Vláčkosady - čím se liší

Založil Ženušík, 22.08.2013, 08:09:55

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Ženušík

Ahoj, nikde jsem to nenašla, tak řada dotazů:
Budeme pořizovat ke 2. narozeninám první vláčkosadu, ruční Vláček v ZOO měl mega úspěch :)
Pokud budou mé některé úvahy špatné, tak mi je prosím opravte.

O intelli mašinkách jsem si načetla dost, princip chápu, ale mám pocit, že bych musela sehnat sadu 3335, což normální eshopovou cestou asi nejde (budou kupovat babičky, tak to musí být sehnatelné jednoduše) a nebo po kouskách v bazaru, což je pro ně jako koupě jeté hračky neakceptovatelné.

Současné běžně sehnatelné sady 10507, 10508, 5608, 5609 obsahují jen "hloupé" bateriové mašinky, které jediné, co dělají, tak houkají normálně a při tankování. (Mám pravdu?) Tudíž je v podstatě jedno, kterou sadu koupím, protože kromě benzínky jsou ty dopravníky, jeřáby a spol. jen hloupými kostkami, které ve vztahu k vláčku nedělají nic. Nebo je v některé sadě ještě nejaká inteligentní vychytávka?

Z finančního hlediska mi vychází pak strašně dobře rozšiřovací sada 10506, levněji než jednotlivé komponenty 2735, 2734, 3775.
Most se dá jako 3774 koupit zvlášť, takže se na něj nemusím ohlížet jako na součást de luxe sady. Ten přejezd v 10506 má fakt jen jednu závoru?

Koleje, výhybky apod. jsou plně kompatibilní, maximálně budu mít namíchané světlé a tmavé kousky. Jsou některé z těch věcí "chytré" ve vztahu k mašinkám? Kdesi jsem četla něco o přejezdu, že vlak staví, když jsou závory nahoře... Ovládací panel vpřed/stop/vzad funguje se všemi mašinkami nebo jen s intelli?

Jinak, pod čarou, jako dítě jsem měla spoustu Lega včetně tehdy ještě 12V vláčku, ten se středovou el. kolejí a vydržela u toho hodiny, tak těžko říct, zda budu mít nej radost já, tatínek nebo potomek.

Ženušík

Jo, ještě, nemáte spočítané, která sada vyjde tak finančně nejlíp, když bych brala, že ty malé budu po kouskách dokupovat na tu největší?

pryb

Citace od: Ženušík kdy 22.08.2013, 08:09:55
O intelli mašinkách jsem si načetla dost, princip chápu, ale mám pocit, že bych musela sehnat sadu 3335, což normální eshopovou cestou asi nejde (budou kupovat babičky, tak to musí být sehnatelné jednoduše) a nebo po kouskách v bazaru, což je pro ně jako koupě jeté hračky neakceptovatelné.
Ano, to je docela starý set. Sehnat se dá, nemam představu, nakolik jsou ty ceny adekvátní.
http://www.bricklink.com/search.asp?itemID=11504

Současné běžně sehnatelné sady 10507, 10508, 5608, 5609 obsahují jen "hloupé" bateriové mašinky, které jediné, co dělají, tak houkají normálně a při tankování. (Mám pravdu?)
Ty druhé dvě ano, ty první dvě neznám (ale asi taky ano). Nejsou "hloupé" úplně - po nárazu do překážky umí zastavit.

Ještě znám tuhle:
http://www.bricklink.com/catalogItem.asp?P=2961bc
Ze spoda má 2 tlačítka, které umí reagovat na přepínač na kolejích.
http://www.bricklink.com/catalogItem.asp?P=81917pb01
Jednu mám v nabídce na BL.

Koleje, výhybky apod. jsou plně kompatibilní, maximálně budu mít namíchané světlé a tmavé kousky.
Víceméně, šedé a černé koleje jsou různě dlouhé.

Jinak, pod čarou, jako dítě jsem měla spoustu Lega včetně tehdy ještě 12V vláčku, ten se středovou el. kolejí a vydržela u toho hodiny, tak těžko říct, zda budu mít nej radost já, tatínek nebo potomek.
Najít a zkompletovat, to je vzácnost!!!  :)
Aktuální projekt - třídička.
Youtube kanál

Darth

Máme jen set 3772, ale musím říct, že je úplně hloupý - jen jedno tlačítko na rozjezd vlaku, po nějaké době se sám zastaví, plus zvuk při čerpání paliva (zastrčení hadice do otvoru, jako že doplňování paliva). Ještě při zvednutí z kolejí (přestane tlak na kola) se zastaví a snad při nárazu na překážku. Předpokládám, že i novější sady v řadě duplo jsou neinteligentní a zvládají jen toto. Ovládání by muselo být IR a nic takového u novějších setů psané není (na rozdíl od City vlakových setů). Koleje jsou plastové, takže ani odtud ovládání nebude (regulace rychlosti, zastavení přes napájení přes koleje). Zastavení před přejezdem také nepředpokládám, vlak nemá jak zaregistrovat (je to jen motor napájený třemi tužkovými bateriemi a tlačítkem spuštění/zastavení).

Pokud chcete mít doma vlak s ovládáním, nebo pokročilejšími funkcemi, jedině starší (tj. špatně sehnatelný a dražší) inteli set, nebo to risknout s City setem (a počítat s častým opravováním rozpadlých mašinek).

Pozor na bezmotorové vlaky (cirkusový, ale i sety Mašinka Tomáš) - sice sednou na koleje, ale dítě si je musí pohánět samo.

Co se týká rozhodování o koupi jednoduchého setu plus dokupování částí vs. koupě velkého setu - to je na tobě. Obvykle koupě na části vyjde dráž, ale zase můžeš dětem udělat častější radost (rozšíření vždy potěší, následuje přestavba kolejiště a to také zabaví). Jen pozor na dostupnost různých součástí - třeba most jsem nikde nemohl sehnat, v žádné prodejně, navíc je docela drahý (přes 800 Kč) - ale na internetu sehnat jdou obvykle v pohodě (ale není to asi shánění pro babičky).

mirek

Zde jsem natočil instruktážní videa na DUPLO vlaky:

1)                http://www.youtube.com/watch?v=YT6PhK4ti_U&list=TLwRU9M3PaZuE

2)                http://www.youtube.com/watch?v=k-gSgD6lkgk

Ženušík

Najít a zkompletovat, to je vzácnost!!!  :)
[/quote]

Stačí zajít k našim, konkrétní skříňka s Legem, konkrétní krabice s vláčkem :) Foto zatím bohužel nemám, v té době ještě nebylo digifoto :) Jooooooo, to byly časy.

pryb

Citace od: Darth kdy 22.08.2013, 08:40:48
Pokud chcete mít doma vlak s ovládáním, nebo pokročilejšími funkcemi, jedině starší (tj. špatně sehnatelný a dražší) inteli set, nebo to risknout s City setem (a počítat s častým opravováním rozpadlých mašinek).

S tím riskováním bych to neviděl tak zle. Dvouletý dítě si s tim už dovede hrát velmi kultivovaně.
Aktuální projekt - třídička.
Youtube kanál

Darth

Citace od: pryb kdy 22.08.2013, 09:36:41
Citace od: Darth kdy 22.08.2013, 08:40:48

S tím riskováním bych to neviděl tak zle. Dvouletý dítě si s tim už dovede hrát velmi kultivovaně.

Ono stačí sundavání střechy pro umistění řidiče/pasažérů - občas při tom upadnou okna, boční sloupky. Tedy alespoň u aut. Hasiči, autobus, ale i třeba barák pana Krabse, ananas, u domečků každou chvíli jsou oholené stromy, upadlé veřejné osvědlení, apod. Nemyslel jsem to tak, že bude vláček rozebraný na prvočinitele, ale že se rozpadne něco, co dítě samo nespraví.

pasin11

Ano přejezd v 10506 má jen jednu závodu.
V setech duplo mašinek 5608,  5609 z minulého roku jsem se setkal s vláčky které se nevypínali při zvednutí z kolejí a při nárazu do překážky. O této funkci není ani zmínka v návodu. Stejné sety dříve vydané tuto funkci měli, což bylo v návodu uvedeno. Dle krabice nelze asi poznat jaká verze vlaku je součástí balení. Sety 10507, 10508 tuto funkci pravděpodobně taky nemají. Alespoň v návodu o ní není zmíňka.

Neřád :-)

zdravím máme vláčku hafo ale není nad

Lego Duplo Intelli 3325
k tomu máme Lego 3327 Nádraží Intelli a LEGO 3326 Intelli-Train Cargo
+ dalsi vagonky

máme i další mašinky ale jsou stále zaparkované v garáži prejt je snímá nuda
bohuzel není moc možné provozovat najednou protože starší typy mašinek
blbe reaguji na Nové kameny od Intel li mašinky

pokud plánuje nakup
Lego 3334 tunel tak k tomu koupit rovnou velkou desku , bohuzel tolerance na projeti vagonku
je dost mala takže stačí Mali pohyb Dítěte u koleji a vagon se kousne prim vjezdu

jinak sada LEGO Duplo 10506 Koleje, výhybky a přejezd
je úplné super sám sem ji nadavno kupoval na legeniu kdy cena byla pod bazarovýma