Náhrada úkosového ozubeného kola (bevel gear)

Založil Tomik, 06.10.2016, 10:14:52

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Tomik

Chtěl bych se zeptat, jestli má někdo nějaký nápad, jak vytvořit převod s otočením hnané osy o 90° bez použití úkosových ozubených kol (bevel gear) nebo korunového ozubeného kola (crown gear)? Mám na mysli takovýto jednoduchý převod:

Chci postavit altenativní model ze setu 42036 (motorka), který nemá ani jedno úkosové ozubené kolo, a potřeboval bych tam udělat převod, který mi hnanou osu od kol převede do kolmého směru.
Díky
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

Foton

Obávám se že z těch dílů toho setu tam nic nevytvoříš. Jinak by šly dva kardany za sebou nebo 2x http://brickset.com/parts/4203493 .
Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

milanv

Jestli jsem to dobře pochopil, tak ta otázka zní ve skutečnosti trochu jinak: ne "bez pomoci bevel kol", ale "s pomocí součástek setu 42036". Je to tak? Protože obecně bych věděl několik řešení:

• knob wheel
  • šnek (s Gear8 je to jen 1:8 )
  • vlastní kola z 44374 nebo dvou 32056 nebo dvou 32124
  • možná nějaké další vrtule; kdyby šla i 6041 (nutno vyzkoušet), tak by to bylo příjemně maličké

Samozřejmě všechny ty "převody" mají nějaké mouchy: buď moc vaklají nebo nepřenesou velkou sílu (nebo obojí). Záleží, co potřebuješ.

P.S.: A to jsem ještě nekoukal do Sarielovy knihy...
Pán na Žlutém hradě

papluh

Záleží ako plynulý má byť ten pohyb, jedine ma napadlo takéto "brnkátko" s 1:8 prevodom

peter

Citace od: Foton kdy 06.10.2016, 11:34:34Obávám se že z těch dílů toho setu tam nic nevytvoříš.

Ano mám stejný názor. Každopádně netuším co stavíš a jak to má být velké a co se má tím převodem pohánět, ale set dvě varianty nabízí. Jak už bylo zmíněno, tak se dají použít ona vlastní motorková kola a nebo, pokud opět není potřeba velký moment, tak použít tu "Red Hose, Soft Axle 12" a využít ji jako bovden.
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

milanv

Ještě mě napadly tyhle dva principy pomocí tyček nějakého typu: axle, pin... Ale předesílám, že přímo takto jak je to na obrázcích, to nefunguje. Je to jen ukázka principu, co myslím, je to potřeba dotáhnout. Osobně si myslím, že ten s křížem je slepá ulička, ale ten s modrými axlepiny by měl fungovat a stačí vymyslet, na co to nasadit s větším rozestupem.
Pán na Žlutém hradě

Tomik

Díky za návrhy. V prvním příspěvku jsem to asi nepopsal dost dobře, takže ve skutečnosti potřebuju ten převod udělat pouze z dílů setu 42036. O knob wheelech a kardanech vím, ale ty v tom setu také nejsou. Přemíšlel jsem o té flex alxe, ale nenapadlo mě, jak jí dost pevně uchytit, aby se neprotáčela a neožvýkavaly se její konce.

Z diskuse na eurobricks mi zatím nejlépe vychází toto řešení:

Hodlám to použít pro převod od kol k fake motoru, takže tam nebude ani nijak závratná síla.
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

milanv

Jo, to je přesně, co jsem navrhoval - ten "můj modrý převod" se zvětšeným poloměrem, aby se ty piny vyhnuly.

Škoda, že v tom setu nejsou "pinbary". Mám pocit, že je LEGO cpe poslední dobou úplně do všeho, snad i do Friends. A když je člověk zrovna potřebuje, tak nic. S těmi by to totiž pravděpodobně šlo i s tím menším poloměrem.
Pán na Žlutém hradě