(vlastní) self-erecting crane - samostavěcí jeřáb

Založil Jamesek, 30.05.2007, 21:32:39

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Jamesek

Projížděl jsem si galerie technic modelů na internetu a ve velké záplavě různých jeřábů jsem nikde nenalezl typ tzv. samostavěcích jeřábů (klíčové slovo pro hledání je self-erecting crane, potain igo). Protože jsem s těmito jeřáby přišel docela hodně do styku, rozhodl jsem se vymyslet tuto konstrukci z lega. Pokud se pletu a někde na netu již tento jeřáb z lega existuje, budu vděčný za odkaz - rád se podívám na cizí řečení. Jinak budu první ;)

O co jde. Tento jeřáb je zvláštní v tom, že se dokáže z kompaktní - převozní polohy přestavit do pracovní sám - pomocí hydrauliky, motorů a vestavěného počítače. Stačí zmáčknout tlačítko na dálkovém ovládání ;) Existuje několik typů od různých výrobců, princip zůstává.
Po stránce technické je velmi zajímavá celá konstrukce jeřábu, postavit jej tak, aby se sám uměl složit, a byly přístupné všechny funkce jeřábu - pojezd a zvedání kočky, otoč. Pokud by se povedla i doplňková funkce nastavování ramene (rameno je pak šikmo vzhůru, viz tech. specifikace) a nějaká nosnost - byl by to příjemný bonus.

Přináším první fotografie mého rozestavěného modelu. Do pondělí se k němu nedostanu a shodou okolností jsem měl doma fotoaparát. Třeba se mezitím povede vyřešit nějaké tech. problémy které nastíním ;)

Povedlo se mi vyřešit stavění svislé části jeřábu. Ta funguje již automaticky pomocí hydrauliky. Na malém modelu se mipovedlo vymyslet kloub pro spojení s ramenem tak, aby se samo nastavilo do kolmé polohy k věži. Na velkém modelu zatím neřešeno.
Mám navrženou příhradu ramene tak, aby se dala složit do sebe (první část je do tvaru "U" a druhá (lehčí) je do tvaru trojúhelníku. Při složení zapadnou do sebe. Buď zcela, nebo jen horní lyžinou. Kolejnice pojezdu navazuje.
Na fotografiích je zachycen přibližný složený a rozložený stav (provizorně) a fotografie samostatných částí pro ilustraci.

V plánu, ještě nevyřešeno:
kloub příhrady ramene - předpokládám další hydrauliku, podle možností se budu snažit o kompaktnější variantu (složení do sebe).
kloub ramene do věže s pomocným ramenem - tady je to asi jednoduché a mám jasno.
Kočka, její pojezd a mechanika jeřábu - asi se pokusím zkopírovat z věžového jeřábu z construction - city.
Podvozek, packování - po dokončení samotného jeřábu se pokusím postavit podvozek a připojení k nějakému tahači - buď MOC nebo nějaký šikovný set. Na fotografiích pomocná konstrukce kvůli absenci protizávaží.

Jak se vám to líbí? Nějaké návrhy na změny, nebo návrhy jak vyřešit prozatím nedodělané části? Už se těším na nějaké ty připomínky. Za fotografie se omlouvám, byly řešeny pracovně a na rychlo. ;(

Jamesek

Ještě jedna poznámka. U toho ramene předpokládám, že nebude do boku nic vyčuhovat (jako u žlutého nosníku). V tom černém ty tyčky nebudou, je to jen prozatím, že kočka neexistuje a že se mi nechtělo řešit "prokolíkování" zevnitř.

Délka "věže" a ramena není prozatím dána na pevno. Předpokládám prodlužování a zkracování jak bude třeba. Hodně mně limitují (minimální velikost) ty velké hydraulické písty. Malé by to neuzvedly.

Pepan

Musím uznat, že tento projekt vypadá velmi zajímavě, jsem zvědavý jak to bude pokračovat. Zda se ti podaří to vyřešit tak, aby se jeřáb sám spolehlivě složil, rozložil a taky aby byl schopný fungovat - něco zvednout a při tom se nerozpadl :) A to ovládání funkcí jeřábu (navíjení, otáčení) bude ruční, nebo motorem poháněné?

Jamesek

Citace od: Pepan kdy 31.05.2007, 17:50:57
Musím uznat, že tento projekt vypadá velmi zajímavě, jsem zvědavý jak to bude pokračovat. Zda se ti podaří to vyřešit tak, aby se jeřáb sám spolehlivě složil, rozložil a taky aby byl schopný fungovat - něco zvednout a při tom se nerozpadl :) A to ovládání funkcí jeřábu (navíjení, otáčení) bude ruční, nebo motorem poháněné?
Prozatím nejsou motory (čekám na buldozer ;), takže určitě ruční. Ale když se to povede, tak to potom předělat na motory nebude problém. Snad.

dosud vyřešené stavění věže se zdá dimenzované dobře, když při stavění zatížím vršek závažím o váze ramene tak se věž postaví bez problémů a snad i s nějakou rezervou. Největší problém mám s tím příhradovým kloubem uprostřed ramene. Hlavně tam nějak nacpat písty, protože to vypadá že by to jeden neutáhl. ;(

Pepan

No ideální by to bylo poháněné motorem... Je to tak zajímavější, než ruční... já jsem měl jeřáb postavený se starým Mindstorms (najdeš na mých web stránkách), ale jen pevný... Skládací to mě teda nenapadlo :-) Každopádně ti držím palce

Jamesek

Citace od: Pepan kdy 01.06.2007, 15:05:35
No ideální by to bylo poháněné motorem... Je to tak zajímavější, než ruční... já jsem měl jeřáb postavený se starým Mindstorms (najdeš na mých web stránkách), ale jen pevný... Skládací to mě teda nenapadlo :-) Každopádně ti držím palce

Tvůj jeřáb jsem viděl, v podstatě hned po skončení doby temna si prohlížím jen technic a jeřáby zvlášť. Máš ho moc pěkný. Písty chci použít, protože i IGA se zvedají pomocí pístů. Elektricky poháněný může být třeba kompresor a práce samotného jeřábu. Nemám však zatím motory (čekám na buldozer ;).
Pak by se dalo udělat dálkové ovládání, stejné, jako mají i originální jeřáby ;)

Jamesek

Nějaké novinky.

Podařilo se vymyslet kloub mezi věží a ramenem a kloub v příhradě ramene (zvolena varianta, kdy se rameno zaklápí do sebe, zabírá tedy jen dvě třetiny součtu výšek ramen). Jeřáb je tedy již jeden kus.
Postavil jsem zadní táhla, které při stavění jeřábu napřimují rameno. Funkční.
V tuto chvíli se tedy jeřáb zvedá a staví sám pomocí jedné dvojice pístů. V jednom místě je třeba rukou zajistit neproklouznutí vzpěrné tyče (na vrcholku jeřábu) na opačnou stranu, ale to by mělo být snadné opravit.

V dalším kroce je třeba udělat:
Vyměnit dvojice zadních táhel a horních lanek za osové táhla, nejlépe postavené z dílů Technic Link 16L. Tyto ovšem nevlastním, takže po výplatě jdu shánět set 7905 Building Crane (Má někdo nějaký tip kde a za kolik?)
Uspořádat složení vzpěrné tyče a táhel nějak elegantněji (na fotografii je jen pracovní (fuj) varianta).
Vymyslet systém narovnání ramene - tady jsem se včera snažil a nenapadlo mně vůbec nic. Snad jen umístit do příhrady malý motorek a otáčet malým ozubeným kolečkem v pravém úhlu velké, které by bylo napevno s pohyblivou částí ramene. Nemyslím, že se to tam úplně vejde. Jiné řešení zatím nemám, zvláště ne pomocí hydrauliky. Malý píst se tam nevejde a ani nemá dostatečný zdvih.

Až se bude jeřáb zvedat hezky, sám a krásně roztahovat rameno, začnu vymýšlet kudy povedou lanka a podvozek. Pak tomu můžu dát jednotnou barvu a třeba i nálepky.

Pro úplnost přidávám fotky v rozestavěné fázi. Za kvalitu se omlouvám, foceno v noci s vrčící partnerkou za zády. Druhá fotografie je ze dneška, kdy jsem na stavbě nafotil některé detaily opravdového jeřábu (Potain IGO 36).

Jamesek

Btw. Nemate nekdo prosim tip, kde v praze koupit ten set construction crane? V obchodech kam chodim jsem jej zatim nevidel ... ;-(

za pripadne chyby a diakritiku se omlouvam. Psano mobilem ;-)

Petrjr

Citace od: Jamesek kdy 07.06.2007, 20:07:35
Btw. Nemate nekdo prosim tip, kde v praze koupit ten set construction crane? V obchodech kam chodim jsem jej zatim nevidel
Nejspíše nikde. Do ČR nebyl dovážen, těch pár kusů co se tu na pultech objevilo bylo dovezeno na vlastní triko daným prodejcem.

Petrjr

Re: za pripadne chyby a diakritiku se omlouvam. Psano mobilem

Sice mirne off-topic, ale hodi se pripomenout.
Pro mobilni pripojeni (mala obrazovka, pomale pripojeni) doporucuji adresu kostek: http://www.kostky.org/forum/index.php?wap2

Jamesek

Citace od: Petrjr kdy 07.06.2007, 23:12:50
Re: za pripadne chyby a diakritiku se omlouvam. Psano mobilem

Sice mirne off-topic, ale hodi se pripomenout.
Pro mobilni pripojeni (mala obrazovka, pomale pripojeni) doporucuji adresu kostek: http://www.kostky.org/forum/index.php?wap2

[OT] Adresu znám, nelíbí se mi ;) Příště to spíš lépe zkontroluji a nebudu se vymlouvat na mobil ;)[/OT]

peter

Tak jak to vypadá s jeřábem, už je doladěn do posledního detailu? Při brouzdání po BS galeriích jsem narazil na obdobný projekt. V galerii krom obrázků je i jedno video.
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Jamesek

Citace od: peter kdy 11.09.2007, 10:54:18
Tak jak to vypadá s jeřábem, už je doladěn do posledního detailu? Při brouzdání po BS galeriích jsem narazil na obdobný projekt. V galerii krom obrázků je i jedno video.
JJ, tento projekt jsem již viděl. Líbí se mi ty příhradové ramena z běžných LEGO dílků, těch však nemám tolik. Budu muset dále pracovat s kombinací Stud a Studless Technic dílků, které mám.
Jinak jeřáb je bohužel uložen k ledu (na Moravě), stejně jako zbytek mého LEGA. Již se ale začíná rýsovat bydlení, takže pak budu moci pokračovat dále.
O vývoji budete samozřejmě informováni ;)