Jak roztřídit tisíce kostek do setů?

Založil ciernye, 31.07.2024, 22:46:09

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

ciernye

Mám hromadu kostek ze setů, které vlastním (bavíme se o desítkách setů). Potřeboval bych tuhle hromadu přiřadit co nejjednodušším způsobem k těm konkrétním vlastněným setům.
Ručně to je nekončící práce.
Zkoušel jsem různé aplikace např. brickognize nebo bricksee apod. Žádná ale nesplňuje co mi přijde jako nejrozumější cesta, tedy
1) nafotit kostku
2) automaticky ji identifikovat (tohle umí dobře brickognize, naopak bricksee selhává na celé čáře)
3) přiřadit ke konkrétním setům (umí kombinace brickognize - bricklink)
4) ale z těch setů vybrat jen ty, které mám (a tady všechny apky co jsem zkoušel selhávají)
Lze samozřejmě přiřazovat do setů ručně, ale to je časově dost náročná práce.

A tedy otázka: Máte někdo zkušenost s nějakou aplikací, která by uměla ideálně celou sekvenci těch čtyř kroků? Nebo máte z vaší zkušenosti doporučení na nějaký efektivní postup jak se z hromady kostek dostat zpátky k setům?

Předem díky! Zkoušel jsem projít forum, ale uvedené téma jsem nedohledal. Pokud náhodou už tohle někdo řešil (to se muselo řešit, ne?) tak prosím o odkaz... Díky.

Colonel32

Zásadní otázka - vy víte jaké sety tam mají být? (protože od nich máte plánky a krabice) Nebo je to hromada bez návodů, ve které něco je, a vy se snažíte nejdřív zjistit, co tam vlastně vůbec je?

ciernye

jj mám návody, vím jaké to jsou sety - a potřebuji přiřadit kostky k těm setům co k nim mám návody

Colonel32

Pak se obávám, že pokud je potřeba kostky tak jako tak fyzicky přiřadit k setům, ve finále bude nejjednodušší pečlivě roztřídit kostky podle typu a barvy (přednost má třídění podle typu, protože je vždycky jednodušší najít zelený plate 1x2 na hromadě plate 1x2, než najít zelený plate 1x2 na hromadě zelených), vzít inventáře setů podle Bricklinku a pak prostě jet podle seznamu dílů, a tahat díly z kastlíků.

Žádnou takovou appku jsem nikdy nepoužíval a ani si nedokážu úplně představit, jak by mohla pomoct, mimo toho, že by pomohla identifikovat obskurní díly, co přesně je to zač.

ciernye

Děkuji za odpověď.
Jak jsem psal, apky na tohle existují: umí poznat kostku (spolehlivě), umí ji přiřadit k setům (např. černá plate 1x12 je součástí 240 setů dle bricklinku), ale to je velmi široké zadání pro efektivní práci. Potřeboval bych - ale je možné že to nejde - ten poslední krok, přiřadit identifikovanou kostku k setům KTERÉ MÁM VE SBÍRCE.

Postup který navrhujete je ze začátku dost časově náročný - prostě ty tisíce roztřídit, a pak jet set po setu a dohledávat z jednotlivých hromad ty kostky... Taky to jde  :-[ ale doufal jsem v něco co mi nezabere měsíce  ;D

Moc díky!

otaznik

"Linka na automatické třídění a následné rozmístění dílů k definovaným setům" bude podle mého,tak aby byla spolehlivá, mnohem dražší, než cena "několika desítek" setů.
V tomto případě nemá smysl nic jiného, než ruční práce. A pokud to dělat nechceš, můžeš někomu zaplatit nebo to celé prodat jako "balík kostek" - kiloware.

Colonel32

Já asi pořád nechápu, jak by to pomohlo.

Předpokládejme hippotetickou situaci, kdy hromada je tvořená pouze dvěma sety. Celá hromada je skrze tuto appku proskenována a díly jeden po druhé rozděleny na 4 hromádky:
- může být pouze v setu A
- může být pouze v setu B
- může být jak v setu A, tak v setu B
- nepatří ani do jednoho setu a na hromadu se zatoulal omylem.
A pak budete třetí hromádku stejně muset roztřídit mezi modely A a B podle toho, kolikrát se ten díl má v daném setu nacházet. Nebo jakože by si ta appka pamatovala i kolikrát to kam patří a kolikrát už se to tam dalo? Takže prvních 16 ks plate 1x2 black by šlo na hromádku setu A a posledních 7 do setu B?

fulda

Citace od: otaznik kdy 01.08.2024, 11:39:45"Linka na automatické třídění a následné rozmístění dílů k definovaným setům" bude podle mého,tak aby byla spolehlivá, mnohem dražší, než cena "několika desítek" setů.
Ale zase si to dovedu představit, jako docela hezké zadání pro nějakou studentskou práci na vysoké škole. Zejména pro takové obory jako počítačové vidění a podobně.
Má to ten nedostatek, že se výsledek dostaví za půl roku nejdříve.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

ciernye

Děkuji všem příspěvkům, nicméně jen návrh na poctivou ruční práci trefuje moji potřebu  ;D
Zkusím to ještě jednou vysvětlit a pak se pustím do přehrabování těch hromad (žádný prodej se nekoná  ::) )
Mohu mít dva postupy:
1) Mám identifikovanou kostku, vím přesně jaká to je (vyndám ji z té hromady). Potřebuji ji přiřadit do konkrétního setu. Tedy musím si projít těch několik desítek návodů, až natrefím na ten správný set, hodím na hromádku konkrétního setu a jdu na další kostku.
2) Jdu opačně. Roztřídím celou velkou hromadu kostek (případně část, ať se tím neudávím, podle doporučení od @Colonel32 ) a pak si vezmu návod prvního setu a z roztříděné hromady přiřazuji.

Obě varianty obsahují fakt hodně té poctivé ruční práce :))

Tak jsem doufal, že když existuje dtb "který set obsahuje jaké kostky a opačně, která kostka je součástí jakého setu" (to umí zmíněný bricklink), tak existuje někde něco, co ten výběr setů umí zúžit. Tedy "která kostka je součástí mého seznamu setů". Ale asi doufám zbytečně, jdu třídit  ;D

Ještě jednou díky přispěvatelům, kdyby se objevil ještě nějaký nápad sem s ním, jinak i jen přemýšlení spolu s vámi mi pomohlo.

otaznik

Rozhodně doporučuji rozdělit kostky podle typu (brick, plate, liftarm atd.), pokud je něčeho opravdu hodně, tak i podle poddruhu (brick, brick modified, brick round) a pokud je něčeho stále hodně, tak až na jednotlivé tvary (plate 1 x 2, plate 1 x 3).
Potom vezmu NB nebo vytištěný seznam dílů daného setu, připravím si pytlíček a podle seznamu začnu kompletovat set po setu.
Začal bych malými sety, tam je větší pravděpodobnost, že budou komplet a také budeš mít lepší pocit, že to odsýpá. :-)

Colonel32

Ještě doporučení, alespoň pokud jde o mojí zkušenost, to třídění je po duševní stránce překvapivě náročná a vyčerpávající činnost, paradoxně ale platí pravidlo 80/20, tedy že 80 procent duševní zátěže vygeneruje 20 procent dílů, a to jsou specifické díly, u kterých se přemýšlí, jak je zařadit. Mnohem efektivnější než hned třídit každý díl do finálního kastlíku je využívat algoritmus v angličtině označovaný Bucket Sort (česky Přihrádkové řazení viz wiki: https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99ihr%C3%A1dkov%C3%A9_%C5%99azen%C3%AD, ale v životě jsem to nikoho neslyšel použít), které zefektivňuje proces třídění tím, že třídění proběhne vícekrát. Nejdřív provést základní třídění podle typu dílu, na hromádky jako jsou brick, plate, tile, technic, minifig body part, minifig accessory atd. A pak je důležité mít ještě jednu hromádky a tam házet vše, co na první dobrou "nevím jak zařadit". Po tomhle roztřídění pak provést sekundární roztřídění jednotlivých hromádek, pokud je samotná hromádka tak velká, že v ní není možné jakýkoli díl najít "v podstatě okamžitě". Zpětně se pak dá vrátit i k hromádce "nevím jak zařadit", když se tam pak sejde více podobných dílů, nebo třeba s jednodenním odstupem - protoze mozek přes noc udělá spoustu práce na pozadí (procesuje zážitky daného dne) a to co člověk jeden den nevěděl může druhý den najednou považovat za naprosto jasné.

yoshimaka

Citace od: Colonel32 kdy 01.08.2024, 21:55:03Mnohem efektivnější než hned třídit každý díl do finálního kastlíku je využívat algoritmus v angličtině označovaný Bucket Sort (česky Přihrádkové řazení viz wiki: https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99ihr%C3%A1dkov%C3%A9_%C5%99azen%C3%AD, ale v životě jsem to nikoho neslyšel použít), které zefektivňuje proces třídění tím, že třídění proběhne vícekrát. Nejdřív provést základní třídění podle typu dílu, na hromádky jako jsou brick, plate, tile, technic, minifig body part, minifig accessory atd. A pak je důležité mít ještě jednu hromádky a tam házet vše, co na první dobrou "nevím jak zařadit". ....

Takhle třídím dílky už dlouhá léta a mám s tím vynikající zkušenosti. Pravda, teď už vím, co kam zařadit, do které přihrádky a kastlíku (a občas si vzpomenu, kam to hledat :-)) Poprvé je to vždy těžké, pak už člověk ví...
Lust och fägring stor

milanv

Citace od: ciernye kdy 01.08.2024, 20:39:59Tak jsem doufal, že když existuje dtb "který set obsahuje jaké kostky a opačně, která kostka je součástí jakého setu" (to umí zmíněný bricklink), tak existuje někde něco, co ten výběr setů umí zúžit. Tedy "která kostka je součástí mého seznamu setů". Ale asi doufám zbytečně, jdu třídit  ;D
Počkej, to opravdu existuje a je to i oficiálně free. Jmenuje se to  https://rebrickable.com/
Pro tvou potřebu by to myslím fungovalo nejjednodušeji takto:
* založíš si konto
* v něm si zadáš svou sbírku, tj. seznam setů
* pak si vyjedeš seznam kostek, u každé budeš mít, kolikrát ji máš v součtu a v jakých setech

Pak už můžeš každou kostku v reálu vzít a budeš vědět, do krabice pro jaký set ji dát a kolikrát, tj. že např. poté, co jsi tuhle červenou kostku sem dal už 4x, tak další mají jít do přihrádky pro jiný set 2x a zbytek do přihrádky pro set třetí.

Jestli tohle pomohlo, tak jsem rád - ruční práce se úplně nezbavíš, ale mělo by tě to významně urychlit.
Pán na Žlutém hradě

ciernye

@milanv velké a vřelé díky! Tohle je přesně ta funkcionalita co jsem hledal. Tak po prvních deseti minutách to vypadá, že to je přesně ono!
Cílem nebylo zbavit se ruční práce, to je jasné, že to nepůjde, ale trošku si ji usnadnit..
Ještě jednou díky!

milanv

Super, že pomohlo. Pak dej vědět, jak jsi dopadl :)
Pán na Žlutém hradě