(vlastní) Tříkolka

Založil Engine, 05.12.2015, 17:44:36

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Engine

Rád bych se vám pochlubil mojí tříkolkou. Sice jsem jí postavil už loňskou zimu, no lepší jí ukázat pozdě než nikdy. Úkolem bylo postavit co nejrychlejší a nejovladatelnější vozidlo z dílů které mám. Hlavním "dárcem" dílů byl set od Ježíška, Volvo nakladač. No prostě jsem chtěl hrát s autíčkem na dálkové ovládání ;D

Přední náprava je zakloněná pro lepší stabilitu řízení, má Ackermanovu geometrii řízení a uložení os předních kol pro co nejmenší tření. Nevýhodou přední nápravy je malá rozbíhavost kol. Radši bych malou sbíhavost, ale i tak to fungovalo dobře a kola se z os nesvlékala.

Naopak zadní část je snad nejjednodušší co mohla. Jedno kolo jsem použil, abych nemusel řešit diferenciál. A zároveň jsem ušetřil velkou hmotnost, protože to jedno kolo je hrozně těžký v porovnání se zbytkem auta.

Design zbytku auta je "šit". Vše bylo podřízeno jednoduchosti a funkci. Tzn: co nejnižší hmotnost a těžiště. Pro zajímavost, první verze měla battery box svisle a vysoko. No a při couvání (kdy př. náprava je zakloněná na špatnou stranu) se auto tak rozkmitalo, že bych tomu ani nevěřil.

Jízdní vlastnosti byly nad očekávání. Ovladatelnost byla suprová. Sílu na menší nerovnosti do kopce taky mělo. Rychlost po rovině na asfaltu odpovídala rychlejší chůzi. Na ježdění po pokoji bylo až moc rychlé. To už bylo lepší sundat pneumatiky a jezdit bokem ;D

Řekl bych, že líp to postavit už neumím. Možností by bylo použít V2 přijímač a dva L motory. Nebo Buggy motory. Ale to už bych byl cenově někde jinde.

Další foto vozidla + ergonomické úpravy ovladače je zde.