Jak je to s cenami licencovaných setů

Založil Tomik, 07.06.2017, 10:21:53

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Tomik

Včera jsem našel na bricksetu odkaz na video od JANGBRiCKS, ve kterém se srovnává průměrná cena za kostku (doporučená cena setu dělená počtem dílů setu) u jednotlivých tématických řad LEGO za poslední 4 roky (2014 až současnost). Zaměřuje se zejména na rozdíly mezi licencovanými (např. Star Wars, Disney, DC, Marvel) a nelicencovanými řadami (např. City, Technic, Creator, Friends) a použil k tomu kompletní data z Bricksetu. Robotické (např. Mindstorms) a edukační sady (vše co je označeno LEGO Education) jsou ze srovnávání vyloučeny.

Odkaz na video v angličtině je zde: https://www.youtube.com/watch?v=c5O2TPt6Oqc

Pro ty, kteří angličtinu neovládají, vypíchnu pár nejzajímavějších zjištění:

• Pokud se udělá průměrná cena za kostku ze všech licencovaných setů, tak je jen o cca 5% vyšší než ta samá průměrná cena za kostku u všech nelicencovaných setů, tj. lze říci, že v průměru jsou všechny sety oceňované shodně a licence mají jen malý vliv na cenu setu.
  • Řada s nejvyšší cenou za kostku je překvapivě City, a to dokonce o cca 30% ve srovnání s průměrem ze všech ostatních řad dohromady včetně Star Wars apod. Vysvětlení tohoto paradoxu je celkem jednoduché - sety LEGO City obsahují největší koncentraci velkých až obřích dílů jako jsou trupy lodí, panely, kabiny letadel apod.
  • Mezi licencovanými sety je nejvyšší cena za kostku u Star Wars, kde je cena za kostku cca o 10% vyšší v porovnání s průměrem ze všech ostatních licencovaných setů dohromady.

Samozřejmě připouštím, že cena za kostku není tím nejideálnějším srovnávacím parametrem, protože třeba sety z řady Star Wars obsahují relativně hodně dílů, které jsou spíše menší, a oproti tomu zase City má sice méně dílů, ale o to větších. Každopádně mi to připomnělo loňskou bouřlivou debatu ohledně ceny LEGO Technic Porsche 911...
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

ThomasMorta

Koukal jsem na to video a nechci být vyloženě v opozici, ale napadá mě hromada faktorů, které mohou být zkreslující a chtělo by to ověřit, než to někdo začne prohlašovat za tvrdá data:

a) intuice tvrdí, že by cena měla být obecně lepší u větších setů, nezávisle na řadě; licencované řady často nemají nejmenší velikosti setů a začínají až u středních setů okolo pětistovky, naopak CITY má hromadu setů v nejnižších dvou kategoriích, dostatek na to, aby mohli zhoršit průměr celé řady, pokud je intuice správná, proto bych navrhoval předem rozdělit sety do většího počtu kategorií podle velikosti - přeci jen ty menší mívají fixní cenu a velmi pohyblivý počet dílků.

b) nejsem si jistý, jestli JANGBRiCKS důsledně vyřadil ze statistiky všechny sety s elektronikou, zejména vlaky.

c) čistě pro jistotu by to chtělo udělat kromě celkové statistiky i statistiku pro každý rok zvlášť, abychom vyloučili ovlivnění plošnou úpravou cen

d) jako alternativní hodnotu bych asi zkusil počítat hodnotu gramu kostky, tedy cenu bych dělil součinem počtu kostek a celkové váhy kostek podle seznamu kostek

A ano, uvědomuji si, že tohle už je seriózní statistický výzkum, který by si někdo nechal draze zaplatit, pokud by to bylo děláno komerčně - na druhou stranu statistika je taky oblast matematiky, kde se dělají nejsnadněji chyby, respektive zkreslující faktory mohou být obrovské a to, co JANGBRiGSově statistice chybí je nějaká kvantifikace nepřesnosti měření, která se může (ale nemusí) ukázat fatální - u hrubých statistik není problém navrhnout metodu tak, že odchylky budou vyšší než rozdíly v naměřených hodnotách a pak je vypovídající hodnota takové statistiky mizivá.
Jsem AFOL a miluju řadu Nexo Knights!
Diskuse o Nexo Knights: NEXO KNIGHTS :: vlastní tvorba, modifikace, sbírky... :: Galerie mojí tvorby (hostováno na Rajce.cz)

otaznik

To porovnání je zavádějící. Licence navýší cenu setu o cca 20% (bohužel už si přesně nepamatuji číslo). Každá licence také stojí (trochu) jinak.