Pohon přední nápravy

Založil pulpy, 20.05.2017, 13:29:24

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

pulpy

Ahoj stavitelé. Potřeboval bych se s Vámi poradit nad konstrukcí pohonu přední nápravy. Při použítí CV jointů mi při krajním rejdu CV jointy škubou a kroutící moment přenášený na kolo není rovnoměrný. Mám něco blbě v konstrukci nebo jde o vlastnost této kombinace dílků? Díky za radu.
Honza

Měch

Konstrukce je v pohodě, ale CV jointy nedovolují zatočení do takové úhlu jaký ty potřebuješ. Je to asi jenom 30°na každou stranu. Kardan naproti tomu dá až 45°
Řešení je na tobě co se ti bude víc hodit...Pro malé autíčko bych se s tím smířil a omezil rejd kol aby to nehnali přes krajní polohu. Druhá možnost je to nahradit kardanem, ale pak to bude o dost větší (pokud používáš velké pneu, není problém). Poslední možnost je se na přední náhon vykašlat a uvidíš jak to bude jezdit. Já osobně stavím 4x4 až když chci jezdit venku.

Snad jsem ti trochu pomohl ;)
Fotky
Videa Zlobři nejsou jako DORTY !!!

pulpy

Ahoj, dík za komentář. Nápravu s kardanem jsem už stavěl, ale nelíbila se mi mohutnost konstrukce. Proto jsem chtěl zkusit CV joint v kombinaci s rameny s pouzdry na kulové čepy, kde se celá sestava do značné míry podobá reálnému automobilu (pominu-li zavěšení McPherson) a hlavně je kompaktní. Omezím rejd a zdvih tlumičů a uvidím, jak to bude chodit. Díky a přeju všem co nejlepší MOCy.
Honza

thenevsova36

Nerovnoměrný chod ale bude vždy. Při použití jakékoliv kloubové spojky (mimochodem kardan znamená dvojice kloubových spojek, nikoliv to čemu tak většina lidí říká) totiž už z pricipu jejich funkce dochází ke kolísání úhlových rychlostí hřídelů, takže toho se nezbavíš, čím větší bude rejd, tím méně rovnoměrný chod bude.  :)

pulpy

Ahoj, díky za komentář, nicméně jev který zmiňuješ se dá kompenzovat použitím dvou kloubů ve stejném postavení na jedné hřídeli. Dva CV jointy za sebou (jeden za diferenciálem a druhý před nábojem kola) tuto kompenzaci splňují, když jsou vůči sobě ve shodné poloze.
Problém, který trápil mě, byl geometrický limit CV jointu, který neumožňuje takové vytočení náboje kola, jako když použiješ kardan (universal joint). Prostě to pouzdro CV jointu při větším vybočení nemá udělanou geometrii tak, aby hladce nechalo klouznout unašeče samotného kloubu.
Honza

pulpy

Jo a ještě jedna poznámka: CV joint by měl imitovat homokinetický kloub, nemýlím-li se, přičemž u homokinetického kloubu (typicky s kuličkovou klecí) je přenos úhlových rychlostí mezi hnací a hnanou hřídelí rovnoměrný, bez úhlového rozdílu. Lego je samozřejmě hračka, takže přenos kroutícího momentu mezi hřídelemi při použití CV jointu nebude naprosto ideální, ale rozhodně to bude lepší, než s jedním kardanem. Pokud se mýlím, tak mi to prosím vyvraťte. Technicu zdar!
Honza

thenevsova36

To je pravda že dvojice vyrovná toto kolísání, ale pouze u dvou rovnoběžných hřídelí (tzn. pokud mají obě spojky stejný úhel náklonu, pouze navzájem opačným směrem). Máš pravdu že kolísání nebude když ti to bude pružit nahoru-dolu při rovných kolech, jenomže když zatočíš kola tak už rovnoběžné nejsou, protože se natáčí pouze jedna spojka (ta u náboje kola). Bylo to myšleno na ten "kardan", já CV joint neznám, tak nové Lego dílky nemám, takže s tím nemám zkušenosti. Ale jak píšeš, je to jenom Lego "hračka".  :)

HD

CV (constant velocity?) by měl omezeně simulovat tradiční homokinetický kloub; mnohem blíže má však ke konstrukčnímu řešení, které tento spojovací prvek využívají např., co vím, RC modely.

Pokud Vás zajímá přehled mojí tvorby, následujte link na rozcestník:
https://linktr.ee/horcikdesigns