Pojisteni sbirky

Založil gejzimirko, 25.07.2024, 12:29:01

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

gejzimirko

Ahoj,

snazil jsem se dohledat zde na foru i jinde, jestli nekdo resil (predpokladam ze ano) pojisteni sbirky, ale bez uspechu. Vzhledem k tomu ze mam par starych MISB setu (1980 - 1990) ktere jsem porizoval v prubehu nejakych 20 let, tak porizovaci cena nebude identicka se soucasnou, plus navic rozhodne z nekterych nakupu uctenku nedohledam. Z pojistovny mi bylo sdeleno, ze idealni by byl nejaky znalecky posudek - existuje v CR (nebo jinde) clovek, ktery by byl schopen nejaky takovy posudek, akceptovany pojistovnou, vydat? Predem diky za odpovedi.
"Every culture has its distinctive and normal system of government. Yours is democracy, moderated by corruption. Ours is totalitarianism, moderated by assassination."

yoshimaka

Ahoj, znalecký posudek je samozřejmě nejlepší cesta, ale sám si nejsem jistý, jestli v tak úzkoprofilovém tématu, jako je Lego, existuje funkce soudního znalce - a ještě k tomu v ČR. Samotného by mne zajímalo, jak by takový soudní znalec prokazoval svoji erudovanost. Možná certifikátem přímo od TLC???

Ale k věci: Pojištění (jakýchkoli) sbírek je dozajista hodně specifická záležitost a v každém případě s sebou nese nějaká pravidla:
1. Je potřeba mít seznam a (foto)dokumentaci
2. Je potřeba vědět, v jaké ceně pojišťovna případnou škodu uhradí (nová cena? obvyklá cena? časová cena?) - zrovna u sbírek se může lišit od běžně používané "nové ceny".
3. Specifická věc, jako sbírka Lego (dílů/setů/modelů) by se mohla vyřešit tzv "ujednáním", kdy se odlišně od pojistných podmínek ujedná, že se sbírka bude hradit podle ceníku nějakého serveru-například podle aktuální sazby na bricklink.com nebo ebay/brickowl ...atd. Nese to s sebou nebezpečí, že v případě události v době zvýšeného zájmu o dané Lego, může nastat situace, kdy cena skokově vzroste a najednou bude sbírka podpojištěna. V každém případě tento způsob s sebou nese několik "ale":
 * pojišťovna se musí chtít na "ujednání" dohodnout
 * bude to nejspíš drahé, mastné a ještě jednou stát dost peněz a třeba si pojišťovna řekne o individuální spoluúčast
 * je možné, že si pojišťovna bude diktovat zabezpečení, které se nebude líbit (ohnivzdorný trezor?)

Abych jen nestrašil:

Pokud se jedná o relativně malou sbírku (např do 100K), využil bych v tomto případě sublimitu na sbírky v rámci pojištění domácnosti, které některé pojišťovny mají jako pevnou součást - ale i tam bych šel přes výše zmíněné ujednání. V tomto případě by se to nemělo do ceny ani nijak zvlášť promítnout.

Pokud se jedná o výrazně velkou sbírku, je možné, že bude fungovat bod výše anebo taky se může stát, že ji pojišťovna může odmítnout pojistit, případně dá takové podmínky, že ji nebudeš chtít pojistit anebo bude trvat na podmínce, kterou nebude možno splnit - viz současný stav soudního znalce.

Závěrem: Je na zvážení, jakou má sbírka cenu - zdali je člověk ochoten zaplatit za to, že bude pojištěna (a na jaká rizika), a zdali se domluví s pojišťovnou na (třeba i individuálních) podmínkách. V současné době bych se zkusil domluvit na tom, že soudní znalec, který by sbírku ocenil, v našich podmínkách není (exituje v zahraničí?) a navrhnul jiné řešení ocenění - viz výše. Také bych pouvažoval  nad tím, kolik peněz jsem ochoten za pojištění zaplatit. Výsledek může být překvapující každým směrem.

Já sám osobně jsem o podobné věci v průběhu posledních let asi 3x uvažoval, ale protože nejsem sběratel MISBů, tak v mém případě by šlo spíš o pojištění "stavebního materiálu" :-)

Ještě jiná by byla pojištění Lego dílů jako materiálu pro stavitele, který se tím živí - tam by to bylo asi jednodušší. Ale to, předpokládám, není přímo to, co jsi chtěl.

Tak to byl takový nástřel, co by se s tím mohlo dát dělat.

Rád se dozvím zkušenosti ostatních.

PS: v případě opravdu vzácných kousků, kterými bych se kochal  párkrát do roka bych zvážil i možnost pronájmu bankovní schránky.
Lust och fägring stor

otaznik

Citace od: yoshimaka kdy 26.07.2024, 08:57:31PS: v případě opravdu vzácných kousků, kterými bych se kochal  párkrát do roka bych zvážil i možnost pronájmu bankovní schránky.

Podle mého je utopie zaplatit tak velkou bankovní schránku, aby se tam vešlo byť jen několik stavebnic.