen kuželovým soukolím, nikoliv čelním. U starého (současného) to šlo zase jen čelním a to dvěma způsoby.
Zaměření: Fanoušek; Virtuální (3D SW) modelář, stavitel a animátor; Technic stavitel a nadšenec.

TomB

Máš pravdu.
nový diferenciál tam opravdu je  :o
nevím proč se TLC rozhodlo ke změně diferáků, ale podle mě je to blbost.
Ten co byl všude, mi připadne lepší protože má 2 hnací kolečka místo jednoho - a to 24 zubové nebo 16 zubové.
Složení mých příspěvků:
54% sarkasmu, 13% rozumování, 3% nepravdivých informací a 30% destilovaného trolismu!

TomB

je to sice off-topic, ale z těch instrukcí z toho excavatoru jde vidět, že je tam jednoduchá dvojstupňová převodovka, která mění mezi zvedáním a nakládáním.
Tudíž motorizace- no problemo
Složení mých příspěvků:
54% sarkasmu, 13% rozumování, 3% nepravdivých informací a 30% destilovaného trolismu!

Shmade

No podle mě byl ten nový diferenciál zavedený kvůli potřebám studless konstrukcí, protože ty mají podle mě většinou šířku lichou, proto se tam asi hodí víc tenhle nový, který je jen 3 study široký...   

TomB

Citace od: Shmade kdy 08.07.2008, 21:46:18
No podle mě byl ten nový diferenciál zavedený kvůli potřebám studless konstrukcí, protože ty mají podle mě většinou šířku lichou, proto se tam asi hodí víc tenhle nový, který je jen 3 study široký...   
ten diferák je 3 studovej?? Supr. V tom případě stahuju svůj názor zpět, to jsem nevěděl.
3 studový diferáky budou určitě lepší, dost často mě to omezovalo protože stavím jenom ze studlles.
Dík za info.
Složení mých příspěvků:

TomKQT

Stejně jako nový univerzální kloub ("kardan"). Ten teď taky je 3 jednotky dlouhý.

U toho diferenciálu mě "znervózňuje" ta možnost připojení jen přes bevel ozubení. Ale zase na druhou stranu i u starého byl člověk omezen (pouze na čelní ozubení), takže půjde jen o zvyk.
Zaměření: Fanoušek; Virtuální (3D SW) modelář, stavitel a animátor; Technic stavitel a nadšenec.

peter

Hmm, jakožto hlavně trialistovi, tak ani mě moc nový diff. nenadchl. I já vidím hlavní problém v možnosti napojení pouze přes bevely, jelikož toto spojení často vede k přeskakování zubů.

Dále z čeho mám obavu je, že není úplně patrné z obrázků, zda-li tento nový diff. nepřišel o možnost dodání uzávěrky.

Také to vypadá, že ta vnitřní kolečka mohou být už jen "nová" 12-ti zubová. Bohužel ta jsou oproti starším 14-ti zubovým méně pevná, takže opět pro trial z mého pohledu více méně nepoužitelné.
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Robbed

Citace od: peter kdy 09.07.2008, 09:07:49
Dále z čeho mám obavu je, že není úplně patrné z obrázků, zda-li tento nový diff. nepřišel o možnost dodání uzávěrky.

No podle mě to půjde, když se to prostřední kolečko zasune na druhou stranu na ten obdélníček.
Akorát to bude omezeno na pevnost (křehkost) toho ozubeného kolečka.

peter

Citace od: Robbed kdy 09.07.2008, 10:02:37

No podle mě to půjde, když se to prostřední kolečko zasune na druhou stranu na ten obdélníček.
Akorát to bude omezeno na pevnost (křehkost) toho ozubeného kolečka.

Prostřední kolečko jistě na místo obdélníku dát nepůjde, navíc uzávěrka diferenciálu se řeší naprosto jinak a sice pomocí dílu, který se zasouvá do jedné ze stran u výstupních os (čímž dojde k pevnému spojení výstupní osy s klecí diferenciálu - např. jako zde). Z obrázků je sice vidět, že ta strana kde není ozubení je větší a možná to umožňuje, ale už není vidět, zda-li tam má nebo nemá výstupky pro to zamknutí. Nezbývá mi než doufat, že možnost uzamknutí diferenciálu vývojáři nezanedbali.
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Jamesek

Tak jsem rád, že jsem se nespletl ;)

Ještě trošku offtopic na téma diferenciály. Na tomto nejnovějším půjde díky bevel ozubeným kolům pohánět diferenciál přímo z kolmé osy (na diferenciál). U současného diferenciálu to nešlo, vždy jsem musel vložit mezikolečko a až pak převod 90°.

Jak jste to řešili vy? Šlo to i elegantněji?

Jamesek

Další OT :
Citace od: TomB kdy 08.07.2008, 20:03:11
je to sice off-topic, ale z těch instrukcí z toho excavatoru jde vidět, že je tam jednoduchá dvojstupňová převodovka, která mění mezi zvedáním a nakládáním.
Tudíž motorizace- no problemo

První video: http://technicbricks.blogspot.com/2008/07/new-videos-form-8294-excavator.html

TomKQT

Citace od: peter kdy 09.07.2008, 10:13:01Z obrázků je sice vidět, že ta strana kde není ozubení je větší a možná to umožňuje, ale už není vidět, zda-li tam má nebo nemá výstupky pro to zamknutí. Nezbývá mi než doufat, že možnost uzamknutí diferenciálu vývojáři nezanedbali.
Obávám se, že tam místo nebude. Samozřejmě - v ruce to nedržím, ale podle těch obrázků to rozhodně nevypadá, že by tam místo bylo.

Jamesek

V tomto článku - http://www.e-klocki.com/2008/07/08/weknowhow8297isbuild/ jsou shrnuty další nové díly vyčtené z návodu ;)

TomKQT

Také to vypadá, že ta vnitřní kolečka mohou být už jen "nová" 12-ti zubová. Bohužel ta jsou oproti starším 14-ti zubovým méně pevná, takže opět pro trial z mého pohledu více méně nepoužitelné.
V současném diferenciálu šla použít 14zubová kola? (Mimochodem teď poprvé zjišťuju, že takové kolo existuje).
Vždyť ten diferenciál je dělaný na 12zubové a 14zubové logicky musí mít větší průměr (pokud teda má stejný modul jako ostatní kola která znám, tedy m = 0,125 studů).

7omy

v práci se zejtra začne stavět, tak bych se moh na ten diferenciál kouknout. Aspoň doufam že je to tenhle model, viděl sem zatim jenom kola ale myslim že jsou z tohohle setu. Kdyžtak mi napište co by vás ohledně toho diferenciálu zajímalo a já se na to mrknu.

peter

Citace od: TomKQT kdy 09.07.2008, 22:55:04
V současném diferenciálu šla použít 14zubová kola? (Mimochodem teď poprvé zjišťuju, že takové kolo existuje).
Vždyť ten diferenciál je dělaný na 12zubové a 14zubové logicky musí mít větší průměr (pokud teda má stejný modul jako ostatní kola která znám, tedy m = 0,125 studů).
Ano šla. Ostatně diferenciál vznikl, resp. byl v setech, v době, kdy ty dvanáctizubová ještě nebyla ;)

TomKQT

Citace od: peter kdy 10.07.2008, 06:53:16
Ano šla. Ostatně diferenciál vznikl, resp. byl v setech, v době, kdy ty dvanáctizubová ještě nebyla ;)
A má teda stejný průměr jako 12zubové kolo (tzn. je nekompatibilní)?

TomB

Citace od: TomKQT kdy 10.07.2008, 08:31:19
Já bych řekl že kompatibilní není. Sice ho ve své skromné zásobě nemám, ale z obrázků mě připadá stejně velké, tudíž zoubky stejné nemá.
Ale je to můj názor a rád bych věděl názor těch co to kolo mají.
Složení mých příspěvků:

eNTy

Citace od: TomB kdy 10.07.2008, 08:40:37
Citace od: TomKQT kdy 10.07.2008, 08:31:19
Já bych řekl že kompatibilní není. Sice ho ve své skromné zásobě nemám, ale z obrázků mě připadá stejně velké, tudíž zoubky stejné nemá.
Ale je to můj názor a rád bych věděl názor těch co to kolo mají.

Myslím, že 14ti zub není kompatibilní, patří jen do diferenciálu.

peter

Citace od: TomKQT kdy 10.07.2008, 08:31:19A má teda stejný průměr jako 12zubové kolo (tzn. je nekompatibilní)?

Přiznám se, že takto jsem je nikdy nepřeměřoval, takže toto nevím. Každopádně kuželové kolmé soukolí kde jedno kolo by bylo 14ti a druhé 12ti udělat nelze.

Citace od: xtepn01 kdy 10.07.2008, 08:43:44patří jen do diferenciálu.

Tak to určitě ne. Tato kola se využívala naprosto stejně jako ta dnešní 12-ti zubová. Tedy jejich použití bylo jak v diferenciálech (a to jako vnitřní kolečka, tak i jako hnací kolečko pro samotnou klec), dále v kolmých kuželových soukolích a v neposlední řadě i jako pohon pro zubové racky. Dá se tedy říci, že původní 14-ti zubová kuželová kolečka měla i větší uplatnění než současná 12-ti zubová.

eNTy

Myslel jsem to tak, že 14ti zub je komatibilní jen sám se sebou. Pohon zubového racku je asi možný i přes odlišný modul, protože jde jen o krátkou cestu a tam se ten rozdíl ztratí, přesto však není úplně vhodný.

Jindroush

Mno mluvit o 14tizubech jako o vzoru pevnosti, to je mi záhadou, když jsou na první pohled tenčí, s delšíma, nespojenýma zubama. S tím rackem si taky nejsem jistej, jak jsi to myslel, protože 14tka nemá s rackem kolmo správnej 'meshing' (zuby nezapadávají do sebe správně). Kurňa, já prostě neznám český termity.

(BTW: Poslední 14tka byla v normálním setu v roce 94, to je 14 let, takže prakticky antikvita  ::))
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

eNTy

Citace od: Jindroush kdy 10.07.2008, 22:27:21
Kurňa, já prostě neznám český termity.

Taky to není žádná sranda, myslím, že spousta těch termitů ani český ekvivalent nemá. Je to aspoň 30 atributů, to co u 14ti zubu nesedí (vůči všem ostatním LEGO ozubům) je modul - průměr kola / počet zubů.

Jindroush

Bylo mi teda dost líno a posuvku nemám, ale aj tak mi to vyšlo vždycky někde okolo 1.06-1.07.

Ještě jsem zkusil do diferenciálu nacpat kombinaci 12/14, to ale nejde, nemyslím však, že by to bylo kvůli počtu zubů, ale kvůli tomu, že se tam nevejdou správně kvůli různým tloušťkám.

Ontopic: Všim si někdo, že ten novej diferenciál vypadá skoro stejně jako ten prastarej? Ten taky měl jen jeden bevel ozub.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

peter

Takže ...
Citace od: Jindroush kdy 10.07.2008, 22:27:21Mno mluvit o 14tizubech jako o vzoru pevnosti, to je mi záhadou, když jsou na první pohled tenčí, s delšíma, nespojenýma zubama.

Ano, můj první názor byl ten samý, avšak praxe mi ukázala naprostý opak. Problém u nových 12ti zubů je ten, že sice mají zuby spojené tenkým plastem a zdánlivě jsou tlustší, ale u axle díry jsou malé prolisy. Díky těmto prolisům je kolo velmi oslabené a velmi snadno se roztrhne vejpůl.

Oproti tomu staré 14ti, žádné takové prolisy nemá a navíc má střed ještě vyztužen kroužkem na zadní straně. Další významnou věcí je to, že kolo je vyrobeno z daleko pevnějšího plastu než ty současné. U 14ti zubu mám z vlastní zkušenosti mnohokrát vyzkoušeno, že mi vydrželo daleko větší namáhání než ty 12ti a pokud už se něco pokazilo, tak se vyštípl vždy jen nějaký ten zoubek, ale kolo zůstalo celé.

Citace od: Jindroush kdy 10.07.2008, 22:27:21S tím rackem si taky nejsem jistej, jak jsi to myslel, protože 14tka nemá s rackem kolmo správnej 'meshing' (zuby nezapadávají do sebe správně).

Možná nezapadají, ale minimálně v setu 8854 se to tak použilo.

Citace od: Jindroush kdy 10.07.2008, 22:27:21(BTW: Poslední 14tka byla v normálním setu v roce 94, to je 14 let, takže prakticky antikvita  ::))

To je pravda. Já jsem jen uvedl mé srovnání z mých zkušeností a proč raději do diferenciálů dávám 14ti zuby ;)

JardaL

Piš holoubku piš, brzo zcepeníš.