Technic Supercars

Založil Anatyt, 22.07.2024, 14:11:37

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Anatyt

Aký máte názor na tie Technic Supercars? Teraz vyšli nejaké porovnania doposiaľ vydaných 5 kusov, ale neviem čo si mám o tom myslieť a zjavne nie som vo svete sám. ;)

Hlavné výčitky idú k tomu, či je to vhodná séria práve pre Technic. V mierke 1:8 by sa dizajn dal už oveľa elegantnejšie spracovať z klasických Lego kociek a podstata Technicu - funkčnosť - je tu neviditeľná. Počas stavby síce človek vidí ako čo funguje, ale pri hotovom modeli väčšinou už funkcie nevidno. V konečnom dôsledku sú z toho len poličkové modely každý v hodnote 450 EUR.

Tomik

Já mám ve sbírce všechny s výjimkou McLarena (ještě není v prodeji), nicméně postavil jsem zatím jen Porsche, zbytek čeká v krabicích. Podle mého názoru tato auta patří do řady LEGO Technic a upřímně si je moc nedokážu představit postavené z klasických kostek. Myslím, že při zachování měřítka 1:8 by modely postavené z klasických kostek byly příliš těžké, náchylnější na rozbití (hůře manipulovatelné), s méně funkcemi a rozhodně dražší.

Ano, funkčnost je hodně diskutabilní, zejména s ohledem na převodovku, nicméně oproti současnému průměrnému Technic setu (model auta se zatáčením a motorem s pohyblivými písty) jsou to pořád výjimečné stavebnice i po stránce funkcí (odpružení, zajímavé mechanismy pro otevírání dveří nebo vysouvání přítlačného křídla).

Jinak, stěžovat si na to, že se jedná jen o drahé poličkové modely, je podle mě irelevantní. Nalijme si čistého vína - který z velkých modelů s cenovkou nad 10 tisíc Kč (400 Eur), je vhodný k čemukoliv jinému? Kolik z vás si bude hrát s UCS AT-AT za 20 tisíc Kč? To jednou postavíte, dáte na polici a necháte na to zvolna sedat prach. V čem je tedy rozdíl oproti Technic autům v měřítku 1:8? Ta se dají alespoň snadno přenášet z místa na místo v jednom kuse...
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

mesje

nikdy som tieto auta nepovazoval za vhodne do technic sveta - ani v tejto velkej mierke nezobrazuju idealne svoju predlohu, vadia mi tie "diery" v kapote a absencia skiel. Ovela lepsie su tie auta spravene v creator expert, hoci su mensie...
do technicu ma ist "tazka" technika, plna motorov, piestov, funkcnosti... to ze sa tam v tych autach nejaky motor hybe, to nie je bohvieaka funkcnost na technic. A uz vobec to nezodpoveda cene- 450 eur je proste prilis vela pre model, ktory nie je dokonaly, nema motory, ziadnu funkcnost, ani len nebeha na dialkove ovladanie... za 450 eur sa proste caka model napchaty technikou... a polickove modely maju byt v icons...
maximalne zvladnem tu novu seriu land rover, mercedes, v ramci SUV su tie modely vernejsie, a aj cena je normalna - o polku mensia ako supercars...

peter

Pro mě to jsou nezajímavé modely a jak píšeš, jen poličkové lapače, takže nemám ani jeden :P
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Michal Moučka

Já mám akorát Lambo, je hezké, příjemná stavba, ale jinak krom vystavení je k ničemu. Já jsem převážně milovník velikých funkčních techniců, tak ho možná jednou pošlu dál. Beru to jako zkušenost s něčím trochu jiným. 

Skyrider

Taky se přidám k diskuzi  :D .
Mám doma zatím akorát Ferrari Daytonu. A musím říct, že když jsem si model koupil a viděl na živo, tak jsem byl trochu zklamaný. Přiznám se, že za tu cenu jsem čekal něco víc ( i když jsem před koupí věděl do čeho jdu, a nečekal jsem, že to bude model nabušený elektronikou...). Přijde mi, že auto se dalo trochu lépe zpracovat. Jak již bylo řečeno, tak mi vadí díry různě po modelu a také různě barevné dílky, převážně modré technic piny, ale tomu se zřejmě u LEGO® Technic modelů nedá vyhnout. Dále co mě velice zklamalo, tak to že i když je auto postaveno z LEGO Technic dílků, tak není moc pevné  :-\  Když jej chytnu uprostřed jednou rukou, tak se model trochu prohne a také často upadává zadní část, která je postavena z klasických LEGO® platů. Opravit to sice není zas tak náročné, ale prostě u modelu za 11 399,- bych čekal, že všechny části budou držet pevně. Co je na modelu ale úžasné, tak v podstatě to, že na první pohled ,,praští'' každého do očí. Prostě skoro 60 centimetrové červené Ferrari zaujme každého. Když mám model někde vystavený, tak děti jsou z něj úplně unešené. I když jsem psal, že by model mohl být pevnější, tak se nebojím dát Ferrari dětem na hraní, aby si vyzkoušeli otevřít dveře, kapotu, nebo kryt motoru. Kdybych měl shrnout moje pocity z ceny modelu, tak mám pocit, že cena 11 399,- (kterou bude mít i McLaren) je hlavně za tu Excluzivitu: Nádherná krabice, s menšími krabičkami uvnitř, Precizně potištěné dílky s logem Ferrari a kola, která byla vydána jen pro tento jeden model.

milanv

Já o to úplně ztratil zájem hned poté, co jsem viděl naživo už to Porsche. Hodiny člověk staví jedinou zajímavou věc na tom, tj. převodovku, a ta pak zmizí v nitru stavby stejně jako jediný důkaz, že něco dělá, tj. ty hopsající axle. Pokud už bych nějaké velké auto chtěl, tak určitě Creator expert. Ale nakonec jsem si uvědomil to, co píše Tom: stejně i tak bych po prvním sestavení modelu nevěděl, co s tím. Je to už slepá ulička: příliš velké, drahé a vzácné stavebnice, aby je člověk rozpustil na díly, ale jinak co s nimi dělat?

Mimochodem, do plné podpory LBGT chybí už jen fialová, co?  >:D (doufám, že to JE sranda a že jsem ideologické oddělení právě nepodcenil)
Pán na Žlutém hradě

otaznik

Citace od: milanv kdy 23.07.2024, 22:44:26Je to už slepá ulička: příliš velké, drahé a vzácné stavebnice, aby je člověk rozpustil na díly, ale jinak co s nimi dělat?
Myslím, že na to koukáš moc ze svého pohledu. LEGO už dávno není pro mnoho lidí (a asi částečně i pro TLC samotné) o tom, že si postaví hlavní model, pak rozeberou postaví něco jiného, zase rozeberou atd. Spousta lidí si sety kupuje kvůli hlavnímu modelu a nemají zájem o další stavbu. Je pro ně zážitek si postavit to, co si koupili a pak si s tím čas od času "pohrát". Ve svém okolí mám hned několik takových lidí - nejsou to stavitelé, ale LEGO mají rádi, takže si čas od času koupí set, který je zaujme (většinou právě velký a drahý) a jeden víkend u toho zrelaxují a jsou spokojení. Podle mě i TLC některé sety s tímto záměrem připravuje.
A to, že ty nebo já k LEGU přistupujeme jinak, na věci nic nemění.

milanv

Citace od: otaznik kdy 24.07.2024, 11:38:59Myslím, že na to koukáš moc ze svého pohledu.
No jasně, to byl účel - byla otázka na osobní názor.

Takže naprosto souhlasím a klidně ještě zdůrazním, že toto je jen a pouze můj osobní pohled a taky můj osobní problém :) Jednou emoce převládnou, celou hromadu setů vezmu a rozpustím do dílů komplet... Mě prostě ničí koukat na stavebnici, se kterou si nelze/nesmí stavět. Stejně jako jsem svého času vytočil jisté sběratele starých fotoaparátů, že jsem "ten nedotknutelný vzácný kousek" vzal a rozebral - z jeho pohledu barbarství, z mého pohledu je barbarství jeho sbírka na poličce. Proč? Protože ta moje Flexareta za pár týdnů mé práce nejenže začala fungovat a nafotil jsem s ní pár filmů, ale hlavně já jsem se díky tomu spoustu naučil, posbíral materiály, které málokdo má, našel kontakty na úžasné lidičky apod.

Proto obdivuju lidi, kteří mají muzeum typu "snažím se ty věci opravit a rozchodit". Naštěstí jich přibývá - je to radost!
Pán na Žlutém hradě

mesje

Citace od: otaznik kdy 24.07.2024, 11:38:59Spousta lidí si sety kupuje kvůli hlavnímu modelu a nemají zájem o další stavbu. Je pro ně zážitek si postavit to, co si koupili a pak si s tím čas od času "pohrát". Ve svém okolí mám hned několik takových lidí - nejsou to stavitelé, ale LEGO mají rádi, takže si čas od času koupí set, který je zaujme (většinou právě velký a drahý) a jeden víkend u toho zrelaxují a jsou spokojení. Podle mě i TLC některé sety s tímto záměrem připravuje.

myslim ze toto je zaklad celej filozofie lega za poslednych 30 rokov... volakedy bolo len par tem, zakladne kocky, len obcas "divny" dielik -  ako decku sa mi nepacilo, ked zacali pribudat nove jednorazove diely typu predok lietadla, lebo sa z toho nic ine nedalo postavit... postupne zacali miznut tie sety typu 7 v 1 + motory, z coho sa dalo vyblbnut do nekonecna... zacali pribudat jednorazove modely, dieliky, a cele nove rady... naco je niekomu stavat raketu zo city modelu alebo ponorku z creator sady, ked ma stovky SW rakiet a k tomu kopu skvelych figov... a tak je to so vsetkymi temami... ludia stracaju zrucnosti i fantaziu, zaroven je velka konkurencia, tak TLG kraca s dobou a ponuka sety na mieru... asi to bolo predtym lepsie, ked muselo byt decko zrucnejsie, ale s tym sa uz nic neurobi, vyvoj sa neda vratit... a vela suviselo aj s nedostupnostou lega u nas - proste som nemal sancu mat lod z pirates, tak som si ju musel vymysliet...

Colonel32

Citace od: mesje kdy 25.07.2024, 01:45:19ako decku sa mi nepacilo, ked zacali pribudat nove jednorazove diely typu predok lietadla, lebo sa z toho nic ine nedalo postavit...

Na tom samém diskusím fóru, o vlákno vedle:

Citace od: Hacislav kdy 25.07.2024, 00:15:05Mám taky jeden typ na využití kufříků...

Že by problém nebyl ani tak v tom, že Lego vyrábí díly "na jedno použití" jako spíš v tom, že Mesjeho mnohem více baví si stěžovat, než stavět?

mesje

Citace od: Colonel32 kdy 25.07.2024, 12:53:12Že by problém nebyl ani tak v tom, že Lego vyrábí díly "na jedno použití" jako spíš v tom, že Mesjeho mnohem více baví si stěžovat, než stavět?

Ozaj k veci prispevok...

VukGratic

Citace od: Anatyt kdy 22.07.2024, 14:11:37Aký máte názor na tie Technic Supercars? Teraz vyšli nejaké porovnania doposiaľ vydaných 5 kusov, ale neviem čo si mám o tom myslieť a zjavne nie som vo svete sám. ;)zahranicnekasinapreslovakov.com

Hlavné výčitky idú k tomu, či je to vhodná séria práve pre Technic. V mierke 1:8 by sa dizajn dal už oveľa elegantnejšie spracovať z klasických Lego kociek a podstata Technicu - funkčnosť - je tu neviditeľná. Počas stavby síce človek vidí ako čo funguje, ale pri hotovom modeli väčšinou už funkcie nevidno. V konečnom dôsledku sú z toho len poličkové modely každý v hodnote 450 EUR.

Skvělá mini kolekce!  8)