(Vlastní) Alternativní model ze setu 31149

Založil Tomik, 13.01.2025, 15:04:18

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Tomik

Konečně jsem si našel trochu času podělit se s vámi o zbytek alternativních modelů, které jsem postavil v roce 2024. Většina jich souvisí se psaním recenzí pro web Matyho kostky. Nejdříve tedy uvedu balancujícího ptáčka ze setu 31149 (konvička s kytkami). Mou recenzi setu najdete zde.

Tento model je mým pokusem postavit z Lega jednu z mých hraček z dětství – ptáčka balancujícího na zobáku. Základní princip, umístění těžiště do zobáku, jsem si pamatoval, ale zbytek byla otázka pokusů a omylů. Postupně jsem zjistil, že kromě perfektní symetrie modelu je důležitý i výškový rozdíl mezi koncem zobáku a polohou těžiště, tj. křídla s ,,protizávažím" musí být dostatečně nízko. Hotový model jsem ještě doplnil podstavečkem s trochou zeleně, kolem kterého se může ptáček volně otáčet. Návod je ke stažení na mém webu buildinst.

www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

milanv

Tak tímto jsi mi udělal velikou radost, Tome! Miluju tyhle staré fyzikální hračky a tohle je parádní nápad, co lze snadno postavit z lega. Mohl bych udělat nějakou zjednodušenou verzi do dětského koutku, aby si to zkoušely děti postavit samy?
Pán na Žlutém hradě

Tomik

Citace od: milanv kdy 13.01.2025, 16:06:13Tak tímto jsi mi udělal velikou radost, Tome! Miluju tyhle staré fyzikální hračky a tohle je parádní nápad, co lze snadno postavit z lega. Mohl bych udělat nějakou zjednodušenou verzi do dětského koutku, aby si to zkoušely děti postavit samy?
Klidně něco postav, já na to žádný patent nemám. ;) Když se nebudeš svazovat jedním setem, tak jsi snadno schopný udělat hezčí i bytelnější model.
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

milanv

Já hlavně půjdu po jednoduchosti, aby to bylo i pro menší děti bez návodu. A přitom aby to bylo dostatečně stabilní, aby s tím pak mohli blbnout na prstě a hrdě ukazovat své mamince :)
Pán na Žlutém hradě