9473 - Mines of Moria

Založil Póža, 26.07.2012, 13:12:21

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Póža

Set: 9469 Mines of Moria
Počet dílů: 776
Počet minifigů: 6 (+ 2kostlivci a jeskynní obr)
Cena: 1999,-

Splnil se mi můj dětský sen. Před deseti lety byl Pán Prstenů můj denní chléb. Miluji veledílo, které velectěný pan Tolkien stvořil. Co jsem se nadoufal, aby lego splnilo mé přání a začalo vyrábět řadu Pána prstenů. Dlouho jsem čekal, ale čekání se vyplatilo. Rozhodl jsem se, že letošní šeď v podobě SW setů (ty co mě lákaly jsem si koupil, zbytek jde pro teď stranou) zúrokuji v zaměření se na LOTR sérii. Začal jsem objednáním dvou setů 9472 Attack on Weathertop a 9473 The Mines of Moria, jehož recenzi právě čtete.

Musím tady zmínit pochvalu pro hracky-kong.cz jimž vděčím za opravdu rychlé vyřízení objednávky. Prodleva mezi objednáním a dodáním byla okolo 30hodin, což je podle mě chvályhodný výkon. Ještě k tomu připočtu sníženou cenu a klobouk je smeknut.

Krabice je poměrně velká a je opatřena šetrným (pouze ,,izolepovým") uzavřením vůči krabici. Ta je až nezvykle naplněná. Vypadly z ní čtyři velké označené sáčky s dílky a pátý s návody (líbí se mi, že na návodech je zobrazena pouze ta část stavby k níž klíč se skrývá uvnitř, nikoliv celý set) a bohužel i samolepkami. Pátý sáček byl vyztužen kusem kartonu.

Z prvního sáčku se vysypaly dílky k sestavení prvních tří členů společenstva – Boromira, Pipina a Gimliho. Figurky jsou vyvedeny nádherně. Skvěle vyvedená torsa a Boromir má potištěné i nohy. Minifigové jsou v tomhle setu opravdu skvostní. K sestavení máme také dva kostlivce a jeskynního obra. Jeskynní obr je také výtečně vyveden. Po sestavení jeho velkého kyje se ale objeví jistá nevychytanost v rovnováze. Až na kostlivce mají všechny figurky dvojí obličej, většinou s normálním a naštvaným výrazem. Jediní skřeti mají oba výrazy stejně (resp. jsem i přes velkou snahu rozdil nenašel) a u Gimliho se to lehce míjí účinkem, jelikož přes jeho vousy stejně není nic vidět. Dále sestavíme studnici (kterou to vlastně všechno začalo) a Balinovu hrobku, ve které je schován jeden ze dvou kostlivců, který je dokonce společně s víkem vystřelovací. Musím zmínit perfektní vědro na studně.

Nyní jsme se dostali ke druhému sáčku, ze kterého vznikne brána do síně. Je pěkně vymyšlená se smyslen pro detail. Samotná ,,vrata" ale zvenčí vypadají lehce hrubě. Brána se dá zaklínit sekerou a část zdi je padací (v tomhle setu je dáván velký důraz na multifunkčnost).

Během stavby se vystavuje mnoho částí se samolepkami, které jsou bohužel nuceným zlem dnešní legodoby. Neuškodilo by lepší označení samolepek na aršíku, což by určitě usnadnilo jejich hledání a urychlilo stavbu.

Druhá o něco kratší část návodu, pytlík číslo tři. Z něj sestavíme elfího prince Legolase (hrdina mého dětství) a dva morijské skřety. U těchto tří musím zmínit především skvěle vyvedené špičaté uši, čímž se (pokud se nepletu) stávají historicky prvními minifigy s ušima. Samotní skřeti mi silně připomínají skřety ze série fantasy castle před pár lety (nebyl jsem v téhle sérii příliš zainteresován, tudíž se možná tímto tvrzením pouštím na tenký led). Ze třetího sáčku ještě sestavím část zdi, nevím přesně jak to nazvat, možná miniaturní ochoz. V této stavbě se dole ukrývá truhlice s cenostmi, která se dá zezadu vysunout. Z posledního sáčku k této části dostavíme boční kusy se sloupy, které se dají pomocí pákového mechanismu lehce a účinně vyvrátit. Dostaneme také pár dalších zbraní, o jejichž praktickém využití, vzhledem k některým prvkům lehce pochybuji.

Tím je stavba dokončena a připravena k svedení potyčky o Morii.

Tento set se mi velmi líbí, vyzdvihuji především skvělé figurky, děti (a určitě nejen oni) jistě ocení hratelnost a hlavně je to LOTR.
Nevýhodou jsou mnou dokola omílané samolepky a vzhled brány z vnější strany, ale to je pouze malý detail.
Stavěno asi hodinu a půl volným tempem s pauzama na prokřupnutí zad a narovnání kolen a přitom sledován Pán prstenů: Dvě věže.

85%

Fotky budou snad brzy.

Izmael10

Uši mal ešte CM elf.  ;)

frantoka

tešim sa na detailnejšie fotky  8)

Póža

#3
Slíbené fotografie  :)
1. Pohled na celý set
2. Pipin a studna s kostlivcem
3. Skřeti s Jeskynním obrem útočí
4. Balinova hrobka se skrytou vyskakovací kostrou
5. Část síň s Legolasem
6. Brána zevnitř
7. Brána zvenčí
8. Mechanismus padací zdi

Póža

#4
1. Padací sloup
2. Část zdi se schovanou pokladnicí
3. Pipin, Legolas a Boromir
4. Morijští skřeti a Gimli
5. Jeskynní obr

Izmael10

Nemal by mať ten ork štít naopak?

Izmael10

Sú tie nálepky aspoň trochu kvalitné?

Póža

Ano, Skřet by měl mít štít naopak, ale zatím jsem mu ho dal takhle :)

A samolepky jsou kvalitou takový průměr, jsou pěkně vyvedené, ale řekl bych, že dlouhé hraní s dítětem nepřežijí.

Mr. Cube

Hlavně by ti skřeti měli mít nohy jako hobiti, ale na to upozorňuju od začátku. Stejně vysoký LEGO skřet a stejně vysoký LEGO uruk-hai je nesmysl. Ano, jsem puntičkář.  >:D

Matošo

No to nejsi ani moc puntičkář, skřeti by opravdu měli být menší. Ale podle mě v zachování hratelnosti se Lego rozhodlo pro ohebné nohy, protože s nimi jdou mnohem lépe nědlat scény a armády nevypadají jako armády Pinokiů...